Бившият футболист на Левски Петър Курдов говори пред "Тема Спорт" за случващото се на "Герена". Той сподели мнението си за играта на тима и кой трябва да бъде новият треньор на сините.

Г-н Курдов, как ви се вижда играта на Левски в последните два двубоя, в които не успя да постигне победа?

- Наблюдавам една по-освободена игра, откакто Откривателя на българския футбол (б.а. - Станимир Стоилов) го няма в Левски. Случва се това, което казах в шеговита форма, че и Къци (б.а. - служител на "Герена") може да води отбора.

Ще успеят ли сините да спечелят квота за евротурнирите?

- Всички се надяваме да се случи. Това, което гледах в двубоя срещу Локомотив (Пловдив), играта бе на приливи и отливи. В момента, в който Левски вземеше инициативата, се получаваха нещата. Голът на домакините бе колективна грешка. Не искам да давам персонални оценки. Топузаков си знае работата. Преди това срещу Ботев Пловдив видяхме още по-освободена игра и по тази причина се стигна до победата. Направиха се хубави неща и дано да продължат така. Срещу бистришките тигри (б.а. - ФК ЦСКА 1948 Сф) при равенството 2:2 грешките можеха да не се допускат. Но това е стара слабост на сините от няколко години, а не от сега. Поведат в резултата и после се стига до равенство. Не говори добре за отбора. На мен лично ми допада играта на Левски в момента. Повече чисти положения се създават и акцентът трябва да падне на защитата. Когато поведеш с 1:0 срещу добър отбор, трябва майсторство, за да го задържиш. Всички желаем Левски да се класира за евротурнирите. Най-вече ми се иска да няма текучество на футболисти през лятото. Да идват по-класни играчи, и то българи. Трябва да се дава и повече път на юношите от школата, за да се получи по-хомогенен състав. Гледаме европейски футбол, където в големите отбори играят играчи по една-две години заедно и това им носи успех, а не да се взимат постоянно нови.

Предложение - Могилката да отиде в офиса на Сираков

Предложение - Могилката да отиде в офиса на Сираков

Майтапят се с Наско

Кой трябва да бъде следващият треньор на Левски?

- Едно не мога да разбера. Хората събират пари, търсят се спонсори и сега ще се назначава чужд треньор. Какво му е на Елин Топузаков? Нямаме български специалисти ли? Задайте ги тези въпроси към Сираков, питайте най-великия футболист на всички времена. Защо не стане той треньор? Отдавна го подканвам, а не само да дава акъл и да се крие зад разни фигури които официално поддържат отбора. Да излезе и да поеме отбора. Какво му е на Сираков? Абсолютно сериозен съм. Левски винаги е просперирал с български треньори и футболисти. Повтарям се и ставам банален, но това е моето виждане и няма да отстъпя от него нито милиметър. Към Топузаков трябва да се приобщи още някой български треньор. Достатъчно такива има в Левски, и да се гради отбор, който догодина да жъне истински успехи. Видяхме какво се случи в Ботев Пловдив с чужденците, както и в ЦСКА. Лудогорец не ги коментирам, защото при тях нещата са извън габаритите. Не се взимат свободни агенти, а се купуват футболисти и могат да си позволят да победят всички в България.

Вярвате ли, че ще се изчисти прословутият дълг към НАП? Какво е мнението ви за създаденото ново сдружението в помощ на Левски?

- Историята в България помни много неща и извън футбола. Всеки гледа да заобиколи НАП и да не плаща данъци и осигуровки, но законът важи за всички. Петко войвода го беше казал: "Народът е законът". Има ли го, има и държава. Не мисля, че се търси някаква машинация да не се плаща на НАП. Ясни са хората, които натрупаха дълга. Не вярвам, че Левски ще бъде освободен от тези задължения. Говоря с най-добри чувства и на мен ми се иска това нещо да го няма, за да може отборът да живне, да показва добри игри. Тези неща ги говорим от 30 години.

Школата я няма

Трябва там да се акцентира и да се налагат младите футболисти. Много мога да говоря и по тази тема за едни четири поколения, които отидоха в канала, и то добри играчи. А за този бизнес клуб няма нищо лошо. Щом има хора, които могат да помогнат на Левски, съм "за". Не съм против и дано могат да се съберат парите. Феновете на Левски са го доказали многократно.

Липсва ли в момента на Левски фигурата на спортен директор, тъй като наближава времето за селекция?

- Ще започна първо с друго. Когато има изпълнителен директор, каквото и да прави, нищо не може да реши сам. Има 100 директори на главата му. Смятам, че Даниел Боримиров трябва да удари по масата и да няма вмешателство. Но как да се случи, като т. нар. собственик - какви ги говори. Той е на хартия такъв. Не е дал и 1 стотинка за тези акции, а му ги дадоха. За мен трябва да има спортен директор и да има свобода на действие. Да взима решения. Да, има и такива, които се съгласуват с ръководството на клуба. Неслучайно призовавам, че трябва да има по-голям екип от хора, които са минали през "Герена". Чужденци не трябва да стъпват в Левски. Има достатъчно такива, които разбират от материята, и трябва да бъдат поканени в клуба. Да се взима опитът от големите футболисти. Някой да сте чули да покани Стефан Аладжов? От този човек може да се поучат много хора. А и не е само той. Собственикът трябва да зарови егото си и да допусне левскари в клуба. Това е нещото, което липсва.

Ръководството на Левски подготвя изненада за феновете на клуба

Ръководството на Левски подготвя изненада за феновете на клуба

Те е по повод 109-ата годишнина на клуба