Д-р Ясна Вейнович, Бранд Директор Medical, „Цептер-България" ЕООД, пред news.bg

Д-р Вейнович, кои са най-честите детски заболявания на дихателните пътища?
Най-честите детски заболявания на дихателните пътища са бронхитът, аденоидните вегетации /трета сливица/, астмата и сенната хрема (алергичният ринит).
Огромна част от населението е засегнато от някакъв вид алергия. От алергии днес страдат два пъти повече хора отколкото преди 20 години. По данни на Световната здравна организация, през 2015 година всеки втори европеец ще страда от някакъв вид алергия. Годишните разходи по целия свят, свързани с алергични ринити, включително лекарства, консултации и работно време, възлизат на над 20 милиарда долара. 50% от алергиите се дължат на действието на акарите, 30%  - на полените, 20% - на домашните любимци, най-вече котки. А най-тревожното е, че тази тенденция засяга все повече и повече бебета и деца.
Наследствеността има много общо, както и промяната в начина на живот през последните 30 години, включително храненето - навлизането например на екзотични плодове, с които организмите ни не са свикнали. Сигурно е едно - алергиите са в много голяма степен наследствени. Днес за едно новородено има 15% риск да развие наследствена форма на алергия. А ако един от двамата родители е алергичен, рискът се удвоява. Ако и двамата родители страдат от алергия, рискът става четворен.

Кои факти за сенната хрема са по-малко известни?
„Сенна хрема", „алергичен ринит", „полиноза" - са едно име за алергичната реакция на организма, най-вече на горните дихателни пътища, към полени. Проявява се в кихане, сърбеж в носа, очите, устата, силно повишена секреция и чувство за отпадналост. Може да се характеризира с „течащ нос"- хрема, последователно кихане (4-5 пъти), като симптомите се появяват през деня. Възможно е носът да е „блокиран" (запушен) - с жълто-зелен секрет, а симптомите да се появяват през нощта или рано сутринта, при събуждане. И в двата случая симптомите се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно (ако ми позволите една шега - за страдащите от сенна хрема няма нищо по-хубаво от лошото време). Поленовият календар в България, който продължава от ранна пролет до месец октомври, показва растителни видове, които най-често алергизират: семейство брезови, житни, липа, копривови, плевели.

Колко българи страдат от сенна хрема?
50% от населението у нас е засегнато от някакъв вид алергия. От сенна хрема страдат и възрастни хора, но масово се увеличава броят на децата. 1 500 000 българи страдат от тази алергия - това е над 20% от населението, като през последните 20 години броят на страдащите се е удвоил. Това число нараства постоянно, заплашвайки да се утрои до 2030 година. За съжаление, сега вече имаме 4-годишни деца с изявена сенна хрема - преди десетина години тази граница беше около 5-6 годишна възраст. Нелекуваната сенна хрема води до увреждане на синусите, бронхите и слуха. Броят на болните масово се увеличава заради все по-замърсената ни околната среда и атаката върху имунната система. При силен стрес сенната хрема се отключва с пълна сила - той отслабва имунната система. Често се наблюдава при тийнейджърите, когато тялото им се променя по-осезаемо и са по-уязвими.

Как стоят нещата с астмата?
Астмата засяга почти 150 милиона души по целия свят. Нелекуваната астма има сериозни усложнения - например хронична обструктивна белодробна болест, хроничен бронхит и белодробен емфизем, белодробно сърце, дихателна и сърдечна недостатъчност.
Повече от 180 000 смъртни случая на година се дължат на астмата. 1/3 от болните от астма са деца, като този брой непрекъснато се увеличава. Тя е най-разпространената хронична болест при децата и е изцяло на алергична основа. Предупредителните сигнали при децата са постоянна кашлица (особено през нощта или след тренировки) и повтарящи се дихателни инфекции.
Най-честите причинители на астмата са алергени (прахови частици, плесени, полени, животинска козина), замърсяването на въздуха в околната среда (озон, автомобилен дим, смог, азотен диоксид, серен диоксид), замърсяването на въздуха в затворените помещения, в които живеем, почиваме или работим (парфюм / афтършейв, цигарен дим, сапуните, освежители за въздух, перилните препарати, лаковете за коса, дезодорантите), силните емоции (плач), някои лекарства като пеницилин и бета блокери, и др.

Може ли астмата и сенната хрема да се излекуват?
Традиционната медицина предлага различни начини на лечение - с лекарства, антихистамини; с тестване и откриване на определения алерген и приложение на имунотерапия (впръскване на медикамент под езика или серия подкожни инжекции). Лечението трае години, изключително скъпо е и е несигурно. Сънливост и световъртеж са най-честите странични ефекти (които са много опасни при шофирането например).
Zepter има два уреда, които значително облекчават симптомите на тези най-чести заболявания на дихателните пътища в детската възраст.
Първият от тях е  Bioptron - медицински уред за светлинна терапия. Той улеснява дишането през носа, отслабва локалната възпалителна реакция и секреция, намалява риска от алергизиране в хронична фаза и ускорява възстановителния процес, засилва имунната система и действа срещу стреса, който има важна роля за отключване на алергиите. Bioptron може да засили отделянето на секрети с 20-40%. Той подобрява имунната функция както на клетъчно, така и на хуморално ниво - повишаване броя на лимфоцитите и неутрофилите в кръвта (16-27%).
Второто решение, което Zepter предлага за профилактика и облекчаване симптомите на астма и алергичен ринит, е системата ни за пречистване на въздуха Therapy Air Ion.
След 1 час работа токсичните вещества във въздуха в затворени помещения намаляват с 92,1%. При 1 час работа Therapy Air Ion задържа праха във въздуха - до 99,88%, а при по-дълго използване - задържането на общото количество прах в дългосрочен план е 98,08%.
Дългогодишният ни опит, проведените многобройни клинични изследвания и постигнатите отлични резултати в практиката ни дават основание да твърдим, че Bioptron и Therapy Air са особено подходящи за терапевтично приложение в детската възраст и затова ги препоръчваме на всеки родител с дете, страдащо от едно от тези две упорити и неприятни заболявания, както и за профилактично подсилване на имунната система при здрави деца.