Българският национален отбор най-сетне победи! След осем поредни срещи, или другояче казано - почти година без успех, "трикольорите" се добраха до позитивен резултат. Тази вечер представителният ни тим надви Гибралтар с 5:1 в предпоследен свой мач от група 4, Дивизия С в Лигата на нациите.

Всичко това означаваше и дебютен триумф за новия ни национален селекционер Младен Кръстаич. Сръбският специалист за кратко изтръпна, когато гостите заличиха дадения аванс от Валентин Антов в 22-ата минута, с точен изстрел на 39-годишния митничар Рой Чиполина. След това всичко си дойде на мястото благодарение попаденията на Кирил Десподов, Радослав Кирилов, Илиян Стефанов и Марин Петков.

Снимка 588656

Източник: startphoto.bg

Друга добра новина от международния сблъсък на "Хювефарма Арена" се оказаха редицата дебютирали с националната фланелка като Илия Груев, Йоан Стоянов, Никола Илиев, Георги и Марин Петков, като последният дори успя и да отбележи.

България - Гибралтар 5:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

България - Гибралтар 5:1 (Развой на срещата по минути)

Силен мач за "лъвовете"

В последния си двубой от ЛН, България гостува на Северна Македония в понеделник, като победа ще ни изкачи до второто място в крайното класиране.

Снимка 588662

Източник: startphoto.bg

Началото на двубоя не се разви по начина, който мнозина очакваха. Гостите от Гибралтар се настаниха за известно време в наказателното поле на "лъвовете", но хвърлените топки след тъч не доведоха до напрежение пред Даниел Наумов.

След прекалено лежерни начални минути, България създаде първото положение пред вратата на аутсайдера в 10-ата минута. Върната топка от Кръстев в полето на Гибралтар бе отиграна с воле от Радослав Кирилов, ала кълбото премина много високо над горната греда.

Дебютантът Илия Груев реши да пробва нещо нестандартно в 12-ата минута, когато отправи извеждащ пас от дълбочина за Радослав Кирилов. Вратарят на Гибралтар обаче "прочете" ситуацията и напусна пределите на наказателното си поле, за да изчисти.

Снимка 588661

Източник: startphoto.bg

България на Младен Кръстаич напомни, че все пак е в ролята на фаворит в този международен сблъсък, след като Илиян Стефанов можеше да открие в 18-ата минута. Халфът на Левски се измъкна от капитана на гостите Чиполина, но последвалият му удар с глава беше отразен от Дейл Колинг.

"Трикольорите" поведоха в резултата с настъпването на 22-ата минута. Филип Кръстев изпълни ъглов удар, при който Валентин Антов се освободи от персоналния си пазач и с глава не остави шансове на Колинг за 1:0.

Снимка 588675

Източник: startphoto.bg

Откриващото попадение явно успокои "трикольорите", които почти веднага допуснаха изравняването. Буквално в атаката след изпълнението на центъра, само добрата намеса на Петко Христов не позволи на вражески нападател да се разпише в опразнената врата. Прошка обаче нямаше при последвалия корнер, след който капитанът Рой Чиполина мощно с глава насочи в нашата мрежа.

Любопитното за Чиполина е, че 39-годишният господин работи като митничар и най-вероятно утре го чака тежка смяна след прибирането му от нашата страна.

Снимка 588677

Източник: startphoto.bg

Пред Филип Кръстев се откри добра възможност да върне българското лидерство в 30-ата минута. Фуфу отправи шут от средна дистанция, който затрудни максимално Колинг заради рикошет, но все пак не го възпря от осъществяването на добра негова намеса.

За радост на всички ни, българският национален тим бързо намери път към втория гол в Разград. Поредна атака отдясно този път доведе до измъкването на Илиян Стефанов. Падайки Нани съумя да отклони към непокрития ни капитан Кирил Десподов, който от десетина метра стреля неспасяемо в мрежата на гостите.

Снимка 588687

Източник: startphoto.bg

Кирил Десподов можеше да удвои преднината на България минута преди почивката. Звездата ни изпълни умело пряк свободен удар, но вратарят Колинг се протегна максимално, за да избие отиващата към неговия ляв ъгъл топка.

Българският тим стартира второто полувреме на високи обороти. Илиян Стефанов и Десподов разиграха бързо през центъра, след което нашият №11 демонстрира индивидуална класа и насочи към далечния ъгъл на гибралтарците. За жалост топката срещна футболист на гостите и излезе в корнер.

Логичното се случи и 3:1 в полза на България стана в 51-ата минута. Изненадващо Петко Христов влезе в ролята на крило и с много хъс навлезе в близост до дясната греда на опонента. Футболистът на Специя изкара кълбото около дузпата, където след кратко меле със зверски голов удар изпъкна Радослав Кирилов.

Снимка 588686

Източник: startphoto.bg

Буквално в следващата акция преднината на "трикольорите" вече набъбна на три попадения! Честта да направи 4:1 имаше халфът на Левски - Илиян Стефанов. Нани беше захранен от перфектно центриране с външен фалц от Кирил Десподов. Насочването му с глава беше спасено от Колинг, но при добавката прошка нямаше.

Снимка 588690

Източник: startphoto.bg

До края оборотите на двубоя паднаха значително. Важното за отбелязване бе дебютът на още трима младоци с националната фланелка - Йоан Стоянов, Георги Русев и Никола Илиев.

Гладът за голове в редиците на българския тим беше неутолим. Всичко това плавно доведе събитията до 5:1 в наша полза. Друг дебютант Марин Петков също запомни с добро разградската вечер, разписвайки се след перфектна асистенция на Радослав Кирилов. Нападателят на Левски пък се отличи с кинжален изстрел по диагонал.

Снимка 588691

Източник: startphoto.bg

На 26 септември България ще изиграе своя последен двубой в Лигата на нациите, който е гостуване на Северна Македония. Гибралтар ще играе за честта си срещу Грузия.

Грузия не остави шанс на северномакедонците и спечели групата на България в Лига на нациите

Грузия не остави шанс на северномакедонците и спечели групата на България в Лига на нациите

Хвича Кварацхелия отново бе над всички