Бившият германски външен министър и бивш председател на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Зигмар Габриел реши да напусне политиката в края на настоящия законодателен период, който изтича през 2021 г., съобщава ТАСС, цитирайки Tagesspiegel.

Според вестника, Габриел е информирал тримата председатели на регионалните звена на СДП в началото на май за решението си. На следващите избори за Бундестаг той няма да участва в парламента.

Според Tagesspiegel, бившият лидер на социалдемократите не е искал публично да обявява своя ход преди изборите за Европейски парламент, за да не предизвика объркване в редиците на партията.

Зигмар Габриел за Европа и новото състезание за ядрени оръжия

Зигмар Габриел за Европа и новото състезание за ядрени оръжия

Източноевропейците не вярват, че западноевропеец би се жертвал за тях

През 1999 г., 40-годишният тогава Габриел става един от най-младите премиери, ръководещи правителството на Долна Саксония, но след четири години социалдемократите, оглавявани от него, претърпяват сериозно поражение на регионалните избори и губят една трета от гласовете.

Партията решава да назначи Габриел на нова длъжност - комисар по поп културата. На тази длъжност Габриел дори получава прякора Зиги Поп по аналогия с музиканта Иги Поп.

Две години по-късно той за първи път участва в изборите за Бундестаг и следвайки резултатите си става член на германския парламент. През 2005-2009 г. той е министър на околната среда, природата и безопасността на реакторите в "черно-червеното" правителство на Ангела Меркел.

Тръмп иска "промяна на режима" в Германия, обяви Зигмар Габриел

Тръмп иска "промяна на режима" в Германия, обяви Зигмар Габриел

"На Америка при управлението на Тръмп не може да се разчита"

През 2009 г., след загубата на СДП на парламентарните избори, Габриел става председател на партията и заема този пост в продължение на седем години - толкова дълго време най-старата немска партия не е водена от никого след Вили Бранд.

Според наблюдатели в предишната "голяма коалиция" (блок от Християндемократически и Християнсоциални съюзи (ХДС/ХСС) и СДП), в който Габриел е министър на икономиката, заместник-канцлер и след това министър на външните работи, той постига известен успех.

По-специално, той практически спасява търговското споразумение с Канада (CETA), постига номинацията на Франк-Валтер Щайнмайер съвместно с кандидата на ХДС / ХСС за президент на Германия.

За него обаче няма място в новата "голяма коалиция", сформирана след парламентарните избори през 2017 г. В началото на 2018 г, той обяви, че няма да бъде част от новото правителство на канцлера Ангела Меркел.

Меркел потвърди, че няма да заема пост в ЕС

Меркел потвърди, че няма да заема пост в ЕС

Не съм на разположение за друг политически пост