Русия е "готова за преговори", за да сложи край на "трагедията" с войната в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин в свое обръщение към виртуалната среща на Г-20, съобщава в. "Гардиън".

Той подчерта, че страната му никога не е отказвала да участва в мирните преговори с Киев, но напомни, че украинският президент Володимир Зеленски със заповед е забранил да се водят такива преговори.

Пред Г-20 Путин увери, че Русия изпълнява всички свои международни задължения по отношение на износа на храни и енергия.

По негови думи "колосалният стрес", който изпитват световните икономики, не е по вина на действията на Русия в Украйна, а на тези на Запада и "необмислената макроикономическа политика на някои страни".

Западът заговори на Украйна за отстъпки, ако иска мир с Русия

Западът заговори на Украйна за отстъпки, ако иска мир с Русия

Засилват се опасенията, че конфликтът е в задънена улица

Той посочи, че е необходимо да се помисли как да се спре трагедията в Украйна.

В речта си Путин засегна и по-широки геополитически въпроси, отбелязвайки, че голяма част от икономическата активност се измества към Азия и Африка. Той заяви, че Русия е изпратила безплатно зърно в Африка и подчерта желанието на страната си да допринесе за глобалните цели за климата и развитието - с думи, които ще бъдат изтълкувани от мнозина като опит за разширяване на зоните на влияние на Русия в Глобалния юг.

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари миналата година. Войната взе стотици хиляди жертви, както военни, така и цивилни.

През октомври 2022 г. украинският президент подписа указ с който официално обяви перспективата за каквито и да е преговори на Украйна с Путин за "невъзможна", но остави вратата отворена за дискусии с Русия.

Лавров: Русия е готова да преговаря с Украйна, но очаква предложението на Запада

Лавров: Русия е готова да преговаря с Украйна, но очаква предложението на Запада

С оглед на реалностите на земята