Световното оперно сопрано Франческа Патане в интервю за ViewSofia.com

Изящната изпълнителка говори за себе си и своето изкуство след премиерата на „Саломе" на 19 юни в Софийска опера.
Призната за една от най-изящните изпълнителки на драматичния сопранов репертоар, Франческа е позната по целия свят с интерпретациите си на Абигаиле в Набуко, на Саломе, лейди Макбет и Турандот.
Дъщеря на едни от най-известните световни диригенти - Джузепе Патане, дългогодишен шеф-диригент на Миланската Скала и Метрополитен в Ню Йорк

Ти си в изумителна форма. Откога оперните певици са толкова слаби и толкова красиви?
А, благодаря ти. За себе си лично зная, че това се дължи на строгия режим. Много внимавам във всичко, правя огромно количество упражнения, ям само определени неща и то в точно определено време.

Кажи конкретно какво ядеш и какви са ти тайнствените упражнения?
Всякакви - стречинг, фитнес, обичам всички упражнения, но за нас най-важни са коремните мускули и упражненията за дъх.
Певецът не може да пее добре, ако диафрагмата, коремът и гръдният кош не са развити добре и не се поддържат. Друго много важно са хормоните и костната структура.
Иначе, режимът ми на хранене е един и същ от години. Сутрин ям задължително кисело мляко, овесени ядки, пия фреш, ям много мед.
На обед - паста или пък риба, или месо със салата, вечер - пак месо, риба, яйца или сирене, някакви белтъчини. Задължително червено вино.
Почти не ям сладко, но когато ми се случи, то е задължително само сутрин. Същото се отнася и за плодовете.
Знаеш ли, когато напредват годините такъв режим се превръща в задължителен. Иначе става страшно.

Разкажи за семейството си?
Аз съм пето поколение музикант. В рода ми има диригенти, концертиращи музикант, певци. Но май ще е дотук, дъщеря ми няма нищо общо с музиката, учи ПР и реклама. Сестра ми също не се занимава с музика.

Баща ти е световноизвестен диригент.
Да, но си отиде твърде млад - на 57 години, и то на пулта, докато дирижираше. Липсата му е много голяма. Майка ми е певица - Рита Патане, и до ден днешен пее и ми е като вокален педагог.

Къде живееш сега?
Ф.П.
В Лугано, в Швейцария. Предпочитам я пред Италия, по-хубава е за живеене.

Какво ти остава да направиш в операта? За какво мечтаеш все още?
За Скалата. Не съм пяла там. Всъщност, честно казано, от Миланската скала сякаш малко ме бойкотират. Аз отказах да пея там две модерни неща и оттогава сякаш не ме допускат.
А съм родом от Милано, баща ми е дългогодишен главен диригент, но... И все пак, мечтата си остава, искам да пея в Ла скала.
И друго - оперната режисура страшно ме привлича. Искам да режисирам, основно заглавията, в чиито главни роли съм силна - Макбет, Турандот, Момичето от златния Запад, Тоска. Все пак имам над 300 Турандота, сигурно ще я изрежисирам добре.

Модерно изкуство ли е операта днес?
Виж, Караваджо и Рафаело, или Ботичели, могат ли някога да бъдат старомодни. Хората имат нужда от изкуство и то от класическото изкуство. То е затова, да избягаш от действителността, от новините, от телевизията, от глупостите на всекидневието. И затова операта заслужава класическия си, романтичен и дори старовремски прочит.
Всякакви опити за модернизиране се правят, но обикновено граничат с пародията. Особено в Германия можеш да видиш какво ли не.
Наскоро анулирах подписан договор за Берлин. Трябваше да правя Набуко, режисьорът, испанец мисля, беше изнамерил идиотското решение всички на сцената да са голи, основно мъже, статисти, хористи, всички, а Абигаиле беше направена като пчела. В костюм на пчела. Представяш ли си?!
Естествено, че не мога да възприема, още по-малко да участвам в такова нещо. Предизвикваш скандал, но нищо повече. Операта не е това. Тя не може и не бива да бъде грозна.

Но тук, на сцената на Софийската опера си гола.
Не съм. Отгоре съм с едно боди, което си донесох с мен, само гърдите се виждат. Надолу съм с мрежест чоропогащник.
А и да ти кажа, не съм съвсем ок да пея чисто гола. Все пак, пеейки, трябва да се чувстваш максимално удобно. Другото момиче (Цветана Бандаловска, б.р.) например, не е толкова разголена в Саломе.

***
Цялото интервю - във ViewSofia.com