За пореден път министърът на образованието "магарешки" се запъна срещу исканията на хората и упорито отказва в училището в Припек да учат средношколци.

Разбира се, причината е отдавна ясна – МОН закрива само тези училища, за които няма достатъчно ученици.

Но и в характера на припекчани не липсва магарешки инат и те започнаха гладна стачка пред парламента, натоявайки децата им да продължат да учат в местното школо.

С упорство и непримирение хората извоюваха среща с президента, който обеща да разговаря с министъра и Припек да получи подарък – училището си.

При това още утре, в Деня на народните будители...

Така все пак проблемите в образованието намаляват поне с един...

А и става ясно, че с прословутото си упорство българинът е способен, ако не да завоюва, то поне да извоюва правото си!

Така и вървенето напред към Европа, с което министърът оправдава реформите в образованието, "дърпа" назад народа, защото той и да иска просветата си, “просветният” не ще да му я дава!

Остава обаче решението да актуализираме просветния призив "Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!" и той да стане "Върни, народе възродени, светло минало върни!"

Така с упорството си “просветният” би могъл да поведе народа си да извоюва поне това, което си има и това, което си е, вместо да се чуди какво още да измисли, за да завоюва илюзорни светове...