Проф. Антоний Тодоров, преподавател в Департамента за политически науки към НБУ, пред Десислава Антова Нюз БГ.

Какви са вашите очаквания за предсрочните парламентарни избори?
Всички са изненадани, малцина са подготвени за предсрочните избори. Всички си изхарчиха парите за президентските, с изключение на най-големите играчи и най-вече ГЕРБ. Така, че ГЕРБ имат право да кажат, ние сме готови, но по-малките партии, абсолютно не са готови.

Втората страна на въпроса е първият тур на президентските избори. Те показаха горе-долу някакво партийно разпределение, което едва ли ще се повтори на парламентарните избори, но показаха новост, например 550 хиляди гласа за патриотичния блок и 450 хиляди гласа за Марешки. По отношение на тези избиратели и това кого ще издигнат има абсолютна неяснота. Така че бързото отиване към предсрочни избори поражда още по-голяма несигурност, не е ясно кой ще излезе напред , кой ще изкласи, кого ще подкрепят и какво ще се случи. Трудно ми е да правя каквато и да било прогноза. Ситуацията е разпиляна. ГЕРБ губи силно подкрепа - това е ясно. ГЕРБ влиза в една самоубийствена спирала.

Възможна ли е мобилизация на левите и лявото ядро в такава ситуация?
Сигурно ще има, но едва ли ще надхвърли много. БСП е стигала на предпоследните парламентарни избори до около 1 млн. гласа. Ще надхвърли ли това - въобще е трудно да си представим. Може да го надхвърли, ако направи една по-широка лява коалиция. Това е вероятно да стане - да се демонстрира някакво ляво единство. Обаче като гледам отношенията между левите партии съм крайно подозрителен към тази възможност. Тоест, съмнявам се, че ще се стигне до такъв формат.

Какво ще се случи в дясното пространство, къде ще отидат избирателите на ГЕРБ? Ето това е един истински въпрос. Радан Кънев обяви нов десен проект - ще съумее ли да го "продаде", ще има ли достатъчно време да го лансира? Защо нов десен проект, а не просто ДСБ? Това също би бил един въпрос. Или може би друг тип коалиция на десни партии.

Там трябва да изчакаме, за да видим дали ще се завърти някаква динамика, която да привлече част от разочарованите от ГЕРБ. А разочарованите от ГЕРБ бяха поне половината от партийните избиратели. Това се видя на първи тур на президентските избори, когато Цецка Цачева не успя да събере всички избиратели на ГЕРБ.

Казахте самоубийствена спирала за ГЕРБ, защо?
Вижте ГЕРБ не е партия като другите. Това не е партия на активисти и хора, които я следват, защото я следват, тъй като имат общ политически проект. До голяма степен ГЕРБ е партия ситуационна на властта и колкото по-дълго пребивава във властта, толкова по-дълго съществува. Тя има огромна трудност да бъде партия в опозиция. Не знам какво ще се случи.

Много е вероятно да се случи същото, което се случи с НДСВ. В профила на избирателите на двете партии има много голяма близост. Вярно е, те бяха изградени по различен начин. НДСВ бе до голяма степен партия на властта, която можеше да оцелее само, когато е на власт.

В крайна сметка се случи това, за което се говореше - един генерал детронира друг генерал.

Да, наистина в една фраза.

В генералска държава ли живеем?
О, надявам се да не е така. Аз лично предпочитам вече да не употребявам военното звание на новоизбрания президент и нека той да бъде президента Румен Радев, защото той е генерал от резерва. Разбира се появиха се генерали и адмирали в кампанията, но това до голяма степен за мен е случайно. Не искам да влизам в някакви теории на конспирацията или Бог знае какво.

Има и един такъв въпрос, свързан с идеята за Велико народно събрание, какво е нейното отражение?
Да се лансира идея за ВНС, без да се каже за какво точно, тоест без преди това да се води дискусията, какво точно трябва да се промени в Конституцията, е вид заиграване. Конституцията казва - Велико народно събрание се свиква по точно определен въпрос, а не изобщо.

Това не е обичайният избор на Народно събрание. Така че сега заиграването с това е преиграване. Опит да се отговори с надцакване - да се приеме ентусиазирано референдума. Хайде сега ще надцакаме и с идея за ВНС. Това е изключително безотговорно и само създава тревожни, неясни очаквания и дори понякога свръх очаквания у хората.

И какво като свикаме ВНС - то ще оправи всички въпроси ли? Не. Защото то не може да замести Обикновеното народно събрание. То може да бъде свикано по точно определен въпрос и в момента, в който го реши, се разпуска. Само че опасността е следната. Това е много висока конституционна инстанция. Ако ВНС реши да не се разпусне, кой може да го разпусне - президентът.

Едно ВНС може да премахне от Конституцията институцията президент и да направи така, че да се избира от Народно събрание. Всичко може да реши. Конституционният съд ли, ВНС може да го закрие. Само улицата може да го разгони. Е, до там ли ще се докараме? Ето това е рискът от Велико народно събрание, свикано така на бързо.

Какви са очакванията ви към служебния кабинет?
Надявам се да бъде консенсусен, защото ако се стигне до назначен кабинет от президента Плевнелиев и след това преназначаван и променян от новоизбрания президент Радев след 21-ви януари, това би било много лошо.

Добре е, ако двамата достигнат до консенсус и така да се каже заедно назначат един служебен кабинет, който да организира изборите и да осигури един по-стабилен преход.