През последните години темата за ролята на младите в обществото и икономиката е неизменна при всякакви инициативи, предизборни обещания, конференция, семинари и всякакви разговори на високо и ниско ниво.

За жалост, огромната част от политиките в Европейския съюз се свеждат точно до един огромен брой конфренции и семинари, на които знайни и незнайни бюрократи обсъждат светлото бъдеще на европейската младеж. Младежта от своя страна, често е представяна от хора, които трудно се вписват в стереотипа за "млад човек". Такъв е и президентът на Европейският младежки форум - Луис Алварадо, който е на скромните 28 години.

В няколко негови цитата, които са основната на публикация в изданието Euractiv, Алварадо критикува организираната през изминалата седмица конференция на Европейският младежки форум в София. И ако част от критиките му относно самия форум са смислени, като например изключително слабото представителство на млади хора на самата конференция, то недоумение буди и неговата роля на 28 годишен младеж. Понятието младеж през последните години (д)еволюира в Европейския съюз. В различни документи можете да срещнете различни възрастови граници (13-30, 15-29, 16-29 и т.н), но в не чак толкова далечното минало, за младежи се смятаха тези на 26 или по-малко навършени години. Официално ЕС класифицира 15-29 годишните като младежи.

Вероятно критиката на Алварадо щеше да звучи на място, ако не бе смесена с няколко допълнителни критики към организаторите на събитието, а именно, че не са заплатили самолетните билети на участниците, както и че налице са били разголени момичета и безплатен алкохол. Както и изказване на Бойко Борисов, че младите хора трябва да имат деца.

За да се избегнат подобни конфузни ситуации, следващото издание на Европейския младежки форум може да бъде в Саудитска Арабия, където няма да има нито разголени момичета, нито какъвто и да е алкохол.

А до тогава, ръководството на Европейският съюз може да се замисли дали има смисъл нескончаемото финансиране на симпозиуми, конференции и семинари за бъдещето на младежите. Вероятно парите изхарчени за стратегии и събития са напълно достатъчни, за да може една голяма част от обърканите и останали без перспектива за развитие младежи, просто да покупонясват, докато все още са младежи.