Президентът на Украйна Володимир Зеленски изразява увереност, че ще бъде търсена отговорността на Руската федерация на всички нива за извършване на престъплението геноцид срещу украинците по време на войната, съобщи УНИАН.

Както каза държавният глава по време на вечерното си обръщение към украинците, във Вилнюс се състоя среща на страните-членки на съвместната следствена група за разследване на престъпленията в Украйна.

"Един от резултатите от срещата е споразумение - точно вчера то беше подписано. Споразумение за съвместно разследване не само на руските военни престъпления, но и на престъплението геноцид", каза Зеленски.

Гарантът на Украйна обеща, че заедно с партньори ще гарантира пълната отговорност на Русия на всички нива за всички злини, извършени срещу Украйна и украинците.

"Ще гарантираме на всички нива, включително и на юридическо, пълната отговорност на Русия за това, което направи срещу Украйна и украинците. И аз благодаря на всички партньори, които помагат за изнасянето на присъди за окупаторите - за руските убийци и терористи", каза президентът.

Зеленски отсече: Мястото на Украйна е в НАТО

Зеленски отсече: Мястото на Украйна е в НАТО

На 30 септември 2022 г. Украйна подаде молба за ускорено присъединяване

Припомняме, че на 19 януари Европейският парламент (ЕП) гласува в подкрепа на резолюция за създаване на трибунал за висшето ръководство на Русия, по-специално за Владимир Путин, за престъпления и агресия срещу украинци.

На 26 януари Парламентарната асамблея на Съвета на Европа подкрепи резолюция, призоваваща за създаването на специален трибунал, който да подведе под отговорност висшето политическо и военно ръководство на Русия и Беларус за извършване на престъплението агресия срещу Украйна. Мястото на трибунала е Хага.

На 17 март вторият съдебен състав на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. Те са заподозрени в незаконно принудително прехвърляне на украински деца.

Това решение означава, че те могат да бъдат арестувани на територията на всички страни, ратифицирали Римския статут.

Евродепутатите с нов опит създаване на специален трибунал за руските военни престъпления

Евродепутатите с нов опит създаване на специален трибунал за руските военни престъпления

Резолюцията беше приета с 472 гласа "за"