Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова църквите по света и международните организации да подкрепят Украинската православна църква (УПЦ) във връзка с разглеждането от украинския парламент на законопроект за нейната забрана. Това се съобщава на сайта на Руската православна църква.

"Моля да вземете всички възможни мерки за предотвратяване на продължаването на масовите нарушения на религиозните права на вярващите от Украинската православна църква, включително под формата на обсъждане на настоящата ситуация в рамките на дневния ред на ръководената от вас организация, подготовка на специализирани доклади, както и изпращане на специални мисии за установяване на фактите", се казва в съобщението.

Както отбелязва патриархът, мерките за предотвратяване на беззаконието могат да бъдат взети преди законопроектът да бъде разгледан на следващите четения, както и преди да влезе в сила и да започне да действа. Той добави, че УПЦ остава лишена от ефективна правна защита в условията на заплаха за живота и здравето на вярващите. Според него тази ситуация е създадена от религиозни екстремисти със съдействието на властите.

Посланието на патриарха беше изпратено до папа Франциск, главата на Англиканската общност, патриарха на Коптската църква и други глави на световните църкви. Изпратено е до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид и специалния докладчик за свободата на Съвета на ООН по правата на човека.

Украйна готви забрана на проруската Украинска православна църква

Украйна готви забрана на проруската Украинска православна църква

Тази църква обаче има мощно лоби в управляващата партия

"Инициаторите и поддръжниците на приемането на този законопроект в Украйна не крият, че законопроектът е насочен срещу най-голямата религиозна общност в Украйна и има за цел да премахне Украинската православна църква като централизирана структура, както и всички поотделно нейните епархии, енории и манастири", пише патриарх Кирил. Той добави, че приемането на този законопроект в Украйна е предшествано от мерки, насочени срещу каноничната църква в Украйна: клеветническа антицърковна кампания в националните медии, завземане на църкви с използване на брутално насилие срещу духовенството и вярващи, образуването на множество измислени наказателни дела, натиск върху епископата от страна на разузнавателните служби, опити за завземане на люлката на руското монашество.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Върховната рада на Украйна, след шест месеца разгорещен дебат, одобри на първо четене законопроект, който всъщност стартира процеса на забрана на Украинската православна църква (УПЦ, доскоро част от Московска патриаршия, въпреки че църквата сега настоява, че няма връзка с Русия).

Дискусиите за специален закон за ограничаване на дейностите на ръководени от Русия църкви в Украйна продължават от началото на войната на 24 февруари 2022 г. Руската православна църква и нейният лидер патриарх Кирил последователно подкрепят действията на Кремъл.

Миналия декември президентът Володимир Зеленски се присъедини към борбата за "духовна независимост" и заедно със украинската служба за сигурност (СБУ) стартира процеса на преследване на представители на "руския свят" в УПЦ.

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Помирението в бъдеще било невъзможно без УПЦ

На фона на опитите тази църква да бъде изгонена от Киево-Печорската лавра и други древни църкви на Украйна, в Радата се появиха редица законопроекти за пълна или частична забрана. В същото време социологическо проучване показа, че мнозинството украинци подкрепят забраната.

И въпреки че правителството, по указание на Зеленски, представи своя законопроект отдавна и самият Зеленски няколко пъти обяви одобрението му, парламентът не успя да го гласува почти 10 месеца. Както се оказа, във фракцията на управляващата партия "Слуга на народа" има мощно лоби за УПЦ, а самият президент не настоя много за приемането на закона.

Председателят на Радата Руслан Стефанчук публично заяви, че няма достатъчно гласове, а лидерът на фракцията на мнозинството Давид Арахамия заяви, че това не е приоритет и ако се настоява за одобрение на законопроекта, тогава част от фракцията на Слугата на народа няма да гласува за бюджета и други важни закони.

Радата дори събра 240 подписа за разглеждане на закона. Председателят на СБУ Василий Малюк се намеси по въпроса, като поиска от депутатите все пак да приемат свой собствен закон, така че дейността на църковните общности, в които са идентифицирани "сътрудници", да може бързо да бъде забранена.

Досега депутатите от Върховната рада са гласували за "меката" версия на проекта, която предвижда трудна и продължителна процедура за забрана на религиозни общности, свързани с Русия. Но преди второто четене документът теоретично може да бъде променен и затегнат.

УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. През 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

До сблъсъци и обвинения във връзки с Русия се стигна през последните дни