Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на дружеството "Музикаутор" твърдение за злоупотреба с господстващо положение заради казуса с Българското национално радио (БНР), става ясно от съобщение на регулатора.

Два дни преди настъпването на 2017 г. програмите на БНР осъмнаха без правото да пускат в ефир музика на авторите, представлявани от "Музикаутор". Така националното радио бе принудено да ползва само музика с права, погасени по давност.

Причина за спора бе искане на "Музикаутор" за повишаване на средствата, които БНР плаща на дружеството за авторски права. Според радиото обаче сумата бе твърде голяма.

Шест месеца по-късно, на 20 юни тази седмица, двете странни постигнаха споразумение.

В средата на февруари КЗК обаче образува производство по казуса и късно снощи обявлението бе публикувано. Според него "Музикаутор" е нарушила конкуренцията в сектора и навредила на интересите на слушателите.

Предявеното твърдение за нарушение е по чл. 21 ал. 5 на Закона за защита на конкуренцията за "необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност".

В 30-дневен срок двете страни имат право да представят писмено своите съображения по предявените от КЗК твърдения. Ако вината на "Музикаутор" се докаже, дружеството може да се раздели с до 10% от оборота за 2016 г.