Дейвид Мей е бивш защитник на Манчестър Юнайтед, играл за клуба в периода 1994-2003 година. Има записани 85 мача с екипа на "дяволите" и отбелязани 6 гола. Той е част от ерата на сър Алекс Фъргюсън, когато мениджърът започва да налага млади играчи, тъй като повечето лидери напускат "Олд Трафорд". Още в първия сезон на Дейвид, младите таланти се печелят дубъл - шампионската титла на Англия и ФА Къп. Мей даде обширно интервю специално за читателите на ТОПСПОРТ. Той говори пред Ралица Йотова - пратеник на нашата медия в Манчестър.

Здравейте, Дейвид! Вие сте познато име в България. Припомнете на по-младите ни читатели за първите стъпки в кариерата Ви?

- На 16 години се преместих да живея в Блекпул и това беше доста тежък период за мен, тъй като бях малко момче, дошло от Манчестър. След това направих своя дебют във футбола за тима на Блекбърн. Интересна е датата, беше на на 1-ви април. Наистина всичко беше като на шега...

Престоят Ви в Блекбърн е 6 години, след което преминавате в Манчестър Юнайтед. Как разбрахте, че грандът има интерес към Вас?

- Дори не бях чул, че има интерес към мен от тяхна страна, нямах никаква представа. В един мач с Норич, след последния съдийски сигнал, се поздравих с един от познатите ми от техния отбор и се заговорихме. Той ми каза: "Знаеш ли, че тази вечер има скаут на Юнайтед тук?". Но никой не ми беше съобщил това преди срещата. По-късно през същия ден успях да се видя с въпросния скаут и го разпитах как точно седят нещата. Той ми зададе само един въпрос: "Би ли искал да се присъединиш към Манчестър Юнайтед?". Останах безмълвен! Как бих могъл да откажа?!

Снимка 286657

Източник: alchetron.com

След като преминавате на "Олд Трафорд", доста от лидерите на отбора напускат. Как се промени настроението в съблекалнята през следващите години?

- Сър Алекс Фъргюсън беше подготвен за такова развитие на нещата и веднага даде път на младите играчи. Той успя да опровергае думите на хората, че няма как да печелиш с "децата"... Към онези "специалисти" мога да се обърна само с: "Какво, по дяволите, разбирате вие?".

Още в първия сезон успявате да спечелите титлата и ФА Къп. Определено оправдавате доверието, гласувано ви от мениджъра...

- Всички положихме много усилия, за да постигнем това, както и всичко останало през следващите години. Не говоря само за футболистите. Абсолютно всеки човек, който работеше в клуба, помогна много за успехите.

Снимка 286534

Източник: ТОПСПОРТ

Един от най-големите скандали на Острова по онова време беше с Ерик Кантона в онзи мач с Кристъл Палас, когато получи червен картон, след като изрита един от феновете им...

- С риск да не ме разберете, тогава се почувствах страхотно. Не заради друго, а защото много често феновете на съперниковите отбори ни обиждаха, псуваха, хвърляха какви ли не неща по нас, а ние нямахме право да им отвърнем... Почувствах удовлетворение в този момент, от името на всички футболисти на Юнайтед (смее се).

Как сър Алекс Фъргюсън прие тази случка?

- Не каза абсолютно нищо. Наистина. Просто я подмина.

Предвид това с какви играчи си партнирахте и какво постигнахте с екипа на Юнайтед, какво мислите за представянето на отбора през последните няколко сезона?

- Аз, както всички останали, съм на мнение, че нивото в момента е доста разочароващо и не приляга на клуб като Манчестър Юнайтед. Видяхме доста слаби мачове през периода и на Дейвид Мойс и на Луис Ван Гаал. Но мога да ви уверя, че Жозе Моуриньо е точният човек и той ще върне величието на отбора.

ТОПСПОРТ при Манчестър Юнайтед! Вижте първата голяма новина от "червените дяволи"!

ТОПСПОРТ при Манчестър Юнайтед! Вижте първата голяма новина от "червените дяволи"!

Легенда на клуба напуска през лятото

Кой е най-големият лидер в историята на Юнайтед, според Вас?

- Безспорно това е Рой Кийн. Той беше човекът, който винаги посочваше грешките на всеки един от нас, но в същото време се стараеше да ни помага, за да не се повтарят повече. Разбира се, Робсън и Неманя Видич също бяха чудесни, но Кийн се откроява.

Как бихте описал Ерик Кантона?

- Невероятен! Просто невероятен! Спомням си една случка... Всички трябваше да сме облечени официално за едно събитие. Така и пристигнахме. Само Кантона се появи по джапанки. Един мой съотборник попита Фъргюсън защо на Ерик му е позволено да се появи така, а всички останали трябва да са изтупани, а сър Алекс отговори: "Когато успееш да достигнеш неговото ниво, можеш да дойдеш облечен така, както пожелаеш!".

И още една... Бяхме спечелили ФА Къп и имахме вечеря, на която отново всички трябваше да сме облечени с костюми, официално. Едно от нашите момчета обаче, не бе спазил това правило и Фъргюсън веднага му направи забележка. Малко след това пристигна Кантона, този път обут с най-обикновени маратонки. Моят съотборник веднага отиде при сър Алекс, за да подчертае, че не само той се е появил неподходящо облечен. Тогава мениджърът само се обърна към Ерик и каза: "Ето, това е класа!" (смее се).

Снимка 286565

Какво ще ни кажете за Петер Шмайхел?

- Какво да кажа... Изключителен. Доста агресивен на моменти, но е най-добрият вратар, с който някога съм играл, безспорно. Много хора не биха се съгласили само заради това, че той после игра и за Манчестър Сити, но това няма никакво значение. Шмайхел си остава един от най-великите в историята на Юнайтед.

Феновете на Манчестър Юнайтед още си спомнят Вашите празнувания след финала в Шампионската лига през 1999-а година, когато отборът спечели требъл. Вие какво си спомняте?

- Нахлух на терена, както би направил всеки фен на Юнайтед. Чувствах се по същия начин. Снимката, на която съм над Купата все още циркулира из интернет пространството. Баща ми ме учеше, че винаги трябва да съм над трофея и когато видях масичката, на която беше поставен той, се зарекох, че ще го взема и ще стъпя на него. Така и направих, въпреки че доста се клатеше и си мислех, че ще падна всеки момент.

Снимка 286656

Източник: alchetron.com

Какво е чувството да играеш под ръководството на един от най-великите мениджъри в историята на футбола?

- Беше невероятно. Неописуемо. Сър Алекс има специално отношение към всеки един от играчите си. По онова време знаеше колко много означава за клуба и се стараеше да насърчи всеки, който си върши добре работата, да продължава да го прави. Същото бе и когато някой се самозабравеше. Тогава ставаше страшно. За мен беше истинска привилегия да играя под негово ръководство.

Как Ви приеха в отбора, след като бяхте привлечен от Блекбърн?

- Всички в този клуб сме като семейство, колкото и клиширано да звучи. Първият път, когато влязох в съблекалнята, още нямаше никой. Бях пристигнал първи, най-вероятно от напрежението (смее се). Тогава влезе Райън Гигс, веднага ме поздрави, както и всички останали. Те бяха наясно, че след като сър Алекс ме е избрал, има причина за това. Веднага ме приеха като един от тях.

Българските "дяволи" станаха част от рекорд на Манчестър Юнайтед (СНИМКИ)

Българските "дяволи" станаха част от рекорд на Манчестър Юнайтед (СНИМКИ)

Около 90 от тях бяха на "Олд Трафорд" за мача с УБА

Няма как да не Ви попитам какво е искреното Ви мнение за единствения българин, играл за Манчестър Юнайтед - Димитър Бербатов?

- Наистина смятам, че е фантастичен футболист. Той беше от играчите, които с появата си на терена веднага променяха случващото се. Уменията му... Страхотен талант! Когато го гледаш отстрани, можеш да си помислиш, че е много лесно да си футболист от световна класа. Според мен си тръгна прекалено рано от Юнайтед, определено имаше какво още да даде на клуба.

Снимка 286669

Източник: topsport.bg

А кой е футболистът, срещу когото никога не сте искали да се изправяте?

- Пак ваш човек - българин. Един от героите ви от Мондиала в САЩ през 1994-а година - Христо Стоичков. Той беше футболистът, когото не исках за съперник, плашеше. Невероятен играч. Изключителен...

Благодарим Ви за отделеното време. Желаем Ви здраве и успех!

- И аз благодаря за интереса. Поздрави, ТОПСПОРТ, поздрави, България!