Украинският президент Володимир Зеленски освободи Сергей Руд от поста ръководител на Управлението за държавна охрана (УДО).

Това гласи Указ № 317/2024 от 9 май, съобщава "Укринформ".

Руд беше назначен на поста през октомври 2019 г.

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски
Обновена

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски

Те готвели убийството и на други високопоставени служители

Припомнямаме, че по-ранни съобщения казаха, че офицери от контраразузнаването и следователи на Службата за сигурност на Украйна са осуетили плановете на руската ФСБ да убие украинския президент Володимир Зеленски и други представители на висшето военно и политическо ръководство на страната.

Задържани са двама полковници от УДО, предавали секретна информация на руснаците.

"Плановете трябваше да бъдат реализирани от разузнавателна мрежа, предварително разкрита от Службата за сигурност на Украйна със съдействието на ръководството на Управлението за държавна сигурност. Мрежата, чиято дейност ФСБ контролираше от Москва, включваше двама полковници от УДО (Управлението за държавна охрана) , които "спускаха" секретна информация в Русия", гласеше съобщението на СБУ.

СБУ по-късно представи плана за убийството на Буданов.

"Планът на врага беше следният: първоначално вербуваният агент трябваше да наблюдава движението на защитеното лице и да предава информация на врага. Предвижда се да се нанесе ракетен удар по координатите на сградата, където трябваше да се намира служителят. След това щяха да атакуват с дрон хората, останали на мястото на поражението. След това руснаците са планирали да изстрелят още една ракета, включително за унищожаване на следи от използването на дрона", става ясно от публикацията в "Телеграм" на Службата за сигурност на Украйна.

Москва обяви за издирване още украински политици

Москва обяви за издирване още украински политици

Бивши и настоящи министри, военни, вицепремиери и други

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване.

Съответното разпореждане е публикувано в информационната система на ведомството, където се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от Наказателния кодекс на Руската федерация.