На шега, на майтап - Левски отново е в борбата за шампионската титла на България. Звучи гръмко и доста отговорно като твърдение, но истината е такава. С колкото и критики да "захранихме" селекцията на Николай Костов, няма как да не погледнем временното класиране и кажем, че "сините" са само на 7 точки от лидерите Лудогорец и Черно море. Дистанцията от ЦСКА, смятан за основен претендент за златото, пък е едва четири пункта. При все, че предстоят директни сблъсъци с гореспоменатото трио в последните кръгове от редовния сезон, а там нищо не се знае.

Разбира се, с оглед динамиката на шампионата, всичко е възможно. Колкото бързо се приближи, толкова скоропостижно Левски може отново да се върне в миманса. Но нека извлечем нужните позитиви към този ден и час.

Лицензът на Левски отново виси!

Лицензът на Левски отново виси!

Ето защо

ПЕТ ПОРЕДНИ ПОБЕДИ, ПРЕДСТОЯТ ЛИ ОЩЕ ТРИ?

От доста време насам отборът не бе правил поредица от пет поредни успеха. Николай Костов може да си има много кусури, но няма как да отрека, че след отпадането от Хебър, специалистът сякаш си взе нужните поуки. Левски не заигра по-красиво, но пък започна да трупа точки, което понякога е най-важното, когато имаш високи цели. Победите над Локо (Пд) - 3:0 и Арда 4:0 съчетаха в себе си добрата игра и разгромния резултат, докато тези над Ботев (Вр) (1:0), Пирин (2:1) и Хебър (1:0), бяха повече на мускули и правилни индивидуални действия в сюблимни ситуации.

Снимка 656027

Източник: startphoto.bg

Ако съумее да задържи този прогрес, няма да бъде никаква изненада, ако отборът запише още 9 точки в следващите три кръга. Домакинствата на Крумовград и Славия са "подводни камъни", но и двата тима гравитират около класата на Арда и Локо (Пд), които вече ядоха пердах на "Герена". Етър пък се бори със зъби и нокти за своето спасение, но за момента "болярите" не могат да отлепят от дъното дори и със сериозната си чуждестранна селекция през зимата.

Реално Левски трябва да направи така, че до сблъсъците с отборите от Топ 3 да бъде максимално близо до тях. А там вече без напрежение да се играе малко по-освободено. Натъртвам на думата "свобода", защото до този момент сезонът на Левски беше трагедия, а изведнъж той може и да бъде що-годе спасен, стига просто да се запази необходимата психическа и спортно-техническа устойчивост.

Още един левскар виси с картони

Още един левскар виси с картони

Трябва да внимава

МОЖЕЛО И БЕЗ УЕЛТЪН

Признавам си, че продажбата на Уелтън ме накара да мисля, че Левски ще претърпи истинско фиаско през пролетта на шампионата. И това може да се случи все още, но поне първоначалните изгледи са, че можело и без техничния бразилец. Добре знаем, че човешката психология е такава, че обединението в една обща цел се случва, когато се преживява някаква колективна несгода. Със сигурност раздялата с Уелтън означаваше отслабване, но пък мъжката на преден план излязоха хора като Марин Петков, Папи Галчев, Рикардиньо и Фабио Лима.

За "сините" юноши голямо браво! Даже какви юноши, те са си вече истински мъже, които осъзнават важността си в отбора. Поведението, головете им и цялостното себераздаване, са все компоненти, които помогнаха за добрата серия от победи. Рикардиньо пък е един от невъзпятите герои. Нападателят хвърля изключително много сили в атака. Не бележи с честотата, която искат всички, но пък не заслужава и критики. Вижда се, че "гори" в името на общото благо, което си е само за адмирации.

Снимка 654870

Източник: startphoto.bg

НОВИТЕ НЕ СА ЧАК ТАКИВА МЕНТЕТА!

Зимната селекцията на Левски се превърна в първата такава, през която не се ангажира български състезател. Силно преекспонирано, но все пак вярно. Дори и така да е, Фабио Лима и Карлос Охене са готови да направят така, че пазарът през януари и февруари да бъде вписан в графата "успешни".

От съвсем скоро в Левски, а вече с два гола за тима. Фабио Лима наистина е футболист, които с бърза скорост се превръща в основен играч за "сините". Явно Джери Перейра отново не е подвел шефовете на столичани при предложението си за заместник на Уелтън. Лима може и да няма техниката и артистизма на доскорошния любимец с №17, но пък го превъзхожда в изстрелите от далечна дистанция, а в това се убедиха Анатоли Господинов и Петър Дебърлиев, при това по трудния начин.

Ново попълнение впечатли Николай Костов

Ново попълнение впечатли Николай Костов

Наставникът доволен от формата на бразилец

Патрик Мислович също не е за подценяване. Вече говорихме за неговата универсалност и със сигурност ще "запълва дупки всякакви" когато и където трябва. Хоакин Фернандес засега е единственият, който се нуждае от по-дълъг период за адаптация, но има и късмет, защото хвана хубав период от сезона на левскарите, когато от услугите му няма чак толкова нужда.

Снимка 656026

Източник: startphoto.bg

Предстои да видим и последния нов - Евертон Бала. Истинска енигма, с която тепърва ще се запознаем. Твърди се, че ще внесе вариативност на левия фланг, което е само в плюс.

ПЛАМЕН АНДРЕЕВ

Тъй като този път съм позитивно настроен, няма да акцентирам върху неубедителната игра на "синята" защита въпреки петте поредни победи. И "виновникът", грешките на карето да не бъдат чак толкова отчетливи, се казва Пламен Андреев. №1 на Левски имаше по няколко ключови спасявания във всяка една от изброените срещи. Биваше ли преодолян в някоя от ситуациите, левскарите едва ли щяха да съберат 15 от 15 възможни точки.

Вижда се, че Андреев е свършил доста работа по време на лагера в Турция. Лично за мен, това си проличава най-вече при тайминга за скъсяване на дадена опасност. Именно този придобит усет помогна на Пламен да впечатли с куп важни намеси. Слабата есен сякаш е зад гърба му, а какво по-хубаво от това да имаш на вратата си напълно спокоен и уверен във възможностите си вратар.

Неприятно: Ас на Левски с тежка контузия

Неприятно: Ас на Левски с тежка контузия

Стана ясно след направените медицински изследвания

Снимка 656241

Източник: startphoto.bg

ТОЙ СЕ УСМИХНА! ТОЙ СЕ ШЕГУВА!

"За Купата - д*хахме супата!", да не повярва човек, че този опит за смешка дойде от Николай Костов. Явно и той е можел да се шегува, дори и да се усмихва, с половин уста обаче. Добрите резултати на Левски успокоих треньора и в момента му е далеч по-лесно да контактува с медии и фенове. Пожелаваме му този положителен възход в поведението му да продължи. Интересно е дали няма някой скрит план да се усмихне с всички зъби в края на сезона, когато Левски изненадващо се е озовал на шампионското място.

Левски със седми капитан през сезона

Левски със седми капитан през сезона

Ето подробности

"Мечите са безплатни", казал е един виден наш сънародник, появяващ се често в рекламните блокове. Дали обаче и той ще се сюрпризира, ако "любимите" му "сини" продължат с победите и след тези пет поредни успеха?