Apple е една от най-големите и най-скъпи високотехнологични компании в света. Въпреки това, не всичко, което "Ябълката" представи през миналата година, задоволи очакванията на феновете на марката.

Кои са най-разочароващите прояви на Apple през 2018 година, според експерти от бранша. 

Снимка 377991

Източник: Apple

1. Apple повиши цените за всички продукти 

Apple повиши първоначалните цени за повечето си нови продукти през 2018 г. В сравнение с предходната година: първоначалната цена на най-достъпните от новите iPhones се увеличи с 50 долара; цената за базовата версия на Apple Watch се е увеличила с $70; цената на новия iPad Pro нарасна с $150; стойността на MacBook Air се повиши с $200, а компютърът Mac Mini добави $300. 

Снимка 226162

Източник: GettyImages

2. Apple се отърва от iPhone SE

През 2017 г. най-достъпният iPhone беше iPhone SE за около $350. През 2018 г. Apple премахна това устройство от продуктовата си линия. Сега най-евтиният iPhone е на разположение за $ 449. Толкова струва iPhone 7 и това е страхотен смартфон, но не толкова компактен, колкото iPhone SE. 

3. HomePod се оказа доста посредствен 

Интелигентната тонколона HomePod се разработва от 2012 година. Първоначално тя не беше планирана за подкрепа на гласовия асистент Siri. Цялото внимание бе насочено към музиката. И високоговорителят звучи чудесно. Но да се направи нещо "по-умно" от една добра тонколона не се получи. Гласовият асистент "Siri" не може да чете последните новини, да говори за задръстванията, да съветва за ресторанта и много други неща. Вместо това, може само да включи музиката и да задейдства таймер. HomePod не работи с устройства на Android, не "дружи" с нищо друго освен с Apple Music. В същото време цената в сравнение с аналозите е осезаемо висока - $350.

Снимка 378008

Източник: Apple

4. Скучните анонси от септември 

Септемврийското събитие се оказа изненадващо скучно: всички названия, технически характеристики, както и снимки на нови продукти, отдавна бяха изтекли в мрежата и нямаше никакъв пробив "one more thing". Но имаше тъжни новини за феновете на Apple: компанията спря да продава iPhone 6S и iPhone SE, и не беше казано нито дума за очакваното безжично зареждане AirPower. 

Снимка 344284

Източник: Apple

5. Редизайнът на MacBook Air

След много години Apple най-накрая през 2018 г. преработи MacBook Air. Но новият дизайн е почти същият като предишния, а сега началната му цена е с 200 долара по-висока. Най-голямата разлика е новият дисплей Retina, екран с висока разделителна способност, който сега е обграден от черни рамки вместо алуминиевите от предишни модели. 

Снимка 381112

Източник: YouTube

6.  iPhone XS - слаб ъпдейт на iPhone X

За Apple стана традиция да пуска по-мощен модел с индекс "S" година след анонса на новата флагманска линия смартфони. IPhone X, който дебютира през 2017 г., не беше изключение, но миналата година видяхме iPhone XS, който съвсем малко надмина предшественика си - камерата и леко хардуерът се подобриха. Много експерти се съгласиха, че тази актуализация бе скучна.

Снимка 396785

Източник: MacRumours

7. Приятен редизайн на iPad Pro, но с ограничения 

Редизайнът на таблета iPad Pro се оказа успешен. Самото устройство е станало по-мощно, но още не може да замени лаптопа. Защо? Например, Apple за първи път добави USB-C порт, но не може да се използва за свързване с външни дискови устройства. В допълнение, Apple отказва да даде на потребителите възможността да контролират таблета с мишки или trackpads. Това означава, че за да докосвате екрана, трябва постоянно да изпъвате ръката си, а това не е много удобно, ако сравните работата на таблета с компютър. В крайна сметка мощността на iPad Pro вече е доста сравнима с ноутбуците, но ограниченията, наложени от Apple, пречат на изравни по функционалност и удобство с лаптопите. 

8. iOS 12 не се различава много от iOS 11 

Най-съществената промяна в iOS 12 може да се счита групирането на уведомленията по приложение - това пести място на заключения екран. Съществуват и макроси за Siri, които не много хора са се научили да използват, а така също "екранното време" и лимитираното използване на приложения. 

Тези иновации могат да бъдат полезни за някой, който има проблеми с управлението на времето. Но като цяло има усещането, че това са много "нишови" актуализации и нищо не се е променило глобално в операционната система. В предишните версии на iOS имаше по-значими актуализации, което за много хора промениха използването на iPhone или iPad. 

Снимка 394520

Източник: EPA/БГНЕС

9. Липса на адаптер за бързо зареждане 

И трите нови смартфона поддържат функцията за бързо зареждане, което ви позволява да запълните 50% от заряда на батерията само за половин час. Въпреки това, нито един от моделите няма необходимия адаптер за този комплект.  

10. Гласовият асистент Siri 

Снимка 376975

Източник: GettyImages

Гласовият асистент все още губи от конкурентите си и все още не е ясно дали може да го преодолее. Apple представи Siri като нова функция на iPhone 4S, но оттогава гласовите асистенти силно и бързо дръпнаха напред.

Проблем е работата с други приложения. Когато Siri беше създаден за първи път, Стив Джобс го видя единствено като допълнение към възможностите на смартфона. Работата с други приложения бе забранена. В резултат на това, когато парадигмата се промени и Apple реши, че Siri ще работи с други приложения и услуги, започна дълъг процес на преработка на гласовия асистент. Това изглежда е една от причините HomePod да работи толкова зле със странични приложения.