Само след броени дни ще бъде открито 34-то издание на фестивала Аполония. Очакват Ви над 70 събития, включени в програма на Празници на изкуствата Аполония от 31 август до 8 септември. За вдъхновението да се прави такъв фестивал говорим с Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондация Аполония.

Трудно ли се организира културен фестивал в днешно време?
Ако кажа, че се организира трудно, това не значи абсолютно нищо. Ако кажа, че е много трудно и това всъщност не значи нищо. Организацията на един фестивал, от началото до финала, е дълъг и сложен процес, който понякога обхваща повече от две години, за да бъдат събрани всички детайли, необходими за цялостното оформяне на събитието. Ако трябва да опиша подробно как се постига това, би се получило сложно и обстоятелствено обяснение. Програмата, включваща участниците във всеки един фестивал, е най-важна. Да, тя понякога е резултат от много натрупан опит, познания, естетически критерии. Понякога пък е решение, до което стигаш сам, търсейки новото. Всичко това обаче доставя радост и удоволствие. Финансирането, включващо осигуряване на средствата за организиране на фестивала - това е най-тежката задача. Затова категорично смятам, че с всяка година (вече 34 години в моята кариера) организацията на културен фестивал става все по-трудна.

Каква роля играят очакванията на публиката при организирането на събитието?
Публиката винаги е най-важната за организацията на всеки фестивал. През годините аудиторията на Аполония много се променяше и това беше свързано със събитията, които ставаха в Созопол. Тази публика в началото беше приятно изненадана от сериозните и по-класически форми, които предлагахме. След това, имаше един период в началото на 90-те години, когато тя беше доста по-малобройна, в резултат на състоянието в държавата в този момент. Все пак, през последните двадесет години публиката препълва залите в Созопол и сега е много по-информирана, взискателна и сърдечна. Това ни задължава да отговорим на нейните изисквания за представяне на събития на високо художествено ниво. Всичко това се вижда по грейналите и щастливи лица на хората, които излизат от фестивалните зали.

Снимка 374112

Източник: news.bg

Името и традицията на Аполония несъмнено дават добра основа за големия интерес към 34-ото издание на фестивала, но какво уникално да очакват гостите Ви тази година?
Уникалното е във философията на Празниците на изкуствата. Аполония представя всички изкуства, събрани на едно място - музика, кино, театър, литература, изобразително изкуство. Това ни отличава от останалите фестивали в България. По време на фестивалните дни, всеки дошъл в Созопол може да открие любимия си автор, музикант, художник и артист. През 2018 година имаме над 20 литературни събития, 30 концерта, 10 театрални спектакъла, 4 фантастични изложби. Народен театър "Иван Вазов", МГТ "Зад канала", Младежки театър "Николай Бинев", Театър 199 "Валентин Стойчев", 15 издателства с най-новите и премиерни заглавия, 8 български филма - игрални и документални... ТОВА Е ФЕСТИВАЛЪТ!

Историята на Аполония е богата и разнообразна. Какъв е пътят към бъдещето през тази, както и през следващите години?
Историята е история - описана е от много хора през годините. Разнообразието и богатството на българската култура, което всяка година представяме, е свързано винаги с бъдещето. Тази година започваме с младите музиканти от Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Следват студентите от НАТФИЗ, изпълнителите от Музикалната академия, младите писатели, както и майсторските класове по различни специалности, които провеждаме всяка година. Ето, това е бъдещето!

Снимка 374113

Източник: news.bg