Украйна се нуждае от повече боеприпаси, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел преди днешната среща на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Трябва да покажем, че оставаме привързани към нашите ясни ангажименти към Украйна", каза той и добави, че е важно да се изясни ситуацията и "да разберем къде сме сега, къде ще бъдем до март и до края на годината."

Срещата на министрите на отбраната на ЕС се провежда в навечерието на срещата на върха на ЕС, на която лидерите на ЕС ще обсъдят отпускането на помощ за Украйна. Срещата на върха ще се проведе на 1 февруари в Брюксел.

Европейските страни се опитват да се споразумеят с унгарските власти, заради чиято позиция в края на миналата година беше блокиран пакет от финансова помощ за Киев на стойност 50 млрд. евро.

Френският президент Еманюел Макрон във вторник призова европейските страни да подкрепят Украйна в дългосрочен план и да се подготвят, в случай че Вашингтон реши да спре да подкрепя страната във военния конфликт с Русия.

Десетки милиарди долари американска помощ бяха изпратени на Украйна след началото на войната през февруари 2022 г., но републиканските конгресмени отказаха да продължат да подкрепят Киев, заявявайки, че няма ясна крайна дата и битката продължава.

ЕС обещава да продължи военната помощ за Украйна преди среща на върха

ЕС обещава да продължи военната помощ за Украйна преди среща на върха

Повтаря спешната необходимост от ускоряване на доставките на боеприпаси и ракети