Белоруският историк, кандидат на политическите науки Николай Малишевски, пред news.bg

Николай Малишевски е виден белоруски историк и политолог. Занимавал се е с аналитична и преподавателска работа в държавните научни и образователни структури на Република Беларус. Работил е в правителствената преса. Изявен привърженик на тесния съюз между Москва и Минск.
Пред издаване е книгата му „Баткавшчина" (по аналогия с украинската дума „баткившчина" - отечество: „батько" - татко, е прякорът на Александър Лукашенко), посветена на белоруската система на управление и на външната политика. А така също и на чиновническото виждане на най-важните сфери от живота на белоруското общество - от образованието и медицината, до емиграцията и игралния бизнес. Книгата е поглед върху съвременната Република Беларус. А също така, и върху хората и структурите, които я управляват. Към тях авторът отдавна е съпричастен.

Как оценявате годишната пресконференция на президента Александър Лукашенко?
Обикновено ежегодно мероприятие. Този път беше проведена в рамките на предизборната кампания за поредното удължаване на президентския мандат на Александър Лукашенко.

Какво мислите за днешната белоруска официална прозападна опозиция?
В действителност, реална опозиция на режима в Беларус няма. Има само имитация. Има и инфраструктура, обезпечаваща независимо от волята на режима, нахлуване на западното влияние в белоруското общество. Чрез нея се въздейства върху мозъците на белорусите и мирогледа на обществото и политическия елит. Това е по-ефективно, отколкото да се влагат милиарди долари в белоруската икономика, както прави Руската Федерация. Тя е сформирана по следния начин:
1. Политическо ядро (координиращи структури, политически партии).
2. Интелектуални центрове (информационно-аналитични, научно-изследователски, социологически, методически).
3. Младежки организации (съюзи на учащите се, спортни и развлекателни клубове).
4. Ресурсни центрове (бизнес-структури).
5. СМИ (информационни агенции, интернет-сайтове, видеостудии, мрежи от малки типографии).
6. Задгранични структури (центрове, представителства, „правителства в изгнание").
7. Профсъюзни и работнически организации.
8. Нелегални екстремистки организации
Трябва да се има предвид, че освен имитацията на белоруска прозападна опозиция, е налице и пасивно гражданско общество, тъй като в пределите на съществуващата система реформите са невъзможни. Те противоречат на нейните интереси. И системата никога няма да ги направи. Александър Лукашенко е символ на тази система, създадена по стари чертежи и в интерес на външни сили. Той е част от тази система, а не главна причина за нейното съществуване. Главната причина е самата система, която работи за този символ, а символът държи системата, имитирайки влияние върху политическите, силовите и икономическите процеси.

Как ще характеризирате реалната външно-политическа доктрина на Александър Лукашенко?
Режимът се развива по кубински образец, копирайки най-лошите му страни. От режима на Кастро е взета изолацията във външните отношения, а от режима на Батиста - игралните заведения. Така се отстранява и подавя всякаква съпротива, монополизират се всички лостове на управлението. Режимът се самоизолира на външно-политическата сцена, макар че върхушката много иска да получава ресурси от Русия и личен комфорт от Европа. Александър Лукашенко смята за свое главно външно-политическо достижение през годините на своето президентство „спасението на независимостта" на Беларус от „процесите на присъединение" към Русия и Полша.

Как според Вас ще преминат президентските избори през есента? Лукашенко ще бъде ли преизбран?
Ако се състоят, ще преминат така, както и преди. Да гадаем дали ще го преизберат, или не, е безсмислено, защото от белоруските избиратели едва ли ще зависи нещо. А и самият Лукашенко заяви, че ще бъде президент, дори и ако целият свят е против него.