Лидерът на Атака и кандидат за президент Волен Сидеров пред news.bg

Г-н Сидеров, как върви предизборната ви кампания? Обикаляте много из страната, срещате се с хора. Какво виждате?
Виждам разруха, отчаяние и безнадеждност. В страната в селища, села и градове ме срещат хора, които първо са изключително приятно изненадани и впечатлени, че могат да разговарят с мен без охрани, без прегради, без никаква цензура. Това не може да се случи при никой друг от кандидатите за президент. Те не минават по този начин. Ние се движим с кемпъри, с бусове, вътре живеем, така че може да спрем навсякъде.
Това, което ми казват хората е отчайващо - липса на перспектива, безработица, опустяващи села, скелети на сгради - сгради, които са били стопански или жилищни сгради, стърчащи скелети - все едно е имало война; всичко метално е оглозгано от циганите.
Тази картина е просто разтърсваща. Съветвам всеки български политик да обикаля по този начин, а не с платени певци, актьори, скъпоплатени клакьори и т.н., а така истински да обикаля сред народа и да го чуе. Опасявам се, че управляващата партия ГЕРБ - премиер, вътрешен министър, кандидат за президент - не чуват гласа на хората.

Какви са нагласите на хората? Очаквате ли висока избирателна активност?
Мисля, че по-скоро няма да е висока. Нагласите на хората са такива, че те са отчаяни. Аз не чух един човек, който да каже: „Управлението на ГЕРБ е добро. То подобри моя живот". Нямаше такъв случай.
Аз самият повече гледам да изслушвам хората и в същото време им казвам моето отношение към правителството, което вече е подложено на много силна ревизия. Аз директно казвам на хората, че тази подкрепа, която давахме на ГЕРБ, те не я заслужават. Вече виждам това. Виждам го ясно. Освен това се държат изключително некоректно, а аз бях коректен 2 години, аз дадох доверие на кабинет, правителство, мнозинство, което народът избра.
Друг е въпросът, че народът беше манипулиран в продължение на години така, че аз да бъда представен в чера светлина, в черни краски; Борисов - в бяла светлина. Аз - лошият; той - добрият.
След тази манипулация през 2009 г. изборите за парламент бяха такива, че дадоха на партия ГЕРБ един много голям процент, който тя просто не заслужаваше, защото нямаше политически идеи. Тази партия няма политически идеи и визия и до ден днешен. „Атака" има. Има кауза, аз имам кауза, но моето очерняне във водещи медии монополисти довете до там, че сега ГЕРБ да има процентите, които се полагаха на „Атака".

С какви надежди хората свързват вашата кандидатура?
С надежди за решително поведение в държавничеството, с надежди за истинско, достойно поведение в президентската институция, с надежди за президент, който да може да каже „не", когато не е изгодно за България, за президент, който да може да изиска от други държави това, което дължат на България. Турция дължи 10 млрд. лв. - ако обичате, дайте ги. САЩ дължат наем за базите, които използват 5 години безплатно - ако обичате, дайте ги. Русия ни дължи по-добри цени за транспорта на газ, защото и Русия прилага имперско поведение и гледа да ни прецака, т.е. едно равно, достойно поведение към всички посоки за външната политика.
Вътрешната политика - разобличаване на всички нередности, изваждане на информация, която до сега се криеше за това как управлява и това правителство, което за мен започна да става покровител на корупцията и не оправда надеждите и доверието на хората от 2009 г., които казаха ГЕРБ да управлява, защото е алтернатива. Оказа се, че алтернативата повтаря същия път на тройната коалиция. Всички тези неща нито ще ги спестявам, нито ще ги замазвам. Не само ще ги казвам, но и ще настоявам, ще искам и всъщност избирането на президент националист води вече до кабинет, правителство на националисти след година-две, защото това е истинската власт - изпълнителната. Там се решават нещата, там се разпределя бюджетът, от там нещата могат да се движат в България.

Какво е категоричното ви мнение за президентските правомощия?
Мисля, че те действително са орязани и не е нормално президентът да не може да предлага закони, след като се избира пряко. Това положение категорично трябва да се промени в посока да може да предлага. От там нататък дали да бъде тип президентска република или да остане парламентарният тип република, аз казвам, че в момента България е канцлерска република. Тоест реалната власт е МС, нито президентството, нито парламента. Законите се пишат в екипи в министерствата, те не се пишат в парламента. Това трябва да е ясно за хората и да няма заблуди - законите се пишат в кабинетите на управляващата партия тази, която има правителство. И техните депутати играят роля на машина за гласуване, която приема по нареждане отгоре.
Точно за това аз се обръщам, когато имам искания, към МС, към лидера на партия ГЕРБ, който е и премиер. Сега съм предложил едни поправки в Закона за политическите партии и закона за събрания, митинги и манифестации. Поправки по повод арогантното поведение на Ахмед Доган, който за пореден път говори на турски език на митинги. Това е забранено от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс. Но тъй като санкцията е за него никаква, той се подиграва и казва: „Нека да ме глобят, не ми пука, аз пак ще говоря на турски и ще нарушавам закона".
Затова аз предлагам санкция, която да предвижда задържане от МВР за този, който нарушава изискването да се говори само на български и тогава вече да има въздействие върху - дали ще е Ахмед, дали ще е Мехмед или ще е Осман - да се замисли дали да говори на турски на публични места.
Това предлагаме на господин премиера и лидер на управляващата партия. Той може с едно телефонно обаждане да каже на ПГ на ГЕРБ: „Приемете го". Цачева може веднага да свика извънредно заседание на НС. Ако не го направят, значи те толерират тази арогантна турцизация на България.

Можете ли да характеризирате накратко всеки един от опонентите си за поста държавен глава?
Всички 17 кандидати освен мен са фалшификати или дубльори, или несъстоятелни за президент личности. Четирима от тях са агенти на Държавна сигурност - е, хайде стига толкова в тази сграда да влизат доносници на Държавна сигурност. Ако може - да прекратим тази практика.
Другите са или поставени лица, или извадени, за да изчоплят от мен някакъв вот, тъй като са имали досег с „Атака", отпаднали са по някаква причина, сега - да се явим там да чопнем някакъв десетка от вота, т.е. явяват се с цел удар под кръста, а не печелене на влияние. Тези, които вече ги определят като фаворити - тройката Кунева, Калфин, Плевнелиев - са хора, които трябва да бъдат разследвани и някои от тях съдени за нанесени щети срещу държавата.
Кунева е основният виновник да си заровим блоковете 3-ти и 4-ти на АЕЦ „Козлодуй" преждевременно, с което загубихме милиарди. Как се нарича човек, който е нанесъл щети на държавата си? Престъпник, злоупотребител, безхаберник или както искате да го наричате - той трябва да получи санкции, а не да бъде издиган за президент.
Калфин - той беше външен министър, когато се случи гаврата с България, наречена „митът Батак". В един германски университет беше подготвена публикация, с която се изгавриха с българската историческа памет и Калфин като външен министър не даде нота. В парламента ние тогава викахме, нападахме го, искахме нота. Той си замълча. И как може такъв да бъде президент и да защитава националното достойнство.
Росен Плевнелиев - стигаме до този усмихнат човек, който със своята усмивка и излъчване според мен е добър и става най-много за салонен управител, портиер или главен сервитьор в заведение, който да посреща и настанява на масите клиентите. Но за президент този човечец не става. Той никога не е имал политически възгледи, той никога не е изказвал виждания по вътрешна и външна политика на България и аз не знам защо нито една медия и журналистите не го запитат на какво основание му е рейтингът.
Колкото до пътищата - там може да се говори с часове, там има само ПР акции и реклами и представяне за постижение нещо, което не е постижение. Само магистрала „Люлин", където той е разписал едно увеличение на цената с 13 млн. трябва да бъде повод за разследване на Плевнелиев. С 13 млн. той е оскъпил без основание една некачествено построена магистрала от една мошеническа турска фирма, която прилапа огромни милиони. Защо го е направил? Срещу какво го е направил? Ето това трябва да го питат г-н Плевнелиев.
НАП трябва да се занимава с Плевнелиев, с фирмите му, които строиха сградите на Киро Японеца в София. Киро Японеца е цигански бос, занимава се с наркотрафик. Плевнелиев и неговите фирми му строят бизнесофиси, сгради. Обикновено това е пране на пари. Също така, г-н Плевнелиев си е купил парцели малко преди да се построи бизнеспарка в София. Знаейки, че ще се построи, лично той е закупил парцелите наоколо, знаейки, че те ще поскъпнат. С посредничеството на общината, тогава кой е кмет - проверете и т.н.
Тоест г-н Плевнелиев трябва да отговаря на доста въпроси, а не да го представят като най-харесвания човек. Тук вече говорим за отговорността и вината на медиите - големите монополни медии, телевизии и вестници, които представят един несъстоятелен човек със съмнителен бизнес, със съмнително бизнес минало за подходящ за президент. От всички тези, които сега са се подредили, единствено аз имам истинска кауза, защитавал съм я през годините и знам какво искам, когато застана на този пост.

Като говорим за рейтинг на кандидатите според социологическите проучвания вие не сте сред кандидатите с най-висок рейтинг. Как гледате на тези прогнози?
Не за първи път социологически проучвания са се разминавали с реалността. Така беше и през 2005 година. Тогава даваха за „Атака" 1%, взехме 9%. 2006 г. социолозите предричаха, че Неделчо Беронов ще отиде на балотаж. Аз бих 12 други партии и отидох на балотаж, така че социологическите агенции и техните собственици и шефове трябва да бъдат обект на едно ново законодателство. Първо да им се направи една много добра финансова ревизия, защото те се превърнаха в търгашески фирми, които просто търгуват с влияние и манипулират избирателния вот като внушават определени неща. Когато внушиш, че Сидеров няма да вземе достатъчно гласове, хората си казват: „Ами аз защо да си хабя гласа? Ще отида да гласувам за друг." Социолозите в момента плюс някои от големите медии монополисти са най-големите виновници за състоянието на България. Носят най-голяма вина.

След инцидента в Катуница и последвалите събития открито се твърдеше от опонентите ви, че Атака печели най-много дивиденти от това. Вие споделяте ли това мнение и въобще „Атака" спечели ли някакви дивиденти от събитията в Катуница?
Аз тези игри с дивиденти и тези коментари, в които се обяснява как от един случай могат да се получат дивиденти, не ги възприемам, защото по отношение на тези проблеми, които сега се развиха и избиха на повърхността, аз съм писал преди години. Мога да ви покажа мои статии, мои трудове за циганската престъпност от преди 10-12 години. Визирам нещата така, както сега някои хора се събудиха от сън и започнаха да ги обясняват: „О, ама то имало и такива проблеми". Да, имаше.
Аз, когато ги говорих 6 години в политиката и преди това като журналист, бях наричан расист, фашист, ксенофоб. Съдеха ме от Хелзинкския комитет и подобни антибългарски организации. Сега трябва да ми се извинят, но няма да го направят, разбира се.
Въпросът е, че тук не става дума за дивиденти. Тук става дума за пробуждане на хората, тук става дума за мерки, които трябва да се вземат от властта и ако властта не може да ги вземе - да си ходи. Просто да каже, че не може да се справи: „Съжаляваме, не можем да се справим". Да каже господин премиерът: „Да, аз съм един много голям, масивен човек, но не мога да се справя. Нямам достатъчно смелост да го направя, оттеглям се. Давам възможност на други да го направят". Ето това да направят и ще бъдат по-честни с хората.

Не смятате ли, че след сблъсъците пред джамията в София загубихте част от електората си? Голяма част от привържениците ви не одобряват толкова крайни действия.
Вие как го разбрахте това? Напротив, аз смятам, че след това, което наричате „събития" и хулиганското поведение на ислямисти, ислямски хулигани, които хвърляха камъни и нараниха народен представител, нанесоха телесна повреда, и до ден днешен не са заловени.
Аз бях достатъчно толерантен към вътрешния министър и казах: „Добре, направете нужното, за да заловите тези, които хвърляха камъни по нас, хвърляха твърди предмети и се заканяха със „смърт на гяурите". До ден днешен обаче вътрешният министър не е направил нужното да установи тези извършители.
След тези събития изключително много хора ме поздравяваха, включително и по улиците, по телефона и със смс за това, че сме единствената политическа сила и аз съм единственият политик в парламента, който заявява тези проблеми, който иска да спре този дразнещ вой на джамията и който излиза граждански да го прави с всички рискове на провокации, които носи събитието навън, на открито. Аз получих само поздравления за това, че защитавам, както се казва със зъби и нокти своите идеи.

Ако все пак не успеете да отидете на балотаж, какво ще посъветвате избирателите си - кого да подкрепят?
Никого. Не, не може да бъде подкрепен нито един от тези кандидати, които излизат в момента и вече казах защо - те са или фалшификати, или агенти и доносници на ДС, или хора, които би трябвало да са разследвани, а не кандидати за президент.

Според вас вотът на тези избори отрицателен ли ще бъде, т.е. хората ще гласуват против нещо, или най-после ще успеят да разпознаят подходящия кандидат?
Аз смятам, че ще има и двете неща. Ще гласуват против политиката на ГЕРБ, която вече отблъсква доста хора и ще гласуват за мен като човек, който се бори за идеи. Те са известни и тези идеи се възприемат от все повече и повече хора.

Вече се чуха констатации и коментари за лошия Изборен кодекс, за купуване на гласове и членове на цели избирателни комисии. Какъв е вашият коментар? Ще се отрази ли това по някакъв начин на резултатите от вота?
За купуване на гласове не се съмнявайте. Те са подготвени вече и точно това е причината управляващата партия ГЕРБ да не предприема мерки срещу циганската престъпност, срещу циганските барони, които се знаят и могат веднага да бъдат задържани, защото играят с техните гласове. Вече знаем, имаме информация за подредени такива схеми за цигански гласове, които срещу купуване ще бъдат дадени и на ГЕРБ, и на ДПС, и на БСП, както и за президентската кампания на г-н Плевнелиев.
Огромни суми са отделени от ГЕРБ за тези избори. Аз знам за цифрата 50 млн. лв. като двайсетина от тях са насочени само за кампанията на Росен Плевнелиев. В това влиза и купуване на цигански гласове, и дразнещо скъпи и луксозни кампании със скъпоплатени актьори, певици, билбордове по страната. Залято е навсякъде. В най-малкото село има билбордове и плакати на ГЕРБ. Това са огромни пари. Електронни медии, социологически агенции, договорени от ГЕРБ.
Ние тук виждаме една не само силова, но една много мощно финансово подкрепена кампания, при която нещата стават неравностойни. Срещу 50 млн. ти не можеш да излезеш с парите от държавната субсидия на една партия и аз съм убеден, че и повече милиони ще бъдат хвърлени, защото биват рекетирани бизнесмени, фирми и т.н. Всичко това отново ще ни покаже картината на деформирани български избори, а не честни и справедливи.

Ще подкрепите ли протеста на РЗС под надслов „Свобода или Цецо"? (интервюто е взето на 12  октомври вечерта - преди митинга на РЗС, б.р.)
Аз подкрепям само митинги на партия „Атака", която съм създал собственоръчно, лично на 17 април 2005 г. и в други митинги не участвам. Обикновено ги ръководя и съм основен оратор на нашите митинги, така че който иска да заповяда на митингите на „Атака".