В момента институцията Левски се асоциира изцяло със Станимир Стоилов. От философията му за футболната игра зависи почти всичко като функционалност в столичния гранд. За годините, през които неразривно е свързан със "сините", Мъри доказа, че 90 процента от решенията му винаги са били правилни. Действал е по точния начин в конкретната ситуация, а от това са печелили всички.

Феновете ще продължат с почивстването на Сектор В

Феновете ще продължат с почивстването на Сектор В

Ако има достатъчно хора може и да се изкоси около емблемата под таблото

Понякога обаче Стоилов действа твърдо. Не следваш ли неговите правила - ти си аут. От това се убедиха доста футболисти на Левски, които бързо бяха задраскани от автора на "Синята приказка". "Муза" за създаването на този ретроспективен текст е хърватинът Анте Блажевич, който по-малко от месец след пристигането си на "Герена" вече е в графата на низвергнатите от Мъри. Да си припомним кои още споделиха тази злощастна съдба.

Медиите в Гърция се опитват да разберат повече за Левски

Медиите в Гърция се опитват да разберат повече за Левски

Вижте подробности

ИЛИЯН СТОЯНОВ - КОЛОВАТИ

Стоилов поема Левски през лятото на 2004 година в тандем с изпълнителния директор тогава Наско Сираков. Първото им предизвикателство се казва Илиан Стоянов. Коловати отказва да подпише нов договор с клуба и изиграва последния си мач за "сините" на 27 октомври, 2004 година срещу Несебър за Купата на България. След това бранителят е пратен на "пълен работен ден" в офиса на клуба, където да гледа видео.

СТАНИСЛАВ АНГЕЛОВ

Пелето беше и все още е сред любимите футболисти, с които Стоилов е имал удоволствието да работи. През лятото на 2007 година обаче започва епохалната драма между Ангелов и клуба, когато универсалният играч подготвя преминаване в германския елитен Енерги (Котбус). По тази тема Мъри споделя:

"Страхливи постъпчици като тази на Станислав Ангелов не обичам и ако остане в отбора, ще решавам какво да го правя, обяви Станимир Стоилов. - За мен във футбола най-важни са три неща - морал, чест и клуб. Ако някое от тях се престъпи, всичко губи смисъл. Има кой да замени Станислав Ангелов в отбора.

Снимка 293847

Източник: topsport.bg

От Левски са си отивали много по-велики футболисти от него, но клубът е бил и ще бъде. За какво говорим - Енерги Котбус! Ако беше Байерн Мюнхен, щях да го занеса на ръце дотам. Що се отнася до тима на Енерги, не смятам, че може да се сравнява с отбор първенец и участник в Шампионската лига. В Левски гладни футболисти няма. Гледам, че непрекъснато им се обогатява автопарка".

Стоилов: Притесненията ми за Левски са изключително сериозни

Стоилов: Притесненията ми за Левски са изключително сериозни

Ето подробности

АТАНАС КУРДОВ

По времето на своя първи престой в Левски, Мъри имаше възможността да тренира доста млади и перспективни "сини" юноши. Част от тях дори попадаха в популярния "План 2007". По една или друга причина обаче, някои предпочетоха бягството, а от това пострада и потенциалната им бляскава кариера на "Герорги Аспарухов".

Един от тях беше Атанас Курдов. Тогава перспективният нападател отказва да подпише първи професионален договор със "сините", защото вече има оферта от Байер (Леверкузен).

Снимка 492329

Източник: LAP.bg

"Футболист, който отказва да подпише професионален договор с Левски на този етап не ме интересува", казва Мъри на 2 май, 2007 година. Любопитното в този случай е, че това е само началото на враждата им. Години по-късно двамата се събират и в Астана, където обаче Стоилов не остава доволен от изявите на нападателя и в крайна сметка се стига до неговото освобождаване. Оттам насетне Мъри попада под прицела на фамилия Курдови, които не пропускат интервю, в което да уронят неговия престиж. Ето какво казва Петър Курдов пред "България Днес" преди няколко години:

Димитров поиска да скъса с Левски

Димитров поиска да скъса с Левски

Ето подробности

"Стоилов вика сина ми и му казва: "Какво правиш тук, след като знаеш, че не мога да те понасям". Не разбирам тази злоба на Стоилов. Обадих му се и го попитах защо иска да съсипе бъдещето на сина ми. Какво точно желае от него? Отговори ми, че Атанас има проблеми с дисциплината и трябвало да вземе мерки. Разбирам, ако го глоби или накаже. Но да се опитва да разбие кариерата му....Мога да кажа още доста неща. Предпочитам да ги обясня на Мъри, лице в лице. Той се държи високомерно. Демонстрира някакво самочувствие. Не знам колко го разбира този спорт, но със сигурност от нас двамата аз съм по-добрият футболист. Истината е, че скандалите със сина ми започнаха още докато той беше на "Герена". Тогава просто не се вписа в тайните схеми на Мъри и неговия ментор и покровител Наско Сираков. Оттам тръгна всичко. Стоилов продължава с отмъщението си и до днес".

ДИАНУ

В началото на 2007 година Стоилов решава да подсили отбраната с привличането под наем на бразилеца Диану от Беласица. Подобно на Анте Блажевич сега, Мъри бързо решава, че латиноамериканецът няма да му свърши работа. Въпросният има и проблеми след операция от херния. Всичко това "помага" за графата "0" в броя му официални мачове за Левски, а през лятото скоропостижно е върнат на Бела.

БОЖИНОВ, СЛАВЧЕВ И ХУБЧЕВ

Още с пристигането си в Левски за своя втори треньорски престой, Стоилов моментално взе решението да не разчита на трима футболисти от тогавашния състав. Валери Божинов, Симеон Славчев и Христофор Хубчев не направиха дори и тренировка под негово ръководство, за да се стигне до разтрогването на техните договори. Единственият, който сякаш остана най-разочарован от случилото се беше опорният халф. Славчев дълго време водеше преговори с Даниел Боримиров за финансовата компенсация относно своето напускане. Божинов и Хубчев пък си тръгнаха с високо вдигната глава. Божигол пък не пропусна свое интервю, в което да не изкаже възхищението си от аурата и уменията на тандема Стоилов - Сираков.

"Няма да разчитам на Божинов, Хубчев и Славчев. Положението с Божинов не може да продължава така. Всеки го потупваше по рамото какъв голям левскар е, но никой не го пускаше в игра. На позицията на Хубчев пък имаме достатъчно изпълнители, а Славчев е преследван от доста контузии. Надявам се да покажат какви левскари са, когато се разделят с клуба".

Снимка 518551

Източник: LAP.bg

"КОМАРДЖИИТЕ"

Освен с хиляди по трибуните, завръщането на Стоилов в Левски беше белязано от ново попълнение още на първата клубна тренировка. С тима подписа плеймейкърът Димитър Костадинов, който дойде от Септември, като само няколко мача бяха достатъчни, за да се разбере, че този футболист има сериозни качества. Започна да бележи както за Купата, така и за първенство. Бургазлията и Здравко Димитров обаче попаднаха в спиралата на грешките на младостта, замесвайки се в сериозни проблеми извън терена. Най-вече свързани с големи заеми заради хазарт. Това не се прие никак радушно от Мъри, който въпреки потенциала и на двамата гореспоменати, зачеркна тотално наченките за каквото и да е било тяхно бъдеще в столичния гранд.

Станимир Стоилов: Някои хора си мислят, че футболът е чалготека

Станимир Стоилов: Някои хора си мислят, че футболът е чалготека

Наставникът е готов за нови предизвикателства

БЛАЖЕВИЧ

Финалът е оставен за някогашния юношеския национал на Хърватия - Анте Блажевич. Фланговият бранител пристигна преди по-малко от месец на "Герена" с надеждата да замени отказалия да подпише нов договор, според условията на клуба, Драган Михайлович. Началото изглеждаше оптимистично, но след само няколко седмици всичко се промени. В момента Блажевич тренира отделен от своите съотборници, а Левски вече заместник на заместника - Жереми Петрис. Стоилов все още не е говорил официално по казуса с Анте.

Анте Блажевич отново тренира отделно, Жереми Петрис вече е на "Герена"

Анте Блажевич отново тренира отделно, Жереми Петрис вече е на "Герена"

Десният бек трябва да премине медицински прегледи