Стойността на валутата на Катар, риалът, продължава да се срива спрямо долара. Със задълбочаването на кризата в Залива, риалът падна до 3.67 за долар, което е най-ниската му стойност от 1998 година насам.

Централната банка на Катар прикрепи курса на валутата в съотношение от 3.64 към долара, което значи, че дори малки промени могат да доведат до нови по-ниски нива, съобщи Business Insider.

Миналата седмица, международната рейтингова агенция S&P съкрати дългосрочния кредит рейтинг на Катар от АА на АА- и намекна, че са вероятни и по-нататъшни понижавания. АА е втората най-добра оценка, докато АА- е петата поред най-висока степен.

Съседите на Катар, включително Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства, Бахрейн и Египет, прекратиха дипломатическите и търговските си отношения със страната преди седмица. Причина за това са обвиненията към властите в Доха, че подкрепят тероризма.

Финансовият министър, Али Шариф ал Емади, се опитва да овладее ситуацията и обясни, че не смята, че гражданите имат за какво да се притесняват относно местната икономика. Чуждестранните активи и инвестиции на страната са повече от 250% спрямо брутния вътрешен продукт на нацията, обяви той.

Емади посочва също, че Катар може да внася стоки от Турция, Далечния Изток или Европа, което ще разнообрази икономиката на държавата още повече.