Бившият френски премиер Ален Жупе е готов да замени Франсоа Фийон като кандидат на консервативната партия "Републиканците" на президентските избори, ако спечелилият първичния вот Фийон се оттегли, предаде агенция "Франс прес" с позоваване на свои източници.

След финансовите скандали около семейството на Фийон започна спад на рейтинга му, което предизвика призиви той да се оттегли от изборната надпревара.

Според приближени на Жупе, той би представлявал "Републиканците" на изборите при две условия: ако Фийон се откаже доброволно и ако консерваторите застанат единодушно зад неговата кандидатура.

Припомняме, в края на януари френският вестник "Le Canard Enchaine" съобщи, че Фийон е назначил фиктивно съпругата си като своя асистентка докато е бил депутат. За 15-те години, през които тя се е водела на тази длъжност, е получила възнаграждение от около 800 хиляди евро, без да е изпълнявала работата, за която е назначена, посочва изданието.

Впоследствие бяха направени и разкрития за подобни назначения на двете му деца.

Според социологическите изследвания около две трети от френските избиратели искат Фийон да се оттегли от кампанията. Той самият обаче до момента отказва да приеме такъв вариант. Изследванията показват, че основните му съперници - Еманюел Макрон и Марин льо Пен, го изпреварват по популярност.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 23 април, а вторият - на 7 май.

Шефът на щаба на Фийон напусна поста си

Шефът на щаба на Фийон напусна поста си

Съветвал го е да прекрати кампанията си...