Днес в Будапеща започна европейска инициатива за свикване на референдум за изравняване на заплащанията в ЕС за еднакъв труд.

Мотото е "Еднакъв труд, еднакво заплащане", като целта на референдума е да се обърне внимание на огромната разлика в заплащането на труда на един български шофьор и това на германски такъв.

Вторият и по-важен аспект в кампанията е това, че държавите от Източна Европа ще престанат да бъдат донор на големите икономики, ако заплащането се изравни или поне се постигне намаляване на разликата.

От българска страна идеята е подкрепена от ВМРО. Инициатор за започване на кампанията за референдум е унгарската крайнодясна партия "Йоббик".

Партньори в начинанието са и партии от Полша, Словакия, Словения, Чехия, Хърватия, Литва, Естония, Латвия, Румъния.

Споразумението за еднакво заплащане на труда ще бъде внесено в Европейската комисия. След като ЕК го одобри, ще започне реално събиране на подписи от гражданите на тези европейски държави.

Мотивите на ВМРО да се включи в инициативата били породени от факта, че България е донор за мозъци в по-развитите европейски страни. А с оглед катастрофалната демографска картина у нас, трябва да направим всичко необходимо, за да задължим образованите и трудещи се българи в България.

Кампанията била част от цялостната политика на ВМРО за повишаване на стандарта на живот на българите.

През януари 2017 г. в София се проведе среща между ръководството на ВМРО и Габор Вона, председател на "Йоббик", когато беше договорено започването на инициатива за такъв референдум.