Записалият над 100 мача с фланелката на Левски в професионалната си кариера и трикратен шампион на България със "сините" Мирослав Иванов сподели пред ТОПСПОРТ мнението си за отпадането на отбора от Лига Европа.

Левски бе елиминиран от Вадуц (Лихтенщайн) и преустанови участието си в клубните турнири.

Левски победи Вадуц, но отпадна от Лига Европа

Нов голям позор! Вадуц изхвърли Левски от Лига Европа, "Герена" изпрати Делио Роси с викове "Оставка"!

Страхотна драма беляза мача на "Герена", победа с 3:2 не се оказа достатъчна

Иванов коментира и факта, че Лудогорец продължава с верния си ход зад граница, като за пореден път не допусна попадение във вратата си, стигайки до победата и в реванша с Крусейдърс.

Лудогорец победи Крусейдърс и в реванша, чака Видеотон

Лудогорец победи Крусейдърс и в реванша, чака Видеотон

Нов гол за Шверчок

Мнението на Мирослав Иванов, специално за медията ни:

Настроението в Лудогорец и Левски днес със сигурност е съвсем различно. Разградчани продължават напред в Шампионската лига, докато "сините" бяха елиминирани от непретенциозния състав на Вадуц.
- Те са от Лихтенщайн, но се състезават в Швейцария. Нека все пак имаме малко уважение и към тях, че чета днес някакви много крайни неща по техен адрес. Но трагедията беше пълна. Наистина. И то не чак толкова относно съперника на Левски, колкото в поведението на българския отбор на терена.

Какво имаш предвид?
- Не мога да го приема това, че след като загубят топката, после се връщат ходом до полето си. Това е Левски. Никой не може да се разхожда по игрището като на почивка, при положение, че е застрашен от изпадане. Не е сериозно това.

Снимка 368907

Източник: LAP.bg

Тоест, от думите ти разбирам, че намираш вината във футболистите?
- Не. Абсолютно не. Левски разполага с добри футболисти.

А къде е проблемът?
- В треньора. Само и единствено в него. Най-вече в него.

Дойде с големи претенции, постигал е успехи в кариерата си, но...
- Да, наистина е така. И то в шампионат като италианския. Но тук просто не му се получава. Не може да имаш такива единици в състава си и да не успяваш да направиш отбор от тях.

Снимка 368908

Източник: LAP.bg

Къде греши Делио Роси? Каква е причината за липсата на каквито и да било резултати?
- Не може да те освиркват, да те гонят като мръсно куче, да те замерят със седалки и ти да не можеш да се усетиш, че трябва вече да си заминаваш.

Вчера той каза, че "не знае дали има неустойка". Дали пък ако се сети как точно стоят нещата в това отношение, няма да се окаже, че това е проблемът?
- Възможно е, да. Но от друга страна, те ако бяха малко по-съсредоточени в Левски да помислят, той вече, със слабите си резултати и най-вече сега - с отпадането, им коства прескъпо. По-добре да му бяха платили и да си беше тръгнал за родината.

Снимка 368885

Източник: LAP.bg

Каза също и нещо друго, много интересно за нас - медиите. Че решението за освобождаването на Васил Панайотов не е било негово. И че е наясно, че Васко е по-добър футболист от Белмонт.
- Е, тогава за какво е треньор? Нали е Делио Роси? Ако някой му реди състава и му взима решенията, той каква функция изпълнява? Това въобще не ми звучи реално и сериозно.

След това? Ако все пак Роси напусне или бъде освободен?
- Български треньор. Абсолютно. Имаме много кадърни специалисти, които биха се справили в пъти по-добре от него.

Снимка 363956

Източник: ПФК Черно море

Имаш ли фаворит за такъв? Емил Велев?
- Не мога да кажа име. Но със сигурност има хора, които ще бъдат изключително отдадени на клуба и ще дадат мило и драго, за да водят Левски.

Като например?
- Давам ви пример. Илиан Илиев имаше страхотни резултати с отбора. След него Митов също постигна много. Остана на крачка от два сериозни успеха. И то само и единствено заради липсата на късмет. Помните мача със Славия. Едно положение имаше съперникът.

Снимка 304888

Източник: LAP.bg

Проблемът е в чуждестранния произход на треньора, правилно ли те разбирам?
- По принцип чужденците не пречат на Левски.

Но не е ли истина, че един български треньор или футболист винаги би бил по-ценен и раздаващ се за тима си от един чужденец?
- Аз мисля, че това е изключително погрешно схващане. Много често го чувам, но от опит ви казвам, че въобще не е вярно.

Защо?
- То си е до човека. Ричард едно време тичаше повече от всички нас, взети заедно. Оставяше си всичко на терена. С Вагнер съм делил стая доста време. Също много посветен на отбора футболист. Това с чужденците не е вярно. Имали сме лекета и сред българите, и сред чуждестранните футболисти. А в същото време се раздавахме както българите, така и останалите чужденци. До човека си е.

Снимка 265304

А също и до личните, професионалните възможности. От гледна точка на технически умения, физическа издръжливост...
- И това не е съвсем така. Едно време безкрайно технични и футболно интелигентни футболисти като Йовов и Телкийски играеха страхотно, но и ние, останалите, се раздавахме. Кой колкото може. Но до последно. Сега не го виждам това.

Тоест, все пак вина си носят и самите футболисти?
- Разбира се. Но при правилната мотивация и треньорски насоки, нещата могат да се случат различно.

Снимка 368883

Източник: LAP.bg

А причината не е в това, че се дължат заплати и заради това част от футболистите не се раздават? Това писаха колеги от медии, конкурентни на нашата през миналата седмица. Или това не е вярно?
- Вижте, пари в Левски има. Не липсват на клуба. Всичко е обезпечено. Но няма да стане с този треньор. Достатъчно видяхме от него вече. Български треньор в Левски, иначе пак ще изостават на 20 точки от Лудогорец.

Другата крайност и различният полюс на настроението. Лудогорец.
- Така се правят нещата. Професионално. Видяхте, че въпреки разгрома на съперника в първия мач, те излязоха отново за победа. И си я постигнаха. Но там наистина се работи здраво и на страхотни обороти. Лудогорец отдавна е средноевропейски отбор. Имат футболисти, които струват по милион, два, три и повече. Едно време разчитаха на нас, но не се спряха до това ниво. Продължиха развитието си, смениха ни с по-качествени футболисти. И нещата се получиха. Развитието там не е спирало. Заради това и ще бъде трудно да бъдат настигнати.

Снимка 368914

Източник: Официален сайт на Лудогорец

В една такава ситуация, със сигурност не е лесно футболистите на отбора да бъдат мотивирани, когато играят "по-маловажни" мачове.
- Те са професионалисти. И отдавна поддържат високо ниво. Правят десет силни срещи, преди да допуснат някое равенство или дори загуба. А сега имат и голям треньор. Този специалист няма напразно да дойде в малка България, ако няма големи планове в Лудогорец.

Снимка 362950

Източник: LAP.bg

А все пак всичко е и достатъчно добре подплатено, от финансова гледна точка.
- Разбира се. И то в дългосрочен план. Това е начинът. Чужденци, българи - важното е да им пука за отбора и да се раздават на максимум. Кой колкото може и докъдето му стигат възможностите. И нещата рано или късно се получават.