Кой ще спаси коралите? А, опазването на озоновия слой, обществения ред, мира в Близкия Изток или популацията на пандите?

За всичко има един отговор - Давид де Хеа.

След съботното шоу на "Емирейтс" две мнения няма - испанецът е способен на всичко! Да си вратар на Манчестър Юнайтед е трудна задача. Феновете са капризни. Не обичат да виждат противникови голове, дори когато "червените дяволи" водят с 5:0. Всеки страж, който влиза в клуба, знае това. Де Хеа не е просто вратар, той е най-добрият.

Скоро на "Олд Трафорд" трябва да се издигне паметник в негова чест. В отбора е от 2011-та. Спасил е повече попадения и точки, отколкото пъбове има в Лондон. При победата над Арсенал с 3:1 изравни рекорда за най-много отразени точни удара в един мач - 14. А, след всяка своя блестяща намеса, остана все така спокоен. Това качество го прави толкова страхотен. Не е от онези вратари, които започват да се карат и да крещят на защитниците пред себе си за най-малката грешка. Както при непростим гаф на Фелайни или Смолинг, така и след поредното си велико спасяване - испанецът е все така съсредоточен и сериозен.

"Той е много спокоен и това винаги ме изненадва най-много. Дори за миг не показва слабост. Това му е дадено от Господ. Де Хеа прави разликата - в момента той е №1 в света!", споделя съотборникът му Андер Ерера.

Снимка 304295

Източник: GettyImages

Земен. Тази дума го описва най-добре. Независимо от хилядите лири, които пълнят банковата му сметка всяка седмица, красивата приятелка, с която го снимат по светските партита, милионите последователи в социалните мрежи. Той е тих и срамежлив. Не се фука наляво и надясно, просто си върши работата. При това чудесно. Нека надникнем в историята на Давид де Хеа. Винаги спокойният и затворен вратар на Манчестър Юнайтед. Без когото Жозе Моуриньо щеше да бере срам на десетки повече пресконференции.

Започва в една от школите на Атлетико (Мадрид). Перфектен полеви играч... докато навършва 14. След това вече е вратар. И то какъв.

Отличава се от другите хлапета с убийствено руса коса. Обича и баскетбола. Него обвинява за ръста си (192 см) и значителното подобрение на рефлексите. Преквалифицирането от халф дължи на баща си Хосе де Хеа, който е бил вратар. Давид иска да върви по неговите стъпки.

Снимка 238500

Източник: GettyImages

Набор '90 на Атлетико се оказва доста силен и стаята с трофеи на тийнейджъра набързо се препълва с купи и медали. Талантът му е забелязан и на 17 години подписва първия си професионален договор с мадричани. По това време вече получава и повиквателни за младежите на Испания, където впоследствие става капитан. С "дюшекчиите" печели Лига Европа и Суперкупата на Европа през 2010-та.

"На 19 години Давид вече беше готов за футбол на най-високо ниво и останалите играчи му имахме доверие", признава Диего Форлан - тогавашната суперзвезда на Атлетико. Именно двете попадения на уругваеца във финала срещу Фулъм (2:1 след продължения) пращат втория по значимост трофей в Европа на "Висенте Калдерон".

Снимка 304482

Източник: GettyImages

Манчестър Юнайтед забелязва прогреса на Де Хеа, а грандът стремглаво търси наследник на Едвин ван дер Сар. Интересът на "червените дяволи" от зимата на 2010 води до трудни и мъчителни преговори, които намират своя логичен завършек през лятото на 2011-та. Де Хеа подписва на "Олд Трафорд", а за правата му са платени 25 милиона евро. Рекорд на Острова за вратар по това време.

Испанският страж ще запомни завинаги един от първите си мачове за новия си тим. Опонентът е същия като миналата събота - Арсенал. Навярно се досещате, става въпрос за историческата победа с 8:2. Давид спасява дузпа на Робин ван Перси при 1:0 за Юнайтед. Освен наказателния удар вратарят се отличава с великолепни спасявания при удари на холандеца, както и такива на Андрей Аршавин.

Липсата на постоянство бележи дебютния му сезон в Манчестър. Младокът редува великолепно спасяване с несигурно отиграване.

"Нали пресата пишеше, че хлапето се затруднява?", коментира в типичния си стил Кени Далглиш. "Не видях каквото и да е затруднение днес. Само фантастични спасявания", добави наставникът на Ливърпул след равенство 1:1 с Юнайтед на "Анфийлд". За играч на мача е избран Давид де Хеа.

Снимка 266402

Източник: GettyImages

Редуването на слаби със силни изяви продължава. Испанецът е част от най-срамната домакинска загуба на "червените дяволи" от 1955-та. На 23-ти октомври (2011-та) Сити взима дербито с 6:1! Юнайтед инкасира 6 гола за първи път от 1930-та. Мачът се оказва решителен за сезона... Борбата между тези два отбора продължава до самия край на шампионата. Буквално. До последните секунди на последния кръг - Сити грабва титлата с гол на Серхио Агуеро за 3:2 срещу КПР.

"Гражданите" изостават с 1:2 в добавеното време на мача, а голове на Един Джеко (92') и Агуеро (94') сътворяват немислим обрат. Трите точки са безценни за Сити, защото по този начин тимът се изравнява с градския съперник (победил Съндърланд с 1:0 минути по-рано) и печели титлата по голова разлика. Паметен момент за "синята" част на Манчестър, която преодолява 44-годишна суша.

В края на сезон на триумфи и падения Де Хеа коментира:

"Труден първи сезон, но аз винаги вярвам в уменията си. Напрежението в елитен клуб като Юнайтед е огромно, но Фъргюсън ми каза просто "прави това, което вършеше в Атлетико". Понякога нещата се объркват и в тези моменти трябва да оставам силен. Всеки човек греши. За мен важното е да оставам спокоен", завършва испанецът.

Снимка 283171

Източник: GettyImages

Следващата година е страхотна за стража. Той печели титлата в Англия и попада в идеалния отбор на Висшата лига. Манчестър Юнайтед завършва на първо място с 11 точки пред втория Сити, взимайки си реванш за кражбата от преди 12 месеца. Де Хеа вече не е 20-годишното момче, което редува посредствен с велик мач. На "Олд Трафорд" започва да се говори - намерен е новият пазител на портата към ада. "Червените дяволи" могат да са спокойни.

По това време легендарният сър Алекс Фъргюсън обявява своето оттегляне. То логично носи сътресения - шотландецът е начело на тима от 1986-та.

През следващите три години Манчестър Юнайтед търси себе си - не и Де Хеа. Три поредни приза "играч на годината", три поредни признания "спасяване на сезона във Висшата лига". 2016-та е белязана от появата на Жозе Моуриньо на "Олд Трафорд"... този път не като треньор на гостуващия отбор. Португалецът застава начело на "червените дяволи", а неговите виждания за дефанзивната част от играта допълнително намаляват допуснатите голове.

Грандът печели Лига Европа и Купата на лигата, а Де Хеа отново е избран за "играч на годината" в четвърти пореден сезон. Стражът вече е със статус на клубна легенда. Котешкият му рефлекс и честите двойни спасявания или такива с крак отдавна са влезли във фолклора на феновете. Той е все така скромен и мълчалив. Вече е и титулярен вратар на испанския национален отбор.

Снимка 285176

Източник: GettyImages

Приятелката му Едурне Гарсия е известна певица и актриса на Иберийския полуостров. Представя Испания в конкурса Евровизия през 2015-та. Не пази връзката си с вратаря в тайна, но не се знае дали двамата са женени. Де Хеа избягва да дава подробности от личния си живот.

Освен добрия си вкус за жените, уменията във футбола и баскетбола, Давид си пада и по метъла. Често посещава концерти. Една от любимите му банди е Avenged Sevenfold, която той обожава да слуша на живо. Обича да се шегува със съотборниците си, повечето от които слушат хип хоп, като им пуска някои по-тежки парчета в съблекалнята.

Де Хеа е в светлините на прожекторите и през този сезон. Неговите клинични спасявания носят точки на отбора и му помагат да продължи напред в Шампионската лига и в борбата с извънземния състав на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити. Историята му наподобява тази на грозното пате, което се превръща в лебед. Мнозина го обвиняват за грешките в дебютния сезон с екипа на "червените дяволи", но доверието на сър Алекс Фъргюсън и треньорите след него се отплаща - в момента испанецът е най-добрият вратар в света.

Да живее Давид де Хеа. Пазителят на портата към ада.