Украинските войски са изправени пред "трудни" отбранителни операции на части от източния фронт с настъпването на силен зимен студ, но силите на юг все още провеждат настъпателни действия, каза в сряда украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Тази есен руските войски започнаха офанзива на различни участъци от фронтовата линия в източната част на Украйна, опитвайки се да настъпят към опустошения град Авдеевка и на североизток между градовете Лиман и Купянск.

"Трудно време, трудна защита на фронтовете Лиман, Бахмут, Донецк и Авдеевка. Настъпателни действия на юг", каза Зеленски в месинджъра на Telegram.

Снегът и минусовите температури, които бяха около минус 5 градуса по Целзий през деня в сряда, може допълнително да усложнят операциите на бойното поле, където битката преминава към фаза на изтощение.

Русия, която започна пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г., контролира близо една пета от Украйна. Киев започна контранастъпление, за да си върне окупираната територия това лято, но не успя да постигне голям пробив.

Лондон: С вълни от дронове Русия се готви за зимната си кампания срещу Украйна

Лондон: С вълни от дронове Русия се готви за зимната си кампания срещу Украйна

Русия пази крилатите си ракети, за да повтори миналогодишните удари по критичната енергийна инфраструктура на Украйна.

От средата на октомври Авдеевка е изправена пред вълни от атаки, последвани от временно затишие, казват украинските военни.

След едно такова затишие предишния ден, началникът на военното командване "Таврия" заяви в сряда, че руските войски са "увеличили драстично" броя на нападенията и въздушните удари.

"Нашите защитници твърдо държат отбраната в посока Авдеевка", каза командирът Александър Тарнавски в Telegram. Украинските сили продължиха настъплението на югоизточния Мелитополски фронт, добави той.

В сутрешния си отчет на бойното поле Генералният щаб каза, че войските също се държат на предмостията, обезопасени от източната страна на река Днепър, който беше окупиран от руските сили в първите дни на тяхното нахлуване.

Путин иска да спре "трагедията" в Украйна, но Киев отказвал преговори

Путин иска да спре "трагедията" в Украйна, но Киев отказвал преговори

Русия нямала вина за "колосалния стрес" на световните икономики