Руската журналистка Марина Овсянникова, която работеше в държавната телевизия, обвинена в разпространение на "фалшиви новини" за армията, е напуснала страната, след като избяга от домашен арест, каза нейният адвокат в понеделник, цитиран от Ройтерс.

В момента Овсяникова е "под закрилата на европейска държава", каза адвокат Дмитрий Захватов, отказвайки да уточнява в коя държава се намира тя и как е изягала, тъй като "това може да се окаже проблем за нея".

Марина Овсянникова стана известна през март 2022 г. след като се появи с антивоенен плакат в директен ефир на проправителствения "Първи канал". Тя плати глоба от 30 000 рубли (по онова време около 250 евро) във връзка с протеста си, но адвокатите й още тогава посочиха, че може да бъде изправена пред нови обвинения на по-късен етап.

След като беше глобена, Овсянникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Die Welt. Но впоследствие се върна в Русия, за да води битка за родителски права, каза тя в социалните медии. Овсянникова продължи да критикува войната.

През последните две седмици руските съдилища наредиха на Овсянникова да плати две допълнителни глоби за дискредитиране на армията на страната в нейни публикации в социалните медии. Тя също така беше задържана за кратко в средата на юли. Тогава нейният адвокат не изключи възможността за наказателно разследване.

Повдигнаха обвинение на  руския опозиционер Иля Яшин

Повдигнаха обвинение на руския опозиционер Иля Яшин

Той е привлечен към наказателна отговорност заради критиките си срещу инвазията в Украйна