Народният министър-председател на Подкарпатска Рус, избран на Втория европейски конгрес на подкарпатските русини, пред news.bg

Русините като цяло православни ли са, или гръко-католици?
Мнозинството са православни. Русинската гръко-католическа църква се подчинява направо на Ватикана, а не на украинската гръко-католическа църква на Любомир Гузар.

Какво е Вашето национално самосъзнание? Какъв се чувствате?
Аз съм русин. Ние русините сме четвъртият източно-славянски народ, част от великия руски народ, в широкия смисъл на думата. В никакъв случай не се смятаме за украинци! За нас „украинец" е обидно обръщение, то означава „изпаднал", „пропаднал".

С какво влияние разполага Вашето движение?
Съветът за Безопасност на Украйна и бандеровците се стараят да ни унизят, преследват ни. Затова сме в нелегалност. Вече 5 години водим борба за независимост. Преди 23 години беше проведен Областен референдум на 01.12.1991г., на който 78.8% от населението гласуваха за специална самоуправляема територия „Закарпатие", която няма да влиза в други административно-териториални образувания. От тогава се борим за реализация на резултатите от референдума.

Какво е численото съотношение между мнозинството и малцинствата в Закарпатието?
У нас живеят 800 000 русини, 150 000 унгарци, 40 000 румънци, 15 000 цигани, 10 000 украинци. Има, разбира се и русини, заразени от вируса на бандеровщината. Това са хора, които се чувстват украинци. Макар и да разговарят на русински. Заедно с украинците, те са около 20% от населението на Закарпатието. Сред нас има и русино-езични хора, които се чувстват великоруси.

Какво предстои в Закарпатието в близките дни и седмици?
Засега не мога да кажа по какъв начин, но знам със сигурност, че резултатите от референдума ще бъдат реализирани. Русините и унгарците ще станат ядрото на новата закарпатска държавност.
Унгарците ще получат национално-културна автономия. Новата република ще се казва „Подкарпатска Рус". Тя веднага ще подаде заявление за встъпване в Митническия Съюз и Организацията на Договора за Колективна Сигурност, доминирани от Руската Федерация.