Украинският президент Володимир Зеленски каза, че се е срещнал с ръководители на JPMorgan, най-големият американски кредитор, и други големи международни инвеститори в кулоарите на Световния икономически форум в Давос във вторник, предава "Ройтерс".

"За нас е важно да привлечем частен капитал за възстановяването на Украйна. Надяваме се, че JP Morgan ще помогне за привличането на голям брой глобални инвеститори и корпорации в украинската икономика", каза Зеленски в приложението за съобщения Telegram.

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, други висши ръководители на JPMorgan и висшето ръководство на BlackRock, Bridgewater Associates, Carlyle Group, Blackstone, Dell и ArcelorMittal взеха участие в срещата, съобщиха от офиса на Зеленски.

Министерството на икономиката каза, че около 100 висши ръководители са се присъединили към срещата, която се е съсредоточила върху необходимостта от привличане на повече частни инвестиции, за да помогне на Украйна да възстанови и модернизира икономиката и инфраструктурата си, опустошени от почти две години война на Русия.

Икономиката на Украйна се представи по-добре от очакваното миналата година, като официалните лица оценяват ръста на брутния вътрешен продукт на около 5% през 2023 г. след спад от 28,8% през 2022 г. Правителството очаква ръст на БВП от 4,6% тази година.

По време на срещата Зеленски подчерта необходимостта от разработване и прилагане на финансови инструменти, съчетаващи частен и публичен капитал, се казва в изявление на неговия кабинет.

Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на икономиката, каза, че правителството е продължило икономическите реформи, необходими за подобряване на инвестиционния климат и улесняване на правенето на бизнес въпреки инвазията на Русия.

Правителството в Киев също работи за разширяване на военното застраховане за бизнеса и иска да укрепи допълнително противовъздушната си отбрана, добави тя.

Швейцария отпусна 1,5 млрд. франка в подкрепа на Украйна

Швейцария отпусна 1,5 млрд. франка в подкрепа на Украйна

Възстановяването след руската агресия е основен приоритет