Украинският президент Володимир Зеленски отвърна на коментарите на американския си колега Джо Байдън за "незначително нахлуване" на Русия в страната му, съобщава Би Би Си.

Припомняме, преди дни американският държавен глава заяви, че едно "незначително нахлуване" може да доведе до по-слаб отговор от страна на САЩ и съюзниците им.

Зеленски обаче остро го контрира в Туитър с думите: "Няма незначителни нахлувания. Точно както няма незначителни жертви и малка скръб от загубата на близки хора".

Въпреки че Русия разполага с около 100 000 войници край границата с Украйна, тя категорично отрича да планира нахлуване в западната си съседка.

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Намеренията за налагането на санкции след инвазията на Руската федерация в Украйна нямат смисъл

Президентът Владимир Путин обаче отправи редица искания към Запада, настоявайки Украйна никога да не се присъедини към НАТО и военният съюз да се откаже от дейността си в Източна Европа.

В сряда Байдън се закани, че Путин ще плати "сериозна и скъпа цена" за нахлуване в Украйна. Той обаче поясни, че това може да зависи от начина, по който Русия ще го направи.

Коментарите му предизвикаха въпроси за това как САЩ биха могли да отговорят на руската агресия и официални лица побързаха да изяснят позицията на Вашингтон.

"През цялото време бяхме много ясни", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Той почерта, че всяко руско нахлуване в Украйна ще бъде посрещнато с "бърз, суров и единен отговор" от страна на САЩ и техните съюзници.

Вчера самият Байдън предупреди, че всяко навлизане на руски войски на територията на страната ще се счита за "инвазия".

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Ако това стане, Русия ще плати скъпо, каза американският президент