След демократичните промени, историята на Левски е низ от възходи и падения. Отбора на народа премина през ръцете на различни бизнесмени, които оставиха своя ярък отпечатък върху развитието на столичния гранд. Добри или лоши, на "Герена" винаги ще помнят личностите, извоювали си място в близо 105-годишното съществуване на тима. Нека си спомним за хората с власт и направим кратка ретроспекция на постигнатото от тях в тези бурни времена на прехода.

Най-щастливият миг на раздялата

Най-щастливият миг на раздялата

Спас Русев и Карсимир Иванов "помогнаха" достатъчно на Левски

ТОМАС ЛАФЧИС - 3 шампионски титли (1993, 1994, 1995), 3 Купи на България (1992, 1994, 1998), достигане до плейофната фаза на Шампионската лига

Бурните политически промени не се отразяват никак добре на Левски. 1991 година е една от най-бедните в българската история, а това не подминава и "сините". Те са в тежка финансова и управленска криза, а стадион "Георги Аспарухов" е в трагично състояние, което принуждава столичани да играят на "Васил Левски". Тогава начело е Васил Спасов-Валяка, но под неговата власт левскарите финишират на разочароващите за техните стандарти четвърто място през 1990 и шесто през 1991.

Спасителят на клуба в тези тежки времена се казва Томас Лафчис. Бивш вратар на клуба и бизнесмен, който ръководи фирмата "Ратола", занимаваща се с внос на автомобили. Става популярен в "сините" среди, след като дава премия от 10 000 долара на отбора за победата над Локомотив (Пд) на полуфинала за Купата на България през 1991 година. Впоследствие удвоява паричното възнаграждение при спечелването на националното отличие след успех над Ботев (Пд) с 2:1.

Ето какво си спомня Лафчис за възкачването си начело на клуба: "Дойдоха времената с "основаването" на ФК Левски, в чието ръководство влязоха много от лидерите на СДС, излъгани от един измамник. И още един човек, който се представяше за капацитет по разни институти. Аз се вбесих, защото Левски бе на 75 години. Как така го основаваш отново? Тогава дадох съгласието си да се явя на Общо събрание на 2 юли като кандидат за президент.

Снимка 402029

Източник: 168 часа

Отидохме на Общото събрание, отвън се блъскаше по вратите, крещеше се. Подставени хулигани. Избраха ме с пълно мнозинство. Имаше и провокации вътре, но бях предупреден за тях. Не съм бил български гражданин. Такова условие нямаше в устава. Но в рамките на няколко дни си го възстанових. Тогава много неща се случиха, но направихме силен екип от хора, които познават футбола, и върнахме Левски на мястото му".

А успехите на клуба са показателни. Под ръководството на треньорите Иван Вутов и по-късно Георги Василев, "сините" за сефте печелят три последователни титли (1993, 1994 и 1995 година), а също така и три Купи на България (1991, 1992, 1994 година). През сезон 1993/1994, съвсем малко не достига на отбора, за да влезе в групите на новосъздадената Шампионска лига (в тогавашния ѝ формат от само осем отбора), отстранявайки шотландския Глазгоу Рейнджърс с 2:3 и 2:1, но отстъпвайки на германския Вердер (Бремен) с 2:2 и 0:1.

Георги Дерменджиев: Добрякът, който ще води Левски с "невидимия камшик"

Георги Дерменджиев: Добрякът, който ще води Левски с "невидимия камшик"

Специалистът ще има трудната задача да се докаже и на "Герена"

Един от големите успехи на Лафчис е организирането на юбилеен мач, за който специално в България през 1994 година пристига колосът Байерн (Мюнхен). Левски побеждава с 3:1, а само няколко месеца по-късно, подчинените му изиграват паметен сезон, в който столичани налагат тотална хегемония и реализират разгромни победи срещу преките конкуренти за титлата (7:1 срещу ЦСКА, 8:0 срещу Локомотив (София) и 6:1 срещу Ботев (Пловдив).

Управлението на Лафчис върви отлично, а в онези смутни времена, пак по негови думи, Левски се самоиздържа с годишен бюджет от около 3 млн. германски марки. Човекът, който върши голяма част от работата тогава е Андрей Желязков. Жужо е отговорен за милионите, които влизат в касата на клуба от изходящите трансфери на "сините" звезди.

Ето какво казва той: "Трансферите не бяха по порочната формула да купиш футболист скъпо и да го продадеш за по-малко, а точно обратното. Помня, че първата ми продажба бе на Мъри Стоилов във Фенербахче. Продадохме го за 600 000 долара, а Мъри е дошъл в Левски от Хасково на символична цена. Мариян Христов го купихме от Славия за 200 000 лева, а от продажбата му в Кайзерслаутерн взехме точно 3 200 000 марки. Един такъв трансфер да направиш на година, и ти стига.

И никога не сме допускали като продадем футболист, да не намерим бързо негов заместник. Все солидни продажби имахме в онзи период. В Германия пласирахме още Петър Хубчев, Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Златко Янков, Даниел Боримиров... Много са, да не пропусна някой. Илиан Илиев също ние го продадохме... И то не къде да е, а в Бенфика! Политиката ни беше успешна, защото намирахме подходящите таланти за попълване на отбора".

Но управлението на Лафчис е белязано и от разочарования. Четири поредни сезона Левски не успява да спечели титлата, а в Европа се допускат кошмарни отпадания от Аалст, Олимпия (Любляна) - 2 пъти, Слован (Братислава).

На 1 май, 1996 година той прекратява финала за националната купа срещу Славия, след като вади отбора си в знак на протест от съдийството в мача.

Единственият успех в този период е спечелването на Купата на България през 1998 г. след убедителна победа с 5:0 над ЦСКА. Тя е в навечерието на 50-годишнината на вечния съперник, през пролетта на 1998 г.

Новите собственици на Левски искат да публикуват финансовия отчет на клуба за 2017 година

Новите собственици на Левски искат да публикуват финансовия отчет на клуба за 2017 година

Процедурата обаче е временно спряна

През тези смутни времена, босът на "сините" си има проблеми и с престъпните групировки. "Така стана, че от 1996 г. в българския футбол нищо не зависеше от отбора, а от други неща. Тогава се появи и лозунгът "Сами срещу всички". Наистина бяхме сами. Групировките си имаха отбори, но на терена бяха срещу Левски", твърди Лафчис.

Левски дори слага и логото на ВИС-2 за няколко месеца, тъй като пак по негови думи, е имало заплаха към футболистите и техните семейства.

Снимка 242427

Източник: БГНЕС

Постепенно Лафчис подготвя напускането си, което се осъществява през 1999 година. Преди да предаде клуба в ръцете на спонсорите от "Мобилтел", бизнесменът прави цялостна реконструкция на "Георги Аспарухов" и Левски се завръща в родния си дом след цели 7 години: "Когато през есента на 1999 година си тръгнах, оставих Левски без стотинка задължения - с нов автобус, ново осветление, нови седалки и няколко прекрасни помощни терени. Имаше европейска организация. За 9 години наше управление похарчените пари бяха около 13 милиона марки. Малко хора ни помогнаха - това бяха Иван Василев, Иван Миронов, Румен Янчев. За което съм им благодарен и до днес. Ремонтът на стадиона го направихме за точно 260 000 марки".

ВЛАДИМИР ГРАШНОВ - 2 шампионски титли (2000, 2001), Купа на България (2000)

През 1998 г. клубът е пререгистриран като акционерно дружество. Покойният вече бизнесмен Владимир Грашнов влиза в управата на Мобилтел през 1997 г., след като бившият собственик Красимир Стойчев продава GSM-оператора на Майкъл Чорни. През 1998 г. "Мобилтел" става генерален спонсор на Левски срещу 200 000 германски марки годишно. В края на годината бизнесменът изкупува акциите на тогавашният собственик Томас Лафчис. Изпълнителен директор става голмайстор №1 в историята на клуба - Наско Сираков, а за треньор е назначен спечелилият КЕШ с Цървена звезда през 1991 година - Люпко Петрович.

За сравнително краткия период начело на клуба, той полага основните на европейски тип управление и резултатите не закъсняват.

Снимка 313307

Още през сезон 1999/2000 година е постигнат дубъл с титлата и Купата на България, а на следващата година е записан нов шампионски сезон.

От участията на Левски в европейските клубни турнири в този период, равносметката е отстраняването на Хайдук (Сплит) и мачовете срещу Ювентус (1:3 в София и 1:1 Торино).

За нещастие, Владимир Грашнов умира през 2001 година след боледуване от левкемия. 14-години по-късно получава посмъртно награда за цялостен принос към изграждането и развитието на клуба.

МАЙКЪЛ ЧОРНИ - 3 титли (2000, 2001, 2002), 2 Купи на България (2002, 2003)

Периодът му на управление се помни като "голямото харчене на пари". През 2001 влиза в надзорният съвет на клуба. По времето на Чорни Левски има най-висок бюджет, близо 20 млн. лева, а заплатите в клуба са мечта за всеки български футболист. Отборът печели 3 титли и 2 национални купи.

Именно чрез възхода на Отбора на народа, в този период Чорни използва възможността да се легитимира публично в България, като присъства на мачове и на събитията, отбелязващи шампионските титли на Левски, придружава футболистите при някои от срещите в чужбина. Имиджът му на благодетел на отбора е използван за изпиране на сериозните съмнения около обвитото в криминална мистерия негово име.

Снимка 287288

По това време Чорни помага и за модернизирането базата на "Герена", която оттам насетне почти не е реновирана. В началото на своя престой, роденият в Узбекистан бизнесмен се занимава активно и с трансферите на клуба, като по негово настояване пристигат куп съмнителни играчи за безбожно високи суми. Част от тях са Нешко Милованович (взет за 500 000 марки от Беласица), бразилците Леонидас, Реджиналдо и Габриел, руските подкрепления Александър Ковал, Константин Кайнов, Владислав Радимов, а също така и Едуард Цихмейструк, Константин Головской и още много други.

Павел Колев уверил футболистите на Левски, че промените са за тяхно добро

Павел Колев уверил футболистите на Левски, че промените са за тяхно добро

Новият шеф на "сините" и Георги Дерменджиев проведоха среща с играчите

През този период Левски има и паметни двубои в Европа срещу грандове като Бешикташ, Галатасарай, Челси, Динамо (Киев) и Ливърпул.

През 2004 е изгонен от България, а акциите му в Левски са купени от адвоката му - Тодор Батков. Но 2009 Чорни притежава 20% от клуба, но впоследствие и те са изкупени от Батков.

ТОДОР БАТКОВ - 3 титли (2006, 2007, 2009), 2 Купи на България (2005, 2007), 3 Суперкупи на България (2005, 2007, 2007), 1/4-финал за Купата на УЕФА (2005), класиране в груповата фаза на Шампионската лига (2006), групова фаза на Лига Европа (2010)

През януари 2005 година, адвокатът се изказва в медийното пространство: "Майкъл Чорни се оттегли. Не е нормално инвеститор от неговия ранг да няма възможност да контролира физически вложените си пари. Втората причина е, че той е обиден на политическата класа и може би на някои хора от службите в България".

Снимка 227530

Източник: LAP.bg

Това до голяма степен означава, че оттук насетне точно адвокат Батков започва да се разпорежда със случващото се в Левски. Няма спор, че той е най-успешният президент в модерната история на "сините".

Благодарение на отличния тандем, изграден между старши-треньора Станимир Стоилов и спортния директор Наско Сираков, Левски се превръща в доминатор на домашната сцена. Отборът печели титлата през 2006 и 2007 година, като гарнира това с още толкова Купи и Суперкупи на страната.

Ръководеният от Батков клуб прави и исторически пробив е европейските турнири. През 2005 година Левски достига до 1/4-финал за Купата на УЕФА, а шест месеца по-късно е историческият първи представител на България в груповата фаза на Шампионската лига. Там съперници на тима са Барселона, Вердер (Бремен) и Челси.

С името на Батков се свързват и последните успехи на Левски изобщо. През 2009 година тимът става шампион под ръководството на Емил Велев. След това Ратко Достанич носи последния трофей в "синята" витрина до този момент - Суперкупата на България.

Снимка 227534

Източник: LAP.bg

Оттук насетне следва и лошият период на управление, в който Батков вече изпитва трудности с издръжката на Левски. Отборът започва да трупа задължения, а на терена се допускат някои грандиозни издънки като изпуснатата титла през 2013 година.

Става пословичен и със забъркването си в т. нар. "Казанска афера". Датата е 20.09.2009 година. Вечерта предстои да се изиграе вечното дерби между ЦСКА и Левски. Двата тима се готвят трескаво, когато изведнъж пристига светкавична мегаоферта за четиримата най-добри играчи при "сините", които тогава са водени от Радко Достанич. Във факса, който е от руския шампион Рубин (Казан), има милионно предложение за закупуването в пакет на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес.

Видял сумата, босът Тодор Батков нарежда: "Заминавайте веднага!". Независимо, че само след часове Левски се изправя срещу вечния си съперник, адвокатът качва веднага играчите на самолета за Русия. С тях заминава и мениджърът Николай Жейнов. Часове по-късно четиримата футболисти пристигат в Москва, където научват, че... в Рубин дори не са чували за тях, а още по-малко са изпращали оферта. Левски падна в капана, междувременно губи от ЦСКА, а Батков става за смях, попаднал в капана на измамниците.

През този етап собственикът "ражда" и голям брой от своите крилати фрази:

"Какво друго ми остава освен да извадя Левски от първенството и да отидем да играем в шампионата на Шри Ланка или на Косово".

"В Ловеч е като в Дивия запад, няма такова чудо!", за обстановката на стадиона на Литекс.

Тръст "Синя България": Кипи налудничав ентусиазъм

Тръст "Синя България": Кипи налудничав ентусиазъм

"По-голямата част от привържениците са положително настроени"

"Ще трепем прасета напролет". Обещание към феновете на Левски преди дербито с ЦСКА.

"Изсипахме се в Лисабон като прабългарска орда - мъкнем с нас жени, деца, кучета и котки.", След гостуването на "Спортинг", загубено с 0:5

"Какво да им се плашим на тия?! Ние пътуваме с правителствения самолет, правим разходи за подготовки, а те са дошли с рейс", президентът на Левски се присмива на ФК Сараево, но в крайна сметка "сините" отпадат...

"Левски не ми е бащиния, това е мисия. В същото време тя ме убива физически, емоционално и финансово. - Тодор Батков за проблемите при управлението на клуба.

"Просто трябва да се успокоят и да играят. Купа - шок, Славия - шок, Иртиш - шок, Ботев в Пловдив - шок. Явно паднаха и психически, но айде стига, ние като пансион за благородни девици... виждате другите отбори какво правят. Нямам намерение да хрантутя негодници, които получават космически заплати. - Тодор Батков за тежката ситуация в Левски.

"Литекс купуват мачове, но пак ще се осерат в Европа. С Гриша Ганчев няма как заедно да гледаме мач, защото той се крие в една барака".

"Продавам пилета, вино и други неща, но не Левски и "Стандарт", коментира бизнес интересите си.

Снимка 227538

Източник: LAP.bg

През 2013-а Батков гласува пълно доверие на изпълнителния-директор Иво Тонев, който взривява стария Сектор "А", с целта да изгради модерна трибуна. Построяването обаче се бави изключително много заради липсата на финанси. Открита е три години по-късно, без козирка, като все още бива изплащана.

В началото на 2015 година, Тодор Батков продължава с несполуките да намери нов силен спонсор за клуба и решава да даде цялата на досегашния изпълнителен-директор Иво Тонев. На прощалната си пресконференция, адвокатът се разплаква пред журналистическото множество заради раздялата си със "сините".

ИВО ТОНЕВ

От 24 юни 2015 г. става един от основните акционери в Левски след оттеглянето на Тодор Батков. Негова стабилна финансова подкрепа тогава са бизнесмените Александър Ангелов и Николай Иванов.

Снимка 277678

Източник: LAP.bg

Те остават начело в продължение на година и 2 месеца. Тримата ще останат в историята като хората, управлявали най-кратко клуба в модерната му история - откакто той е акционерно дружество.

Левски продава Габриел Обертан?

Левски продава Обертан?

Заплатата на французина "товари" клуба

През този период Левски се намира в сериозна финансова и игрова криза. На няколко пъти клубният лиценз е застрашен, а вековниците стигат дори до там, че през 2015 година играят във втората шестица на шампионата. За това време през "Герена" минават всевъзможни мистериозни чужденци. Верен помощник на Тонев и компания през тяхното управление е спортният-директор Георги Иванов-Гонзо.

Преди да даде безвъзмездно акциите на клуба на Спас Русев, Иво Тонев прави следния анализ на свършеното от него в Левски: "2015-а година беше изключително трудна за Левски. Нашата задача беше да не допуснем Левски да тръгне по стъпките на един друг клуб, защото имаше реална опасност да не получим лиценз. С усилията на собственици, фенове и Управителен съвет получихме такъв и клубът остана в "А" група. Не се налага сега да се сдружаваме с други отбори, било то Левски (Карлово) или Левски (Долна Баня), за да се състезаваме в новосъздадената група".

Снимка 238681

Източник: LAP.bg

"Един от хората, които помогнаха най-много, е Георги Иванов. Той е човек, който работи неуморно и всеотдайно за Левски. През същия този период се наложи да бъдат намалени заплатите и бих желал да благодаря на всички служители, които приеха това, за да се спаси Левски. За целия този период от май миналата година до вчера съумяхме да погасим 1.34 милиона към НАП, към различни клубове и футболисти 1.12 милиона и забавени заплати около 1.8 милиона. Това прави около 4.26 милиона лева. Те са изплатени. За същия период работеше Управителен съвет. Работеше кога добре, кога не, но това е органът, който управляваше клуба".

"С Ангелов и Иванов сме превели на клуба чрез дарения или чрез наши фирми около 1.45 милиона лева. Ако прибавим суми, дарени за сектор "А", както и суми от наши партньори и приятели, тя възлиза на около 2 милиона лева. Това са нашите възможности, това сме могли и това сме дали", заяви още Тонев.

Иво Тонев се нареди куриозно до боса на Стяуа, финансира хореография срещу... себе си (СНИМКА)

Иво Тонев се нареди куриозно до боса на Стяуа, финансира хореография срещу... себе си (СНИМКА)

Вижте за какво става дума

СПАС РУСЕВ

На 30.08.2016 година Спас Русев става собственик на футболен клуб Левски. Споделя, че за него "сините" са кауза и ще работи за възраждането им. Наема одиторската фирма Earst & Young, която според него показва, че Левски е практически във фалит.

В началото на своето управление казва: "Мой приоритет става съществуването на клуба - погасяване на задължения, стабилизиране на финансовото положение, внасяне на необходимото спокойствие в играчите и треньорския щаб".

В общи линии нито едно от изброените не се случва. От клуба със скандали си тръгват Люпко Петрович, Станислав Ангелов, Елин Топузаков, Ники Илиев, Аен Букарев, Гонзо. Сменят се няколко треньора, а нивото на работа, чисто организационно, е снижено до санитарния минимум.

Снимка 356346

Източник: Sportal.bg

Оттогава досега Левски е толкова "подсигурен", че срещу клуба се водят всевъзможни дела от футболисти, агенти и клубове. Да не говорим и за наказанието от УЕФА, което по негови думи е "стандартна процедура от страна на Европейската футболна централа, което не трябва да води до притеснение, тъй като всичко е предвидено и планирано".

Бивш шеф в Левски: Ако не беше Иво Тонев, щяхме да сме като ЦСКА!

Бивш шеф в Левски: Ако не беше Иво Тонев, щяхме да сме като ЦСКА!

"Люпко Петрович не си тръгва по подобен начин за първи път", каза Ники Илиев

Русев все още не е сдал властта си официално, но откакто се случиха бурните събития на "Герена", финият бизнесмен е в Лондон, отказвайки всякакъв коментар по темата.

И той обаче ще остане в графата "безлични собственици", не спомогнали с нищо за "отварянето" на една по-позитивна част от историята на Левски. Оттук насетне погледите са насочени към "новите спасители", а ще успеят ли те в своето начинание, предстои да разберем.

Спас Русев за Левски: В чужбина съм, не се занимавам с това

Спас Русев за Левски: В чужбина съм, не се занимавам с това

"Няма да коментирам"