Доказателствата на украинските експерти в Иран не позволиха на Техеран да скрие истината. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение към украинския народ във връзка със сваления над Иран украински самолет, предаде агенция "Укринформ".

"Искам да благодаря на украинските експерти в Иран. Те работеха и продължават да работят всеотдайно, прецизно и денонощно. Високият им професионализъм и тяхната оперативност, убедителните предварителни изводи и доказателствата, намерени в Техеран, не позволиха да бъде скрита истината. И днес ръководството на Ислямска република Иран призна за свалянето на украинския самолет и вината си за катастрофата." - заяви Зеленски.

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Техеран намекна, че военните са замесени, "неволно"

Той подчерта и подкрепата на международните партньори и категоричната позиция на световната общност за разкриването на истината.

"Затова изразявам искрена благодарност към лидерите на САЩ, Канада, Великобритания и другите страни и международни организации от името на украинския народ", добави украинският президент.

По думите му, групата от 45 украински експерти в Иран продължава своята работа, а за да бъде завършено разследването, предстои да бъдат извършени редица действия. Сега експертите се опитват да "сглобят" останките на самолета.

В продължение на няколко дни Иран отричаше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че инцидентът е в резултат на техническа неизправност.

Всичко 176 пътници на самолета загинаха при катастрофата край Техеран.

По-рано, Канада обяви, че ракета земя-въздух е свалила украинския самолет в Техеран, докато правителството на Украйна съобщи, че проверява информация за отломки от руска ракета Тор-М1.