"Жълтите жилетки" във Франция протестираха за 16-и пореден уикенд в Париж и други градове, за да покажат, че все още са мобилизирани срещу икономическите политики на правителството, които те смятат, че са в полза на богатите, съобщава "Асошиейтед прес".

В Париж протестиращите се събраха в района на Триумфалната арка, като проведоха марш през заможните западни квартали на френската столица.

Френският президент Еманюел Макрон вчера повтори призива си за спокойствие, посочвайки "неприемливите" изблици на насилие след началото на протестите на движението през ноември миналата година.

Франция се готви за поредните протести на жълтите жилетки

Франция се готви за поредните протести на жълтите жилетки

Демонстрации от Париж до Лил и Бордо

Организаторите твърдят, че искат да поддържат натиска върху правителството, след като двумесечният "голям дебат", иницииран от Макрон, за да се даде възможност на обикновените французи да изразят мнението си по икономическите и демократичните проблеми на страната, приключва този месец.

Софи Тисие, координатор на протеста в Париж, коментира, че "ние продължаваме да протестираме всяка събота, защото Макрон изобщо не отговаря на исканията на "жълтите жилетки". Искаме да възстановим нашата демокрация и да променим днешната политическа система".

"Макрон е надменен и ... дори не се опитва да разбере, че има хора, които живеят в голяма бедност и несигурност, и че има толкова много неравенства", добави тя.

Макрон възстановява популярността си, подкрепата за "жълтите жилетки" спада

Макрон възстановява популярността си, подкрепата за "жълтите жилетки" спада

Най-висок рейтинг от започването на протестите на "жълтите жилетки"

Протести се проведоха и в други големи градове като Марсилия, Лион, Бордо, Лил и др.

Движението носи името на флуоресцентните жилетки, които френските шофьори трябва да носят в превозните си средства за спешни случаи.

Протестите започнаха през ноември, за да се противопоставят на увеличаването на акцизите върху горивата, но се разшириха в по-масово обществено отхвърляне на икономическите политики на Макрон, които протестиращите твърдят, че са в полза на големите компании и богатите за сметка на обикновените работници.

С дървена Айфелова кула "жълтите жилетки" празнуват 100 дни на протести

С дървена Айфелова кула "жълтите жилетки" празнуват 100 дни на протести

Издига се на 11,7 метра близо до магистрала

Подтикнат от протестите Макрон обяви пакет от мерки на стойност около 10 милиарда евро, за да увеличи покупателната способност на работниците и пенсионерите, като започна национален дебат, който се провежда чрез срещи в цяла Франция и специален уебсайт до средата на март.

Много "жълти жилетки" отхвърлят дебата, който те считат за политически задвижен, за да обслужва интересите на правителството.

14 ареста в Париж при протеста на "жълтите жилетки"

14 ареста в Париж при протеста на "жълтите жилетки"

Други 15 са задържани в град Клермон-Феран