Украинските сили са очаквали контраофанзивата на Москва в руската Курска област. Това заяви президентът Володимир Зеленски в първия си коментар относно отблъскването на силите на Киев тази седмица - повече от месец след украинската инвазия, съобщава "Ройтерс".

Войските на Украйна превзеха територия от Западна Русия при изненадващ набег, който започна в началото на август - ход, целящ да изземе инициативата на бойното поле от Русия, включително чрез отклоняване на силите на Москва от източния фронт.

Нейните сили постигнаха бързи първоначални завоевания, но на този фон ситуацията около източноукраинския град Покровск, който беше в центъра на основните настъпателни операции на Русия през последните седмици, оставаше опасна.

"Руснаците започнаха контранастъпателни действия. Това върви според нашия украински план", изтъкна Зеленски на пресконференция в Киев с президента на Литва Гитанас Науседа.

Руските сили започнали силно контранастъпление в Курска област
Обновена

Руските сили започнали силно контранастъпление в Курска област

Отвоювани са няколко села

Вчера руски командир обяви, че неговите войници са си върнали контрола над около 10 населени места в Курска област при контраатака.

Зеленски повтори по-ранни твърдения, че Украйна е забелязала натрупване на сили през границата с Беларус - основният съюзник на Русия в нейната война.

"Наблюдаваме го отдавна - този процес е под контрол", докладва той.

Сраженията продължават на няколко фронта.

Руски обстрел уби трима украинци, работещи за Международния комитет на Червения, и рани други двама в село във фронтовата Донецка област.

Освен това руските сили прекъснаха захранването и водоснабдяването на железопътен възел в Северна Украйна, както и водоснабдяването на Покровск.

Повече от 2,5 години от началото си войната в Украйна е в критичен момент - Москва редовно нанася удари по украинската инфраструктура, докато нейните войски се опитват да превземат целия източен регион на Украйна - Донбас.

Украйна също започна масирани атаки с дронове срещу Русия, насочени към нейните петролни рафинерии и други стратегически съоръжения.

Вашингтон твърди, че Иран е доставил стотици балистични ракети на Русия. Москва пък предупреди Запада да не дава зелена светлина за удари дълбоко в руска територия със западни оръжия, като се закани с отговор.

Руските сили набират позиции в части от Източна Украйна, включително района около Покровск, чието превземане може да даде възможност на Москва да отвори нови линии за атака и да усложни украинската логистика.

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети

Областният губернатор на Донецк заяви, че филтрираща станция е спряла да работи поради тежки боеве, което е прекъснало водоснабдяването на Покровск. Той посочи, че ще бъде невъзможно тя да се поправи скоро и отново призова цивилните да напуснат града.

Руската инерция се е забавила в най-близките райони до Покровск, но силите на Москва настъпват на юг от тази линия на атака, приближавайки близкия град Украинск.

Град Конотоп - железопътен възел в Сумска област, който Киев използва като плацдарм за своето трансгранично нахлуване, съобщи за тежки щети от атака на руски дрон през нощта.

Местните власти информираха, че най-малко 14 души са били ранени при атака, която "значително" е повредила енергийната инфраструктура и е прекъснала електричеството в населеното място.

В цяла Украйна Русия е атакувала с 64 дрона, като 44 от тях са свалени в девет различни региона.

Руското МО съобщи за възвръщането на 10 села в Курска област

Руското МО съобщи за възвръщането на 10 села в Курска област

Няма независимо потвърждениe на тази информация, но руското контранастъпление е отчетено от различни източници