Жените в Саудитска Арабия вече могат да започват собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина мъж, след като кралството се стреми да разшири бързо развиващия се частен сектор, съобщава "Франс прес".

Промяната в политиката, обявена от саудитското правителство в четвъртък, също така бележи важен етап от скъсването със строгата система на настойничество, която властваше в страната в продължение на десетилетия.

За първи път стадионите в Саудитска Арабия отварят врати за жени

За първи път стадионите в Саудитска Арабия отварят врати за жени

Жените ще могат да гледат на живо футболни срещи

"Жените сега могат да започват собствен бизнес и да се възползват от (правителствените) електронни услуги, без да се налага да доказват съгласието на (мъжки) настойник", се посочва на сайта на Министерството на търговията и инвестициите.

Съгласно настойническата система в Саудитска Арабия, жените трябва да представят доказателства за разрешение от мъжки "настойник" - обикновено съпруг, баща или брат, - за да вършат каквато и да е чиновническа работа, да пътуват или да се запишат на училище.

От много десетилетия зависима от производството на петрол за попълване на държавната хазна, Саудитска Арабия се стреми към разширяване на частния сектор в страната, включително увеличаване на заетостта на жените в рамките на плана за реформи в епохата след петрола.

Белгия е първата страна, изпращаща жена-посланик в Саудитска Арабия

Белгия е първата страна, изпращаща жена-посланик в Саудитска Арабия

Белгийският "сигнал" е месеци след силно критикувания през април вот, който помогна на Саудитска Арабия да получи място в комисия на ООН за правата на жените.

Въпреки че жените все още срещат редица ограничения в ултраконсервативното мюсюлманско кралство, от прокуратурата на Саудитска Арабия обявиха през миналия месец, че за първи път ще започнат назначаването на работа на жени следователи.

Кралството също така отвори 140 позиции за жени на летищата и граничните пунктове, историческа стъпка, която накара 107 хил. жени да подадат молби за назначаването на тези позиции.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман, влиятелният наследник на саудитския трон, ръководи почина за увеличаване на ролята на жените през последните месеци.