В сътрудничество с международни партньори Украйна координира действията за включване на възможно най-много държави и укрепване на отбраната си.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, съобщава "Укринформ".

"Днес е първият ден от срещи и преговори в Япония в навечерието на срещата на Г-7. Координираме позиции с партньорите, подготвяме нови общи стъпки. Защита: оръжия, противовъздушна отбрана, изтребители. Ние включваме възможно най-много държави и лидери в името на Украйна. Формулата на мира. Дългосрочни програми за подкрепа на Украйна. Финанси и икономика", каза Зеленски.

Днес президентът на Украйна се срещна с премиера на Италия Джорджа Мелони. Страните обсъдиха напредъка в изпълнението на споразуменията, постигнати по време на посещението на президента Зеленски в Рим. Зеленски информира Мелони за споразуменията, постигнати по време на срещата на върха на Лигата на арабските държави, и как Италия може да засили способността на Украйна да се защитава срещу руския въздушен терор.

Президентът Зеленски разговаря и с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак. Двамата лидери обсъдиха двустранните отношения и отбраната. Зеленски благодари на Обединеното кралство за лидерството по отношение на въздушната коалиция за Украйна.

Освен това президентът на Украйна проведе среща с министър-председателя на Индия Нарендра Моди и го информира за напредъка в прилагането на Формулата за мир.

"Вече преминахме през много етапи на представяне на формулата на лидери и страни от цял свят. Преди ден формулата беше успешно представена на участниците в срещата на върха на Арабската лига. И ние ще направим всичко, за да включим света в нашата мирна инициатива колкото е възможно повече. Вярвам, че Индия ще участва във възстановяването на международния ред въз основа на правилата, необходими на всички свободни нации", подчерта Зеленски.

Държавният глава разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и президента на Френската република Еманюел Макрон. Освен това президентът Зеленски проведе среща с канцлера на Германия Олаф Шолц, на която двамата лидери обсъдиха как да постигнат справедлив мир за Украйна и да засилят съвместните усилия в рамките на Г-7.

Зеленски пристигна в Хирошима за "разговори с приятели"

Зеленски пристигна в Хирошима за "разговори с приятели"

Украинският президент ще присъства на срещата на Г-7

Припомняме, че 49-та среща на върха на Г-7 се провежда в японската Хирошима и ще продължи до 21 май 2023 г.

Украинският президент пристигна в Хирошима, за да присъства лично на срещата на върха на Г-7.

Зеленски разговаря с лидерите на най-богатите демокрации в света, за да събере подкрепа за отбраната срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Той проведе двустранни срещи и с лидери, които все още не са се дистанцирали от Москва.