Бяха повдигнати въпроси за данъчните афери в САЩ на съпругата на говорителя на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, след като официални документи са показали, че тя може да не е обявила истинските си доходи пред американските власти и не е разкрила чуждестранни банкови сметки.

Татяна Навка, която е бивша олимпийска шампионка във фигурното пързаляне, също така изглежда незаконно е претендирала за потенциално изгоден данъчен статут в САЩ, показва разследване на британския в. "Гардиън".

Съдебни документи показват, че отделно тя не е платила имуществени данъци в размер на десетки хиляди долари за къща, за която тя е казала на американските власти, че вече е продала. Навка е живяла и тренирала в САЩ в продължение на повече от десетилетие.

През 2015 г., след завръщането си в Русия, тя се омъжва за Дмитрий Песков, дългогодишния говорител на Путин и заместник-началник на кабинета в Кремъл.

Въпроси заради разточителния начин на живот на говорителя на Путин и жена му

Въпроси заради разточителния начин на живот на говорителя на Путин и жена му

Разполагат с имоти за над 10 млн. долара

През миналата седмица разследващият център Dossier заедно с "Гардиън" разкриха, че Навка е натрупала имоти на стойност повече от 10 млн. долара.

Навка е отказала да отговаря на конкретни въпроси на "Гардиън" за данъчните ѝ афери в САЩ. В тази връзка тя заявила: "В предишната ви статия вие не използвахте моите отговори и коментари, които изпратих. Очевидно вашият вестник не се стреми към обективност. Следователно не виждам смисъл да отговарям на вашите въпроси. Вашите твърдения съдържат цяла поредица от неверни и неточни подробности. Освен това има много лична информация, чието публикуване се преследва съгласно руското, американското и британското законодателство."

Навка се премества в САЩ през 1990-те години с тогавашния си съпруг и треньор Александър Жулин. Двойката се установява в щата Ню Джърси и купува няколко имота там и в съседния Ню Йорк.

През 2004 г. те са закупили мезонет в комплекса "Trump parc" на настоящия американски президент Доналд Тръмп, който се намира до Сентръл парк в Манхатън. На следващата година те са придобили апартамент с две спални в "The Milan", луксозен блок на "Второ авеню" в Манхатън.

43-годишната Навка е била постоянен жител на САЩ от поне 2006 г. до септември 2015 г., когато е уведомила американското вътрешно министерство, че е напуснала САЩ и е отишла да живее в Москва.

През този период тя все още е била длъжна да подаде годишни данъчни декларации в САЩ и да обяви общите си приходи. Това е включвало приходи и от руски източници.

Документите показват, че между 2006 и 2013 г. Навка и Жулин са платили само 1 168 долара данъци в САЩ за комбиниран доход, обхващащ заплати, бизнес печалби, приходи от наеми и печалби от продажби на имоти, в размер на 3,4 млн. долара. Въпреки че част от доходите са били обложени в Русия, те също така са намалили американските си сметки с данъчни кредити и щедри отписвания, разрешени от закона за наемодателите.

През юли 2009 г. Навка и Жулин обявиха, че са се разделили. През 2010 г. Жулин потвърди раздялата. Разводът им се състоя през юли същата година в съд в Москва.

Данъчната документация обаче показва, че те са продължили да подават данъчни декларации като семейна двойка в САЩ още няколко години. Брачните двойки в САЩ могат да обединят отстъпките си и да се възползват от някои данъчни облекчения, които са недостъпни за неженени или неомъжени хора.

Изглежда, че двамата са продължили да подават данъчни декларации, като че ли са имали брак поне до 2013 г., и изглежда са ползвали данъчни кредити за деца и освобождаване от данъци за имоти под наем при най-високите равнища, предлагани на брачни двойки. Не е ясно дали биха или не биха дължали повече данък, ако бяха подали декларациите като необвързани хора.

Бил Периш, инвестиционен консултант от щата Орегон, който е работил като данъчен консултант за разследващи за американското правителство, е заявил, че женените данъкоплатци се третират много по-различно от хората, които нямат брак.

"Налице е огромно количество законодателство около това", уточнил Периш, допълвайки: "Милиони обикновени данъкоплатци, които се развеждат, трябва да преминат през болката от разплитането на финансите им, за да възобновят подаването на молба като неженени или неомъжени."

Навка и Жулин също така са обявили пред Агенцията за приходите на САЩ през 2009 г., че през същата година са продали своя къща в Ню Джърси за 1,2 млн. долара. Заявената цена е по-ниска от 1,35 млн. долара, които са платили за къщата три години по-рано, което позволява на двойката да обяви загуба и съответно да получи данъчна отстъпка.

Въпреки това документите от местните власти показват, че двойката всъщност не е продала имота и е продължила да го притежава, докато не е бил окончателно придобит от банката им на 4 януари тази година.

Съдебни документи по делото за отнемане на имота показват, че дотогава Навка и Жулин са дължали повече от 128 000 долара за десетилетие неплатени имуществени данъци, в допълнение към ипотека на стойност 1,3 млн. долара и 120 000 долара за битови сметки, застрахователни премии и други такси.

Навка изглежда все по-притеснена за данъчната си ситуация в САЩ. През февруари 2016 г. тя е наела в Ню Йорк рускоговорящия счетоводител Иля Биков, за да направи преглед на данъчния ѝ статут и да продаде апартамента ѝ в Манхатън.

Сред клиентите на Биков е Арас Агаларов, руски олигарх в областта на недвижимите имоти и строителството, който е бил домакин на Тръмп по време посещението му в Москва през 2013 г. за конкурса "Мис Вселена". Навка и Песков са наели американския архитект Боб Замполин да проектира строителството на дворец, намиращ се край река в екслузивен парцел на Агаларов в Москва.

Биков и фирмата му Protax Services са се съгласили да помогнат за продажбата на апартамента на Навка в Ню Йорк. Той дал вероятна оценка на имота от 2,3 млн. долара. Но през юни 2016 г. Навка скъсала отношенията с Биков. Тя била недоволна от ревизирана от него продажна цена от 2 млн. долара и се оттеглила от сделка с двама купувачи. Биков я призовал да приеме бърза оферта и я предупредил, че властите могат да "конфискуват имота" като част от иск срещу нея за неплатени данъци.

Той също така заявил, че тя очевидно не е обявила чуждестранни банкови сметки навреме и това може да е "сериозно нарушение". Това може да е във връзка с три банкови сметки в Швейцария, които Навка е открила през февруари 2014 г. Сметките са в долари, евро и рубли. През миналата седмица Навка посочила пред руска телевизия, че "нямам активна банкова сметка в чужбина".

Също през февруари 2014 г. тя е създала офшорна компания в Британските Вирджински острови, които са данъчен рай. Компанията Carina Global Assets беше спомената в "Панамските документи". По това време Навка е отрекла да има офшорни компании или сметки: "Не знам кой би могъл да го е направил. Бих искала да разбера какво се е случило."

През 2015 г. Министерството на правосъдието на САЩ е глобило банката на Навка в Люксембург за това, че не е разкрила "свързани със САЩ сметки" на някои от клиентите си. Не е известно дали Навка е била една от тях, или тя в крайна сметка е информирала американските данъчни за чуждестранните си сметки.

След разправията с Биков Навка е наела различни счетоводители. Тя е разчитала на услугите на Злата Дикая, нейна приятелка от Ню Джърси, която е действала като неин агент. Според Dossier Навка е казала на американските данъчни, че нейният "брутен" или общ доход за 2015 г. е бил 81 341 долара, дошли от нейната компания Eventica.

Тази сума покрива деветте месеца до 22 септември 2015 г., когато тя е престанала да живее в САЩ и е заявила, че се е завърнала за постоянно в Москва.

Доходите, които Навка е съобщила на властите в САЩ за 2015 г., изглежда се разминават с онези, които е обявила в Русия през същата година.

Като висш правителствен служител Песков е задължен публично да декларира доходите на жена си, както и своите собствени доходи. Според официалната му декларация Навка е спечелила 1,8 млн. долара през цялата 2015 г. Песков е изкарал 577 000 долара.

Навка не е отговорила на искане за обяснение на несъответствието. Не е ясно дали доходите ѝ са се увеличили рязко през последното тримесечие на 2015 г.

Доходите ѝ са се увеличили до 2 190 000 долара през 2016 г. и 4 245 000 долара през 2017 г., според официалните руски регистри.

Навка и бившият ѝ съпруг могат да се сблъскат и с други въпроси относно това дали са били непоследователни в декларирането на доходите си пред американските власти. През 2007 г. те са посочили пред Агенцията за приходите на САЩ в годишната си декларация, че са спечилили 166 700 долара. Но по-подробни документи в същата декларация посочват приходи в размер на 323 032 долара.

Документите показват, че след като са напуснали САЩ за Русия, Навка и Жулин са отдавали под наем имотите си в Ню Йорк и Ню Джърси, като са генерирали годишно от наем 190 хиляди долара, които са декларирали пред данъчните.

Но те винаги са декларирали загуби и са използвали този доход за данъчни цели, благодарение на данъчната преференция за наемодатели, от която Тръмп също се е възползвал.

Регулацията позволява на собствениците на сгради да отчитат теоретична амортизация в стойността на имота си, дори когато реалните цени на имотите продължават да нарастват.

През лятото на 2018 г. Навка е продала апартамента в Ню Йорк в The Milan за 1,7 млн. долара. Това е довело до прекратяване на заплахата от възбрана, която е висяла над имота от 2013 г. насам. "Дойче банк" в Ню Йорк, попечител на нейния първоначален ипотечен кредитор, е наела колектор на дългове, след като плащанията по заема не са били погасявани.

Навка и Жулин също така не са платили дължимите такси за обслужване на апартамента, възлизащи на повече от 3000 долара. Сметката по-късно била уредена.

Навка се е опитала да се отърве от жилището в Ню Йорк, след като е придобила луксозен имот в Рубльовка, залесена местност западно от Москва, където живеят членове на руската управляваща върхушка и където тя и Песков живеят. През 2012 г. този имот е бил предложен за продажба на стойност 15,6 млн. долара. Навка го е купила две години по-късно за 7,1 млн. долара с невероятната отстъпка от 8,5 млн. долара, казвайки, че покупката е станала в момент, когато цените са "започнали да падат".

Покупката на къщата в Москва е финансирана с голям частен заем, като Навка е отказала да даде повече подробности за това.

Центърът Dossier е финансиран от Михаил Ходорковски, отявлен критик на Кремъл, живеещ в изгнание.