Жителите на Мюнхен се страхуват, но не от тероризъм, а от риска да бъдат унижени. Това става година след отварянето на границите на Германия за мигрантите, разказва пред Дарик българката Елза Колев, която живее там от 40 години.

"Проблемите след идването на мигрантите са много. Има опити за сексуални посегателства над жени и момичета на 11-12 години, а кражбите са се увеличили толкова, че полицията не успява да ги регистрира. В Германия мигрантите вече са 2 милиона, в Мюнхен са над 40 000. Точният им брой е трудно да се проследи, разказва Елза.

Според нея, проблемите са заради огромната разлика между европейците и бежанците, които идват от Северна Африка и страните от Близкия Изток. По думите й повечето мигранти не желаят да се интегрират в европейското общество. От пристигналите бежанци едва пет процента се приспособяват.

След идването на бежанците Мюнхен е различен. Хората се притесняват за това как децата им ще се приберат от училище, а жените от работа. Вечер избягват да излизат, разказва Колев.

"Живеем както ни казаха. Няма да ходиш на определени места, ще избягваш вечерно време да се движиш в определени квартали. Имаше в Мюнхен опити за опипване на деца на 11,12-годишна възраст, които са отишли на басейна", обясни тя.

Мигрантите не разбирали защо им се прави забележка. За тях 11-12-годишните деца са жени за женене. "Това са проблемите. Проблемите са от голямата разлика. Ние не се разбираме помежду си. Те не ни приемат генерално, защото ние, според техните разбирания, по принцип не сме хора. Ние ги приемаме и не можем да разберем защо те ни се сърдят, че живеем различно от тях", обясни Елза Колев.

Тя признава, че изпитва повече притеснения за жените в семейството, но "то и на мъж може да му се случи неприятност".

Повечето мигранти не желаят да се адаптират към европейския начин на живот. Много малка част от тях работят, учат езика и се вписват в обществото, такова, каквото е, посочи още Елза Колев.

От пристигащите 70% са мюсюлмани, 17% са християни от мюсюлманските държави, а останалите са смесени религии.

"Аз мисля, че се адаптират лесно максимално пет процента. Но това са винаги хора с определено образование. Голям процент са неграмотни въобще. Данните са официални. Те не могат да работят, защото не могат дори да си служат с техниката, с която се работи в строителството да речем", разказа жителката на Мюнхен.

"Има такива толерантни германци, които направиха всичко възможно да осигурят работа на млади хора. И онзи ден по телевизията даваха във връзка с година от думите на Ангела Меркел, че ще се справим, момче, което са му намерили работа. След един ден работа, това момче казва: „Аз не мога да работя осем часа прав".

Към момента в Германия има около два милиона мигранти, но всеки ден се казва колко идват.

Елза Колев каза още, че много от децата-мигранти, които идват без придружител, изчезват. Между пет и шест хиляди деца в Германия са безследно изчезнали. Загатва се за проституция, педофилия, донорство. Но за това се говори само неофициално.