Алексей Петров в интервю за news.bg

Г-н Петров, кое ви накара да се кандидатирате за предстоящата президентска кампания?
Моята кандидатура е публично известна още от преди повече от половин година в рамките на екипа на „Единение и екипност" и аз не съм си отменял лично кандидатурата. Даже бях първият кандидат. Новото е, че тази сутрин бяхме излъчени с г-жа Здравкова - съответно аз от екипа, в който съм, а тя от група граждански сдружения, да се състезаваме заедно.

Обсъждали ли сте вече дали вие ще се кандидатирате за президентския пост, а Душана Здравкова за вицепрезидент или обратното?
Както във всеки реален, истински екип, така и в нашия позициите нямат никакво значение. В крайна сметка, важна е ролята, важно е единодействието към голямата цел. Когато един екип е истински, той не принадлежи на никого. В конкретния случай нашият екип не принадлежи нито на Алексей Петров, нито на Душана Здравкова. Той принадлежи на голямата цел, която ни обедини около принципите на една Харта за гражданско управление, която ние изготвихме за смяна на модела. Със смяната на модела, ще се смени и животът на хората.

Как смятате да провеждате предизборната си кампания?
Смятаме да я провеждаме коректно по отношение на другите конкуренти. Смятаме да я провеждаме интелигентно. Имаме претенцията да сме интелигентни хора и в никакъв случай да не създаваме напрежение сред хората, защото в тази тежка социално-икономическа ситуация, те си имат достатъчно напрежение, за да им добавяме и ние каквото и да било.

С оглед обществения интерес и прозрачността не мога да не ви попитам с какви средства ще се финансира предизборната ви кампания?
Много е рано да мислим, но ще бъде по стандартните начини. Всичко ще бъде прозрачно. Ние засега с г-жа Здравкова не смятаме, че са ни необходими някакви сериозни ресурси, защото и двамата сме публично известни. Нашите идеи и послания са ясни.
Ние предлагаме обединени усилия на всички българи, предлагаме модел, който да бъде отрицание на 20-годишното единоначалие и на 20-годишната министър-председателска република. Смятам, че това е близко до хората. Смятаме, че хората наистина желаят друг институционален баланс т.е. балансът да се измести малко към гражданите за сметка на партиите. Затова не мислим, че трябват много средства, за да убеждаваме хората.

Как ще протече кампанията по регистрацията в ЦИК? Необходими са 7 хиляди подписа, които инициативният комитет трябва да събере, за да бъдете регистриран.
Ще спазим каквато е процедурата, нямам никакво съмнение, че ще съберем подписите. Мисля, че многократно повече подписи ще представим. Аз събрах 30 хил. подписа в град Плевен даже, когато бях в ареста, така че, ако повторя същия резултат, когато съм на свобода, няма пречка да се притесняваме.

Защо избрахме Душана Здравкова, за да работите с нея? Кога я поканихте да се присъедини към вас?
Няма да скрия, че в тази половин година по моя инициатива и по инициатива на различни политици, общественици, които са имали намерение да участват в това състезание, съм провеждал много разговори.
С г-жа Здравкова влязохме в контакт по конкретни казуси, свързани с проблеми, създадени от правосъдната система на малкия и средния бизнес и на икономиката изобщо. Наистина в това запознанство установих, че г-жа Здравкова има безукорна, безупречна професионална кариера. Това е първо условие един политик да има претенции да се занимава с човешки казуси на обществото.
Второ, един политик трябва да притежава и човешки качества, за да може да се справя с това и аз смятам, че наистина г-жа Здравкова за тези цели има много ценни качества. Основно ценно качество е, че тя може да се отдаде на обществото. Струва ми се, че човек, който не може и не притежава това качество - да се отдаде на обществото, не бива да се занимава с политика.
Ние виждаме каква е била мотивацията през всичките тези години на политиците. Мотивацията е да се докопаме до властта, с извинение за израза, и след това да се облагодетелстваме. Затова ние говорим наистина за смяна на модела, който да мотивира по друг начин политиците да се стремят към властта, да служат на хората и да се смени класическата функция на държавата от това сега да обслужва управляващите и да ги обогатява във функция да служи на хората каквото е и предназначението й всъщност.

Какви според вас трябва да бъдат основните приоритети на бъдещия президент?
На първо място за постигането на целите, на целта основно, а това е да се промени живота, разбира се, чрез промяна на модела, до там може да се стигне наистина чрез приемане на съвременна Конституция.
Това ще ни бъде първата цел. Разбира се, ние трябва да бъдем и сериозен коректив на управляващите. Президентската институция, даже и с правомощията, регламентирани в тази Конституция, разполага с възможността да бъде сериозен коректив на управляващите - да си изпълняват ангажиментите, обещанията и преди всичко закона. Защото забелязваме, че по Конституция сме парламентарна република, дефакто 20 години министър-председателска.

Очаквате ли подкрепа от други политически сили и от кои?
До този момент не сме водили разговори с никого. Очаквам подкрепа от всички граждани, включително и тези, които членуват в различни партии.

Не се ли притеснявате, че делото, което се води срещу вас, ще попречи на предизборната ви кампания?
Не. В никакъв случай. Аз ще бъда много удовлетворен, ако ми влезе обвинителният акт в съда по време на кампанията, защото наистина българското общество тогава ще разбере как в днешно време в една европейска страна с репресивни методи може да се отстранява опонента.
Очевидно е - това, което се случи с мен, че целта е била да бъда отстранен от обществено-политическия живот, да не се занимавам с това, което започнах тази сутрин и аз ви уверявам, че никога не съм имал намерение да го правя. Просто действията на министър Цветанов под патронажа на министър-председателя ме изстреляха на тази писта.
Аз обещавам, че няма да стоя дълго на нея, но ще се движа с голяма скорост и както всичко, което съм правил в живота си, ще се опитам да оставя сериозна следа.

Вие сте информиран човек още от средите на ДАНС. До вас предполагам е достигала информация, която не е била достъпна за много хора. Смятате ли да използвате такава информация под формата на компромати срещу политическите си опоненти?
Смятам, че доказах в периода на това безпрецедентно, нечовешко отношение на управляващите към мен, че аз съм отговорен човек, лоялен към страната си. Няма да си позволя най-малко да атакувам фигурата на министър-председателя, както се очаква, защото разбирам ясно, че това ще бъдат удари по репутацията на страната ни. Но със сигурност в процеса на дебатите, когато преценя, че разполагам с информация, която е важна за хората, ще трябва да я споделя.

А очаквате ли компромати срещу вас самия?
Аз приключих с компроматите. Мисля си, че ако се проведе шампионат, дори наднационален, по заливане с помия, със сигурност ще бъда в тройката, най-малко.

Многократно сте обявявали, че ще се кандидатирате лично за президент, само ако и единствено, ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира. Променихте ли позицията си? Той все още не е обявил своята лична кандидатура. Как да тълкуваме нещата? Значи ли, че вие сте убеден в това, че Бойко Борисов все пак ще се кандидатира лично?
Тази надвиснала опасност още от първия ден на това управление - да се кандидатира Борисов за президент, стои и сега. Очевидно е, че той няма друг ход, наистина, защото ако преди е ставало дума да обслужи своето его, да отиде на една следваща позиция, то в последно време той е крайно притеснен да оцелее след този провал в управлението.
Но след днешното общо кандидатиране с г-жа Здравкова, аз очаквам неговата подкрепа към нея, защото в крайна сметка г-жа Здравкова е негова духовна политическа майка и по разбираеми причини би следвало той да я подкрепи. Г-жа Здравкова създаде политическия проект ГЕРБ - политически проект, без който, както сподели от екрана Борисов, за него няма живот. В този смисъл, аз си мисля, че той би изразил една благодарност към г-жа Здравкова като я подкрепи.

Бойко Борисов ли е най-сериозният ви опонент в тази кампания? Не се ли притеснявате и от другите големи политически сили - БСП, Синята коалиция, ДПС?
Не, не. Нямам никакви притеснения, наистина. Аз смятам, че хората искат активно да участват в управлението, особено до момента, в който трябва да се променят правилата. Мисля, че изтече времето, когато хората търсеха поредния месия, спасител отвън и отвътре и сега единственото тяхно желание ще бъде промяна на модела, която промяна да промени правилата.
Промяната на правилата да промени мотивацията на политиците да се занимават с управлението. Засега си мисля, че е видимо, че гражданите се самоорганизират в граждански организации. Доскоро ние смятахме и в ССИ, че наистина ни е завладяло безразличието и отчаянието, но от обиколката в страната, която имахме по линия на малкия и средния бизнес, установихме, че наистина българите поддържат едно спокойствие до някаква степен и някак си невидимо поддържат своя предприемачески дух. Говоря за тази общност, с която ние работим, но тук в последно време мисля, че са видими първите симптоми на несъгласие, на протест, който струва ми се, че в следващ етап може да придобие по-големи размери и нестандартни форми и да накара управляващите да се замислят дали да променят поведението си или да намерят сили да си признаят, че не могат да се справят.

Вие лично готов ли сте да загубите битката по време на президентската кампания?
Аз, ако не смятах, че разполагам с ресурса да се състезавам, нямаше да го направя. Г-н Борисов знае, че аз някога в спорта съм участвал само и единствено, за да спечеля, при това много пъти и най-често златния медал.