Журналистите от украинската служба на радио "Свобода" съобщават, че са потвърдили за смъртта на поне един моряк от потъналия крайцер "Москва".

Смъртта на мичман Иван Вахрушев е потвърдена от съпругата му Варвара Вахрушева. На 15 април тя публикува в руската социална мрежа "Однокласники" снимка на мъж, облечен в униформа на руския флот с пагони на мичман и коментар, че той умира, изпълнявайки дълга си до последно за спасяването на кораба. Вахрушев, както съобщава вдовицата му, е бил на 41 години, родом от село Ничкино в Сарапулски район на Удмуртия.

В кореспонденция с журналисти във "ВКонтакте" Вахрушева казва, че съпругът ѝ е загинал при потъването на крайцера "Москва", тя е научила за това от командването на 14 април. Тялото на съпруга ѝ е намерено, но обстоятелствата на смъртта му не се съобщават. По думите на жената 27 други членове на екипажа на "Москва" са изчезнали.

За тази информация няма официално потвърждение, руските власти твърдят, че при инцидента - пожар, според тях това е авария, загинали и изчезнали няма, а целият екипаж е успешно евакуиран преди потъването на кораба заради буря по време на тегленето му на буксир към Севастопол.

Пет въпроса за потъването на крайцера "Москва"

Пет въпроса за потъването на крайцера "Москва"

Дори и без да участва в бойни действия, такъв кораб променя ситуацията на военноморския театър

Вчера руското военно министерство разпространи и видео със среща с екипажа на кораба - адмирал Николай Евменов, главнокомандващ на Черноморския флот, и командването на Черноморския флот се срещнат със строени на някакъв плац моряци. Видеозаписа беше публикуван в канала на руското министерство на отбраната в Telegram и на уебсайта на телевизионния канал "Звезда". Евменов заявява, че традициите на крайцера ще бъдат грижливо запазени и продължени, офицерите и мичманите ще продължат да служат във ВМС, а наборните войници ще бъдат освободени и включени във военния регистър. Не се съобщава дали новобранците са участвали в бойни действия с Украйна.

И до този момент липсва информация колко на брой е бил екипажа на ракетния крайцер, колко моряци са били в момента на инцидента на борда.

Русия: Екипажът на крайцера "Москва" е в Севастопол

Русия: Екипажът на крайцера "Москва" е в Севастопол

Руската версия за инцидента е повреда на корпуса, причинена от пожар, предизвикан от детонация на боеприпаси

Радио "Свобода" посочва, че при повикването в строя на личния състав командирът е длъжен да докладва за състава на екипажа и за броя на загиналите и ранените, но в първите кадри на видеото няма звук. Също така командирът на "Москва" Антон Куприн се появява на първия кадър.

По-рано Държавната гранична служба на Украйна съобщи, че той е мъртъв. Също така според украинските граничари Русия не е успяла да евакуира екипа именно заради бурята. Версията за причините за аварията също коренно се различава от руската официална позиция. Според Украинския генерален щаб "Москва" е ударена от ракети "Нептун", а пожарът е следствие именно от тях.

Такава е и версията на Пентагона, който заяви, че крайцерът е потънал в резултат на две украински ракети и че в резултат на обстрела е имало жертви.