Анна Ардин - жената, подала оплакване в шведската прокуратура срещу Джулиан Асандж, е работила за организация, свързана с ЦРУ, пишат чужди медии.

Според информация на сайта CountrePunch в периода, когато е работила в Куба, тя е била активистка в Либералния съюз Кубана, ръководена от Карлос Алберто и свързана с ЦРУ. Анна Ардин е гостувала през август в дома на Асандж в Швеция и е изпратила по интернет съобщение, че се намира на парти в дома на най-умния човек на света. След това жената, имала връзки с Асандж, е поискала съвет от полицията по какъв начин да подаде оплакване срещу него, че се е скъсал презервативът по време на полов акт между двамата. В резултат веднага е било повдигнато обвинение за сексуално посегателство срещу Асандж.

Целта на повдигнатото обвинение е била започването на процедура за задържане на Асандж, която е започнала през август в Стокхолм.

Според информацията Асандж се е запознал с жената, която е била на възраст около 30-те години и се е представила като Сара на един семинар. Тя се е настанила в дома му. Три дни след запознанството му със Сара се е запознал с друга жена с име Джесика, около 20-годишна. Според предположенията тя е била близка на Сара.

Според публикацията случаят е стигнал до това положение заради хаоса в шведското законодателство. Въпросната Джесика се е обадила на Сара и е изразила страх, че може да е пипнала СПИН от Асандж или да е забременяла. Тогава Сара е позвънила на Асандж и е поискала да напусне апартамента му. Въпросната Джесика също се е оплакала, че Асандж е отказал да ползва предпазни средства.

Полицията е разпитала двете жени и е стигнала до заключението, че те са потърпевши - че Джесика е била насилена сексуално, а Сара е станала прицел на сексуална връзка.

Асандж е казал, че не е направил нищо нередно и е бил и с двете жени по тяхно съгласие.