Съпругата на говорителя на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, е натрупала имотна империя на стойност над 10 млн. долара и планира построяването на крайречен дворец в ексклузивно имение в Москва, разкрива британският в. "Гардиън".

Проектът за двореца се ръководи от руски строителен магнат, който преди това е правил бизнес с американския президент Доналд Тръмп, показват документи.

Разкритията вероятно ще повдигнат нови въпроси за богатството на Песков и по какъв начин той и съпругата му Татяна Навка могат да си позволят този суперохолен начин на живот.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални неколкократно е критикувал начина на живот на Песков след пищната му сватба през 2015 г. с Навка, бивша голяма състезателка във фигурното пързаляне, която спечели злато за Русия на Зимните олимпийски игри през 2006 г. Руски гражданин, тя живееше и тренираше в продължение на повече от десетилетие в САЩ.

Въпреки че е богата само със спечеленото от нея по законен начин, разследване, проведено от Dossier Center заедно с "Гардиън", показва, че активите и разходите на двойката са по-големи от декларираните.

През октомври 2014 г. Навка е закупила супермодерен имот в Рубльовка, гориста местност западно от Москва, където живее Путин и мнозина други от управляващата върхушка на страната.

Къщата в село Третя Охота е построена върху един от най-скъпите парцели в Русия. През декември 2012 г. тя е била предложена за продажба на стойност 15,6 млн. долара.

Ала документи, до които са се добрали от "Гардиън", показват, че Навка е закупила целия парцел през октомври 2014 г. за 7,1 млн. долара - отстъпка в размер на 8,5 млн. долара. В цената са включени два парцела на стойност 3,5 млн. долара. Навка е обзавела къщата в периода между 2013 и 2015 г., консултирайки се със съпруга си за всичко - от фитнес уреди до избора на еко-сауна. Вещите, закупени от бутик в Кипър, струват повече от 500 000 евро.

Продавачът на имота e Тимур Халдаров, малко известна фигура, който управлява благотворителна фондация в областта на спорта и изобразителните изкуства.

Създателят на фондацията е Алишер Усманов, един от най-влиятелните руски олигарси, включително в политическите среди. Доскоро Усманов беше главен акционер в лондонския футболен клуб "Арсенал" и осмият най-богат човек във Великобритания през 2018 г.

Халдаров твърди, че е спечелил богатството си по независим път. Той работи за "Металоинвест", минната компания на Усманов. По думите му, той срещнал Навка преди нейния втори брак с Песков, когато дъщеря му искала да тренира фигурно пързаляне. Той заявил, че не може да си спомни името на общия познат, който ги е запознал.

Къщата била "твърде малка" за семейството му и затова я продал на Навка при сриващ се имотен пазар, посочил Халдаров. "Нямаше специална отстъпка. Беше ми заплатена пазарната стойност. Защо го смятате за подарък", попитал той. Усманов, неговият шеф, не бил знаел за сделката и не е оказвал влияние върху нея.

Навка казала, че е купила имота на пазарна стойност, когато цените на недвижимите имоти са започнали да падат. Тя не знаела цената през 2012 г. "Работя от дълго време. Печеля пари и плащам данъци върху тях. Всичко останало е моя лична работа", отговорила тя по имейл.

Нито тя, нито съпругът ѝ са имали "бизнес отношения" с който и да е от "големите предприемачи" в Русия, добавила тя.

Усманов е потвърдил, че е "работил тясно" с Халдаров, но уверил, че не е имал никакъв интерес в къщата в Третя Охота или да е знаел за сделки. Имало "добре известни колебания" на пазара на имоти в Москва по това време.

Според Dossier Песков и Навка са планирали дори по-голямо имение върху ексклузивен парцел в района на Москва, принадлежащ на руския олигарх Арас Агаларов.

През март 2018 г. Агаларов лично одобрил предложението за строеж. Парцелът е разположен в затворен жилищен комплекс за ултрабогаташи в Русия на брега на река. Той разполага с голф игрище и частен плаж.

Документите показват, че през 2017 г. двойката е наела фирма на американски архитекти, за да създаде нов минидворец, известен като резиденция "Янавка".

Основателят на архитектурната фирма Боб Замполин е летял до Москва, за да обсъди проектите с Навка. Предложението му включвало 2400 кв. метра жилищна площ, с отделен вход за персонала, басейн, спа център, хидромасажна вана, сауна, голяма стая и библиотека.

Проектът е бил активен в средата на 2018 г. Сегашният му статут е неясен. През миналата седмица не е имало признаци за строителни работи. На въпрос дали планът се придвижва, Навка отговорила: "Това не ви засяга." По думите ѝ, връзката ѝ със Замполин е лична и "не е свързана с планове за придобиване на имот където и да е".

Последната фотосесия на Навка за руско списание е била заснета в хотел на Агаларов.

Разкритията вероятно ще провокират нови въпроси относно богатството на Песков и потенциалните облаги, които той и съпругата му са придобили от близките му отношения с Путин.

Разследващата инициатива Dossier е финансирана от Михаил Ходорковски, който е остър критик на Путин, живеещ в изгнание. Той беше петролен олигарх преди години, като в един момент загуби благоволението на Кремъл и беше хвърлен в затвора. През 2013 г. беше амнистиран от Путин.

Разкритията на разследването ще повдигнат въпроси относно финансите на Навка. След като спечели олимпийско злато, Навка се радва на доходни сделки в телевизията и рекламата, включително и за марка кисело мляко. Тя имаше шоу, въртящо се около фигурното пързаляне, излъчвано в най-гледаното време по руската държавна телевизия "Первый канал".

Тя изглежда е закупила имота в Рубльовка, използвайки частен заем в размер на 300 млн. рубли - цялата покупна цена. Запитана за кредита, тя отсякла: "Това не ви засяга."

Преди покупката през февруари 2014 г., Навка е открила три банкови сметки в Швейцария, показват документите., като те са в долари, евро и рубли.

Тя също така е създала офшорна компания в Британските Вирджински острови, които са данъчен рай. Компанията Carina Global Assets беше посочена в "Панамските документи".

По това време Навка е отрекла да има каквито и да е офшорни компании или сметки: "Не знам кой би могъл да го направи. Бих искала да разбера какво се е случило."

Навка притежава и други скъпи имоти. Те включват елитен апартамент в централния московски квартал "Якиманка" на стойност 4 млн. долара, който ѝ е предоставен от държавата като награда за спортните ѝ успехи. Направен му е бил основен ремонт.

Тя също така има апартамент за 2 млн. долара в московското предградие "Полянка". През 2015 г. тя е придобила имот под наем за 49 години от общинската управа в Москва.

И Песков, и Навка имат деца от предишни връзки и обща дъщеря, родена през август 2014 г. Те са ходили на семейни почивки в Малдивите, Дубай и френския ски курорт Куршевел.

Техните харчове са подложени на постоянни въпроси от страна на Навални. През 2015 г. той обвини Песков в "незаконно обогатяване", след като той и Навка са ходили на меден месец на най-скъпата яхта в света.

Песков беше забелязан на сватбата си в Сочи с часовник за 625 000 долара. Песков каза, че часовникът бил подарък от съпругата му. Той също така обясни, че получил наследство.