Украинският президент Володимир Зеленски обеща да "укрепи украинската духовна независимост", съобщи "Ройтерс".

Заявката му предполага, че ръководството на страната върви към ефективна забрана на клона на православната църква, който има връзки с Москва.

Повечето украинци са православни християни, но вярата е разделена на един клон с традиционни връзки с Руската православна църква и независима църква, призната от световната православна йерархия от 2019 г.

Приобщените към независимата църква, лоялна на Киевската патриаршия, се увеличиха, откакто руските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Малцинствената, свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ), обаче запазва влияние и украинските лидери я обвиняват в съучастие в инвазията и в опити да отрови общественото мнение.

Идва краят на дните на свързаната с Москва Украинска православна църква

Идва краят на дните на свързаната с Москва Украинска православна църква

Подкрепата за нея в Украйна е спаднала драстично

"Току-що проведох среща - подготвителна - относно решение, което ще укрепи нашата украинска духовна независимост", обяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

рябва да лишим Москва от последните възможности да ограничава свободата на украинците. И решенията за това трябва да бъдат 100% ефективни. Ще гарантираме това".

Миналата година парламентът даде първоначално одобрение на законопроект, който би забранил дейностите на религиозни организации, свързани с центрове на влияние "в държава, която извършва въоръжена агресия срещу Украйна".

Опитът през юли да се представи проект, който да осигури окончателно одобрение, обаче се провали и законодателството е в застой.

Украйна готви забрана на проруската Украинска православна църква

Украйна готви забрана на проруската Украинска православна църква

Тази църква обаче има мощно лоби в управляващата партия

Украинска православна църква твърди, че след руската инвазия е прекъснала всичките си връзки с Руската православна църква - открит поддръжник на войната на Кремъл. Украинските лидери оспорват това твърдение.

Срещу десетки духовници на УПЦ са започнати наказателни производства, включително за обвинения в държавна измяна. Най-малко един духовник е изпратен в Русия като част от размяна на затворници.

Някои украински законодатели изразиха опасения и че законодателството може да срещне съпротива от консервативните републиканци в Съединените щати - най-големият западен поддръжник на Украйна, на основание, че ограничава религиозната свобода.

Руският патриарх призова църквите да се намесят заради УПЦ

Руският патриарх призова църквите да се намесят заради УПЦ

Във връзка с разглеждането от украинския парламент на законопроект за нейната забрана