НДСВ разпространиха стенограма на брифинга на лидера си Симеон Сакскобургготски след изявлението му по повод "италианския скандал"

В. „Труд”: В изявлението си казвате, че има среди, които са се възползвали. Къде да ги търсим тези среди?
Симеон Сакскобургготски: Ако прочетете заглавията тия дни или слушате някои от електронните програми, мисля, че са казани неща, които далеч надхвърлят каквито и да са предположения.

В. „24 часа”: Тук в България има ли такива среди?
Симеон Сакскобургготски: Мисля, че тук трябва да си говорим по съвсем откровен начин. В Италия далеч не са обърнали толкова внимание на тази тема, на тия разговори, колкото тук.

АФП: Как си обяснявате замесването на името Ви? Как ще търсите отговорност?
Симеон Сакскобургготски: Това са процедури, които всеки човек, който е запознат с правото, знае как се действа. Но по-важното е нещата да се изяснят. И както вече казах - няма никакво официално съобщение от Италия.

Радио „Нова Европа”: Как очаквате да се отрази случилото се на бъдещето на НДСВ на предстоящите президентски избори и за пътя на България към ЕС?
Симеон Сакскобургготски: Това е много труден въпрос. Първо, не виждам какво общо има бъдещето на НДСВ с един скандал другаде, засягащ други хора. Второ, президентските избори, аз мисля са нещо, на което ние трябва да гледаме много внимателно и да не спекулираме, а да се позамислим всички какво би било най-доброто за страната. В този контекст мисля, че е редно да споделя с вас, че тъкмо тия дни имахме намерението да оповестим нашия кандидат, но имайки предвид скандала в кавички, мисля, че ще трябва да изчакаме да се поуспокоят нещата.

Радио „Нова Европа”: Преди малко казахте, че сте въвличани в кампании за гражданството и Краун Ейджънтс. Когато говорим за обществен интерес, изчистването става с показването на този договор. Защото нещо, което се плаща с парите на гражданите, не може да бъде търговска тайна. Защо този договор още не е известен на публиката?
Симеон Сакскобургготски: Това е интересно. Ще трябва да проверя точно, защото оттогава може да си представите колко неща са се случили. Но един малък пример е ефективността на събираемостта от страна на митниците оттогава, мисля, че далеч компенсира каквито и да са тайни клаузи или нещо друго. Но тук е г-н Велчев, който би обяснил по-директно нещо.

Радио „Нова Европа”: Не става въпрос за тайни клаузи. Клаузите са едно, договорът е друго. Ако го прочетем, може да видим и по-добри резултати, вероятно.
Симеон Сакскобургготски: Дано така да бъде.

В. „Труд”: Г-н Сакскобургготски, имал ли сте намерение да продавате „Врана”? Вярно ли е, че тези разговори са водени с Черани? И кой е финансирал вашата предизборна кампания през 2005 година? Колко пъти ваши министри са се разхождали из Европа на сметките на г-н Черани?
Симеон Сакскобургготски: Това са няколко въпроса и ще се опитам да ви отговоря. Първо, голяма част от „Врана” бе дарена – 980 дка. Мисля, че е доста нормално като размери и може би не е от най-обикновените дарения. Но може би аз съм субективен. Второ, в едно модерно общество човек има право да разполага с това, което е негово. И въобще не е нещо, което интересува директно когото и да било. Това са пазарни теми. Но това твърдение, струва ми се, е част от известна бомбастика. От малкото, което прегледах от прословутия разговор, мога да кажа, че цифрите ми се сториха по-близки до онези, които може би биха се постигнали в Манхатън, не тук в Софийско поле. Но това е друг въпрос.
За разходките със самолети... Учудвам се понякога, защото вече сме се модернизирали, пътувате всички непрекъснато, в контакт сте с това, което се случва по света, за да бъде сензация някой да получи покана и да си спести времето. Аз ще ви кажа например, че често съм пътувал с г-н Форбс без да сме имали абсолютно никакви търговски или други връзки. Човекът ме е канил със семейство Дюпон навремето в Щатите.
Г-н Черани има или чартерира един малък самолет. Когато премиерът Берлускони ме покани да присъствам на увертюрата в Скалата, аз разполагах с много малко време. Както всеки знае, премиерът е твърде зает. Тогава Черани ми каза: „Ще изпратя самолета, за да може да стигнете навреме и да се приберете”. Нещо, което ми се стори съвсем нормално. За отиването ми там, колкото и да беше в качеството ми на премиер и по покана на премиер, не ми се стори нормално да поискам правителствения самолет. Аз за тези неща съм страшно акуратен. И ако проверите през тези 4 години как съм ползвал подобни услуги, ще разберете, че е било по много сериозен начин. Ако г-н Черани, като всеки друг, който разполага със самолет, е улеснил връщането на един министър, откровено казано, е много провинциално да мислим, че това е някакво страхотно престъпление или новина. Има друго. Някои от хората, не говоря за Черани, защото той не е от някоя корпорация, но корпоративните самолети, със сигурност някои от вас знаят, са на разположение на компанията. Все едно някой да предложи - ако имате път към Варна, вместо да вземете вашата кола, елате с моята. Тези неща за нас са все още сензация.

В. „Труд”: Какво е очаквал срещу тези услуги?
Симеон Сакскобургготски: Какво съм очаквал аз например, от учтивостта на г-н Форбс ... Въпреки 60-те ми години опит, е имало немалко случаи, на нивото, в което аз се движа, всевъзможни лица са се опитвали да използват общественото или социалното влияние. В такъв случай аз не виждам какво трябва да очаква.
Но съжалявам много, че господин Черани си е предложил услугите и че се показа като човек, който има интерес за прословутата болница от страна на австрийците. След това се е оказало, че има други замисли. Това си е вече негова работа, може би аз не съм преценил добре. Но също така може да подчертаем, щом като става дума за проекта за болницата, че беше по времето на нашето мнозинство. Той не се осъществи по редица причини. Първоначално, когато ни заговориха за нея, ни се стори една много добра инициатива. Педиатрична болница на наистина европейско ниво, е нещо, което считам, че е плюс за един град, за една столица. За съжаление, има също друго - винаги има избор между двузвезден или петзвезден хотел. Австрийската група, която подаде този проект, управлява и най-голямата болница във Виена. Ако някой от вас е имал възможност да я види, тя е наистина невероятна по мащаб. Те предложиха болница супер класа, но на нас, а и на нашите народни представители, ни се стори прекалено скъпо за страната.

Канал 3: А за финансирането на кампанията?
Симеон Сакскобургготски: Наскоро един добър познат - г-н Сегела, каза, че е водил моята кампания, за което съм му много благодарен, защото той е толкова способен човек. Но трябва да погледнем хронологията и да видим как е станало и в кой момент той ни е съветвал. Тези изказвания едва ли могат да се вземат като достоверни и още по-малко заради тона им. Има нещо, което също не е вярно. Ако върнем лентата малко назад, ние сме давали не само отчет за това, което НДСВ е получило или изразходвали за кампаниите, но дори и сме поискали отделни компании – одитни, да проверят, за да сме по-спокойни. А като човек, който е живял цял живот в чужбина и видял немалко, ще ви кажа и друго – че с връзките, които имам и приятелите, които имам, получихме безброй много щедри предложения да ни помогнат. Отказвах ги систематично, знаейки какви са нашите закони тука. Аз пък съм отегчително привързан към това да се спазва редът и законите най-вече.

Канал 3: Вие не отговаряте на въпроса, извинявайте. Финансирал ли е Черани вашата кампания?
Симеон Сакскобургготски: Как ще финансира г-н Черани? Нали ви казвам, че е невъзможно човек да получава пари от чужбина.

Канал 3: Как ще е невъзможно?
Симеон Сакскобургготски: Не знам, в другите партии допускат ли да има чуждестранни помощи?

В. „Труд”: Във Вашата лична сметка влизали ли са?
Симеон Сакскобургготски: От моята лична сметка как влизат тук неоправдани? Мисля, че наистина тук влизаме в едни феноменални тълкувания, които пак приличат на всевъзможни други интриги.

Радио „Дарик”: Казахте, че научавате за целия скандал от Италия предимно от пресата. Означава ли това, че имате някакви съмнения от визираните телефонни разговори, дали те са достоверни? Как смятате да изтриете Вашето име и името на партията? Готов ли сте да свидетелствате тук и в Италия?
Симеон Сакскобургготски: Ако бъда призован, естествено, че е нормално като европейски гражданин да се отзова. Просто ме учудва въпросът ви, тъй като би било нещо съвсем логично. А от друга страна, да си изчисти човек името, е много трудно, повярвайте ми. И ще разчитам и на помощта на някои от вас в тази зала, като се изяснят нещата, да ми дадете едно рамо.

Радио „Дарик”: Имате ли съмнения за истинността на тези телефонни разговори?
Симеон Сакскобургготски: Човек може да има съмнения по самия текст в какъв момент. Вие знаете - като говори някой по телефона с приятели може да каже каквото и да било. Но това не е моя работа. Аз мисля, че италианските компетентни среди трябва да определят.

Канал 3: Има съмнения, за които може да кажете вярно ли е или не е вярно. Такава разпечатка има днес, може да я прочетете в интернет: Черани казва: „Той стопира сделката за телефонията, защото поиска директен процент”.
Симеон Сакскобургготски: Благодаря ви, че повдигате въпроса. Каквото аз помня, разбира се, на известна възраст паметта не е както преди, г-н Черани с мен по телефонията, както казвате, или БТК, въобще не е говорил. В даден момент сме обсъждали болницата. От разговора, който е бил разпечатан, се вижда, че не са били доволни от факта, че не съм подкрепил въобще темата, тъй като се видя, че не е благоприятна за нас.

Канал 3: Исках директен...
Симеон Сакскобургготски: Всеки може да измисли каквото и да е, но много малко ме познавате вие и господата, дето мислят, че бих поискал процент. Защото знаят перфектно отговорността, която носи човек в такъв момент. И не съм вчерашен и съм работил дълги години в какви ли не големи сделки и мисля, че не е имало такива моменти, слава Богу.

Канал 3: Разкажете ни за вашия контакт с Черани, какво се говори за тая болница. Какво има да се чака от официалната информация.
Симеон Сакскобургготски: Винаги преди човек да говори, трябва да получи необходимите данни. И в този случай си спомням перфектно, че когато бях във Виена на официалното посещение, ми казаха, че хората от тази фирма, която стопанисва голямата болница във Виена, имат проект, който е много интересен – детска педиатрична клиника. Ако си спомняте, направиха презентация в НДК на самия проект. Това са неща, които мисля, че се правят с добри намерения. Виждайки тези дни с какво озлобление се отнасят някои медии ще ви кажа някои подробности. Вчера трябваше да дойде една испанска група, които са построили не по-малко от 36 хиляди жилища в околовръстните градчета в Мадрид. Идват тук, защото се интересуват да започнат нещо подобно, тъй като считат, че това е много интересно. Познавам хората и наистина са сериозни. Но сега вече започвам да се замислям дали има смисъл да ги приема и да ги насоча към средите, които биха могли да партнират с тях, защото може да ме обвинят, че съм в някакви непрозрачни комбини. Също така имам две покани за посещение в две от емирствата и тия дни се замислих дали да отида там да се опитам да рекламирам България за инвестиции или за да работят наши хора в тези емирства, благодарение на близките си отношения, за да не се помисли, че има нещо скрито-покрито. Това е една ескалация, с която трябва да внимаваме много.

Радио „България”: Като бивш премиер на България и сега участвате в коалиция, смятате ли, че намесването на вашето име петни името на държавата ни, на България и дали това е някаква акция, свързана с приемането ни на 1 януари 2007 година?
Симеон Сакскобургготски: Аз не виждам кой би имал интерес от това. От чужбина мисля, че е прекалено отвлечено. Тук, в България, мисля, че всички сме с една цел – да ни допуснат през 2007 и да станем пълноправни членове. Така че явяването на грандиозни скандали, както често чета думата, едва ли е най-полезното, когато непрекъснато се обръща внимание за корупция и т.н. Тук вече се абстрахирам от себе си, разбира се, но казвам, че е много благоразумно в момента да се преувеличават неща, които все още не са доказани.

В. „Сега”: Тази сутрин в неофициален разговор с хора от НДСВ, няма да казвам имената им, разбрах, че тяхното мнение за този скандал е, че той е бил инспириран. Вкарването на вашето име в това дело, е било инспирирано от кръгове от БСП и по-конкретно от вътрешния министър Румен Петков, използвайки връзките си с вътрешното министерство на Италия. Какво е личното Ви мнение по този въпрос? И вторият ми въпрос. Понеже бяхте един от най-големите лобисти за кандидатурата на София за Олимпийските игри за София 2014 година, смятате ли, че този грандиозен скандал, както се изразихте, ще повлияе изключително пагубно на и без това малките шансове на София за кандидатурата?
Симеон Сакскобургготски: Ще започна от втория ви въпрос. Не виждам защо са и без това малки. Не знам откъде са Вашите сведения и оценки. Аз бях запознат във вторник и имам впечатлението, че нашите възможности са твърде добри поне да минем в късата листа, така че би било огромна реклама за нашите зимни бази и т.н. И едва ли нещо подобно може да ни свърже със спорта. Както ви казах в началото, това, което няма да има значение след 5 години, едва ли днес има. А за останалите, мисля, наистина грозни намеци, просто няма и да коментирам. Защото тук сме една коалиция, работим както трябва за самата страна. И мисля, че този коалиционен дух е безкрайно полезен за родината ни. Благодаря ви.