Няма уважаващ себе си човек, състезател и въобще истински професионалист в сферата на бойните спортове, който да не е чувал за Стоян Саладинов.

Многократен шампион по борба, самбо, джудо и карате, треньор с доказано реноме и репутация по цял свят, един от основоположниците на бойното самбо в България, а в същото време и старши инструктор в специализирания отряд за борба с организираната престъпност.

Снимка 410777

Източник: topsport.bg

Личен треньор на редица наши шампиони, сред които Благой Иванов, Росен Димитров, Румен Димитров, Марко Косев, Камен Георгиев, Тихомир Благовестов, Никола Дипчиков, Мартин Маринков и много други.

Стоян Саладинов сподели в специално интервю за ТОПСПОРТ как приема новината за предстоящия край на спортната кариера на един от най-емблематичните ни бойци изобщо - Росен Димитров.

Снимка 310863

Близнака ще постави точката в професионалния си път на 16-и март, в основната битка за вечерта TWINS MMA 15. Росен Димитров е трикратен световен шампион по бойно самбо. Европейски шампион в същия стил и в ръкопашен бой. Многократен шампион на България по джудо, самбо и бразилско жиу жицу. Треньор на националния отбор по бойно самбо. Има победи на професионалния ММА-ринг над редица големи имена.

Ясен е съперникът на Росен Димитров на TWINS MMA 15

Ясен е съперникът на Росен Димитров на TWINS MMA 15

Близнака има 34 победи в октагона

Предлагаме на вниманието ви най-интересните акценти от разговора ни със Стоян Саладинов:

ПЪРВИЯТ СВЕТОВЕН ШАМПИОН

Винаги си спомням първата световна титла. Всяка битка мога да я разкажа и преразкажа, особено финала. Той не се забравя. Като първата любов е. Първият световен шампион. Остава завинаги. После имаше много. Но той ми е първият. Най-много сме се радвали, гордяли... Беше невероятно изживяване, изпитание. Нямам думи. Усещането беше невероятно. Награждаването, свиренето на химна. Всичко.

Снимка 410778

Източник: topsport.bg

ПРИНОСЪТ НА ТРЕНЬОРИТЕ

Радвам се, че осъзнава и оценява приноса на треньорите. През годините той запази себе си, съхрани се. Изгради се като човек, като дисциплина. Винаги съм се опитвал да съм за пример на моите момчета както в залата, така и извън нея. Решавали сме всякакви житейски проблеми заедно. Винаги съм се опитвал да бъда пример за тях. Както и по време на тренировка, Когато те изпълняват дадена техника, аз се намесвам и казвам как се прави конкретното движение. Така го правим и в живота и продължаваме заедно. Винаги съм им казвал, че най-важното нещо е семейството.

Снимка 410779

Източник: topsport.bg

НАД ВСИЧКИ

Смелост и воля за победа. Това характеризира най-добре Росен в схватките му и въобще в спортния му път. Имаше неща, които можеше да се изпълняват в спортното самбо, но нямаше право да се осъществява в бойното. Например, след влизането в размяна - ляв и десен прав, влизането на двата крака, а и вътрешната кука, която правеше, са неотразими. Стигнеше ли се до такъв момент, знаех че няма начин да загуби. Няма състезател на земята, който до момента да се е спасил от това.

Снимка 410785

Източник: topsport.bg

НЕПОБЕДИМИТЕ И НЕРАЗДЕЛНИ БЛИЗНАЦИ

Има противопоставяне между Росен и Румен в спорта, но в добрия смисъл на думата. И съм сигурен, че то ще продължи цял живот. Когато говоря за единия, подсъзнателно става дума и за другия. Важи и за него. Те ме улесняваха много с това, че тренираха заедно. Те са едно. Марко Косев е пет пъти световен шампион, но и те са пет пъти световни шампиони. Пет години нямаха загуба при мен в нито един спорт. Те се явяваха на спортно, бойно самбо, ММА, а Росен е и европейски шампион по ръкопашен бой. Не съм сигурен дали с това не попада в някаква класация. В Книгата на Гинес. Това е страхотно - шампион в четири различни бойни спорта. А ръкопашният бой е много по-корава, по-руска дисциплина.

Снимка 310866

НОМЕР ЕДНО КАТО СЪСТЕЗАТЕЛИ, НО И КАТО ТРЕНЬОРИ

И Росен, и Румен се развиха не само като състезатели. Те ми започнаха като възпитаници, но няма да е пресилено да се каже, че в продължение на 10 години ние заедно тренирахме останалите и ги учихме. Заедно с Росен и Румен. Те се справиха доста добре. В спорта всичко, което се казва, е добре, че може да се подкрепи с факти. Той много добре, според мен, предава таланта си. Имам много талантливи състезатели, но част от тях не могат да преподават. Докато Росен и Румен са добри и много успешни треньори.

Снимка 410784

Източник: topsport.bg

СЕМЕЙСТВОТО НАД ВСИЧКО

Много съм щастлив за това, че същевременно със спорта, той създаде и семейство. Близки сме много с тях. Непрекъснато сме заедно. И може би тук е мястото да разкрия, че аз ще бъда кръстник на детето му. Това е голяма чест за мен. И съм много благодарен на семейството му, на майка му, баща му, за това нещо. Това е най-голямото признание за мен. Просто нямам думи.

Снимка 410787

Източник: topsport.bg

ТРЕТИ ПЪТ СВЕТОВЕН - ЗА ДА ГО ЗАПОМНЯТ

Всяка една титла в този спорт е невероятно трудна. Той винаги е воювал - от първата, до последната секунда. Може би най-трудна беше третата - от психологическа гледна точка, а и въобще като цяло. Защото ние, треньорите, казваме така: "По-лесно е да станеш веднъж световен шампион. Много по-трудно е да задържиш титлата". А той го направи. И когато стана третият път ми каза, че е било за късмет, за да го запомнят. При нас това е непрекъснат процес, който ще продължи цял живот - взаимно да се подкрепяме, да се окуражаваме, а когато има проблем да го решаваме заедно, по възможно най-добрия и интелигентен начин.

Снимка 410786

Източник: topsport.bg

ЗАВЕТЪТ НА ТРЕНЬОРА

Росене, всеки край на нещо е начало на друго. Ти си толкова добре подготвен от мен, като състезател и човек... Прилагайки всичко, което съм те учил, мисли по този начин в живота, по който съм ти казвал. Да воюваш и да се биеш. И винаги ще побеждаваш. И пази семейството си и децата. Това е най-важното.