Йохан Гуденус, заместник-председател на австрийската Партия на Свободата, пред news.bg

Как смятате да оползотворите успешното представяне на изборите за евродепутати?
Искаме да обединим десните консервативни и националистически сили в Европа и заедно с партньорите ни от другите европейски страни да създадем силна фракция в Европарламента. След нашия успех и особено след успеха на десните националисти във Франция, пред нас се откриват нови възможности, които ние нямаме право да пропускаме. Европа има нужда от нас. Очакват ни сериозни предизвикателства в борбата за съхранението на идентичността на европейските нации. Вярваме, че ще променим ситуацията на Стария Континент към по-добро.

Имате ли някакви отношения с българските десни националисти?
С Волен Сидеров се срещахме, когато той беше във Виена. За съжаление, „Атака" този път не успя да влезе в Европарламента и няма да може да бъде част от нашата фракция. През месец ноември 2005г. във Виена се проведе голяма конференция на европейските десни националисти. Тогава се запознахме и с лидерите на Съюза на Патриотичните Сили „Защита"» Йордан Величков и на Политическата партия „Нова Зора" Минчо Минчев. Направиха ми много добро впечатление на истински десни, консервативни политици - националисти, които имат голямо бъдеще. Надявам се успешно да сътрудничим и с тези български националисти, които сега влязоха в Европарламента - Николай Бареков и особено Ангел Джамбазки от ВМРО.

Какво е отношението на Вашата партия и на европейските десни националисти, като цяло, към кризата в Украйна и към налагането на санкции срещу Руската Федерация?
Ние се стараем да убедим австрийците и другите европейци, че кризата в Украйна не е създадена от Русия, а от САЩ. Украинската криза се използва от американците за борба с Русия и конкретно, за приближаването на НАТО към нейните граници. Така САЩ искат да държат ЕС в криза, за да може да го управляват.
Виждаме, че в момента ЕС получава заповеди от САЩ, които изпълнява. Задачата на европейската консервативна, националистическа десница е тази практика да се прекрати. Конкретно за Австрия е жизнено важно да съхрани своя неутрален статус и да възстанови отношенията си с Руската Федерация. Ние сме категорично против санкциите срещу Русия, защото това са санкции срещу самата Европа.