Повече от 25 населени места в Украйна са били подложени на руски удари за последното денонощие.  Това потвърди във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски, съобщи "Укринформ".

Той отбеляза, че продължава разчистването на руините в районите, където руските войски са ударили.

"В Киев убиха младо семейство, като са целили жилищна сграда с ирански "Шахед". Момче и бременно в 6-ия месец момиче. Владимир Путин може да отбележи още едно "постижение" - уби още една бременна жена. Общо четирима души бяха убити само от този "Шахед". Имаше и други попадения. Тази нощ и сутринта са атакувани над 25 населени места у нас. Вечна памет на всички жертви на руския терор", каза Зеленски.

Той добави, че "в момента има нова атака на руски дронове и те са свалени".

Русия нанесе над 70 удара в Украйна за денонощие

Русия нанесе над 70 удара в Украйна за денонощие

Под вражески обстрел са попаднали над 25 населени места, включително Киев

"Светът може и трябва да спре този терор. Когато говорим за нуждата на Украйна от противовъздушна и противоракетна отбрана, говорим за реални животи, които са отнети от терористи. Успяваме да свалим част от ракетите и дроновете. Само за 12 часа от 21ч. В неделя бяха унищожени 37 ирански дрона и няколко крилати ракети. Но за да гарантираме защитата на нашето небе и да сведем възможностите на руските терористи до нула, се нуждаем от значително по-модерни системи за противовъздушна отбрана и по-голямо ракетно обезпечаване на такива системи. И това не е само украински интерес. Колкото по-малко терористични възможности има Русия, толкова по-бързо ще приключи тази война", смята държавният глава.

Зеленски благодари и на всички бойци от ВВС, противовъздушни бойци и други бойци, които участват в противодействието на руските атаки.

Киев обвини Иран за убийствата на украинци при руските атаки

Киев обвини Иран за убийствата на украинци при руските атаки

"Страна, която потиска собствения си народ, сега дава чудовищни ​​оръжия за масови убийства в сърцето на Европа"

"Всяка свалена руска ракета и всеки унищожен дрон е спасен живот. Благодарен съм и на всички, които участват в ликвидирането на последствията от терористичните атаки: нашите спасители, полицаи, лекари, енергетици, комунални служители, ръководители на местно самоуправление, държавни служители и представители на бизнеса, които помагат", добави президентът.

Той отбеляза, че руската ракетна и дрон атака също е причинила нови прекъсвания на електрозахранването, но възстановителните работи продължават.

Според Зеленски "тази форма на терор няма да даде нищо на Русия дори сега, когато все още нямаме достатъчен брой системи за противовъздушна и противоракетна отбрана". Президентът подчерта, че "Русия няма шанс на бойното поле и се опитва да прикрие военните си поражения с терор".

Както беше съобщено, Русия атакува Киев с 28 дрона в понеделник сутринта. Регистрирани са пет попадения. По-специално, унищожена е жилищна сграда в район Шевченковски. Четирима души са убити.

Центърът на Киев отново под обстрел
Обновена

Центърът на Киев отново под обстрел

Столицата е била атакувана от безпилотни дронове камикадзе