Павел Шопов, заместник-председател на партия "Атака" и кандидат за вицепрезидент пред news.bg 

Стартира предизборната кампания. Какви са първите ви впечатления?
Надмина нашите очаквания и всичко което сме предвиждали.
Мисля, че това, което виждаме, говори, че сме били на прав път през цялата тази година и половина, откакто се появихме на политическата сцена. И онова, което сме правили и казали, е било абсолютно вярно.
За мен подкрепата за Атака и за тази президентска кампания е много по-голяма от тази, която се отчита от социолози, политолози и от социологическите проучвания и анкетите до този момент.

За каква държава ще се бори кандидат-президентската двойка на Атака?
Много пъти сме изразявали основните си идеи. Те са на основата на 20-те принципа, които издигнахме за парламентарните избори.
Това, за което се борим, е защитата на българския национален интерес и това е нашата основна кауза.

Вас лично кое ви мотивира да се кандидатирате за вицепрезидент?
Номинацията за определен пост от една партия е сложен процес и не е еднократен акт. Атака излъчи тази кандидат-президентска двойка въз основа на допитване до нашите симпатизанти.
Ние бяхме пуснали талони във в. „Атака", които бяха изпратени до редакцията, направихме и допитване до нашите структури.
Нашите симпатизанти, съмишленици и членове пожелаха Атака да излезе със своя лидер и аз бях поканен от г-н Волен Сидеров. Приех съвсем естествено и логично.

Кое ще е първото нещо, което ще направите при евентуална победа?
Не сме мислили кое точно ще е първото, което ще направим. Те са толкова много неща, че наистина се чудим кое да е първо.
Ще започна с радикални промени, с една поредица от изявления според нашите виждания до различните институции за това, какво трябва да се направи в рамките на техните прерогативи.
Не е вярно, че президентската институция няма достатъчно власт. Напротив президентът има много правомощия, стига те да бъдат упражнявани.
Последните президенти не упражняваха тези правомощия, защото може би така им е било по-лесно. В това именно се състои тяхната слабост.
Не се упражняваха правомощия, които можеха да са много силен лост за промяна на обществените отношения.
Президентът се избира пряко от народа, което му дава големи възможности и за морално въздействие върху различните институции и за пряко упражняване на тези правомощия, свързани с националната сигурност, отбраната, сформирането на правителство и ред други правомощия, които урежда чл. 4 от конституцията.

Една от основните ви тези е за справяне с демографската криза в страната. Как ще решите този проблем?
Това е голяма тема и досега някои президенти я изказваха от време на време инцидентно.
Демографската криза в България ще се реши или ще започне нейното решаване с подобряването на условията на живот.
Ще се борим за увеличаване на раждаемостта, тъй като това е основното. Ние имаме план в това отношение.
Известно е, че има хиляди и десетки хиляди заявления за получаване на българско гражданство от наши събратя от по-близки или отдалечени страни, от Бесарабия, Западните покрайнини и досега умишлено разрешаването на положението на тези българи се отлага или се правят всевъзможни спънки.
Бих казал, че има силно корупционни схеми.
Разрешаването на този проблем е изключително в правомощията на президента и вицепрезидента.
Ние ще обърнем голямо внимание на уреждане на гражданството по най-бързия начин без разтакаване и заселването на българи, които искат реално да го направят.
Президентът от висотата на своята позиция ще пледира и ще поиска от съответните институции да окажат помощ на тези хора при тяхното устройване.
Тук има ясни сигнали, че ДПС изключително пречи на този процес и е взел позиции точно в тези институции, от които зависи решаването на този проблем с цел да се пречи на демографското съотношение.

Друго, което заявявате - че ако спечелите президентските избори, ще настоявате за провеждането на рефендуми по национално значими въпроси. Смятате ли, че българското общество е готово за референдум, имайки предвид ниската избирателна активност на последните избори и очакваната такава на предстоящиге президентски?
Избирателната активност няма нищо общо с провеждането на референдум.
Ние ще направим всичко възможно референдумът да се превърне в основен начин за вземане на решения по важни въпроси, касаещи националните интереси, нацията и целия български народ, както и за решаването на местни и регионални проблеми.
Това най-добро и демократично средство е абсолютно неглижирано.
Президентът има много сериозни правомощия в това отношение и ние ще се възползваме от това.
Оттук нататък за нас референдумът ще бъде глас народен, глас божи.

В интегралната бюлетина сте под номер 6. Шестица ли очаквате на изборите?
Да, правят се интерпретации на тема „Ние сме отличници", но номерът, с който участваме в интегралната бюлетина, няма абсолютно никакво значение.
Ние разчитаме на подкрепата, която се основава на това, че хората са узрели, за да поставят българския национален интерес като критерий за вземане на решение.
Това е основното - здравата логика на нашите членове и симпатизанти, избиратели, на българските граждани.