9 690 евро е сумата, която е необходима, за да продължи лечението на 19-годишния Наско в Русия.

Припомняме, преди десет години момчето е блъснато от джип в Димитровград, пресичайки улицата, за да отиде на училище. От тогава Наско е в състояние на будна кома.

Момчето вече претърпя едно присаждане на стволови клетки в Москва, като средствата за това бяха събрани при акция на община Димитровград.

Налага се обаче Наско да бъде транспортиран още един път до руската столица, за да бъде подложен на т.нар. краниопластика.

Това е специален вид хирургическа намеса, чрез който ще му бъдат присадени две дози стволови клетки.

Необходимата сума това да се случи е близо 10 000 евро. Майката на Наско и близките им не разполагат с нужните пари и затова се обръщат с молба за помощ към всички, които могат да помогнат на детето й.

Алфа Банка кл. България
лева - BG31 CRBA9898 1030 0029 23
Атанас Иванов Атанасов

Пред news.bg Бистра разказа, че след връщането си от Русия в състоянието на Наско е налице подобрение. Имаме малък напредък - чува, движи се повече, разказа тя.

Самият факт, че руските медици предлагат продължаване на лечението означава, че съществува реална надежда.

Бистра, която през всичките тези години е нетолъчно до сина си, каза още, че преди да вземе решение Наско да бъде лекуван в Русия, е потърсила съдействието на българските лекари.

Наско е бил подложен на подобни операции в болница „Св. Иван Рилски". Там обаче бива заразен със стафилококовата инфекция, а и според майка му лечението не е имало ефект.

Днес тя добави, че от нужната сега сума е можело да бъдат спестени около 10 000 лв. ако самата манипулация краниопластика бъде извършена тук, а в Русия- присаждането на клетки.
Дори лекарите в Москва ме посъветваха да я направя тук, посочи тя.

Запитана защо това не е случило, Бистра отговори:
„Не искам да контактувам с лекарите в България. Казаха ми - щом съм започнала и имам средства да го лекувам там, да продължаваме с лечението в Русия. Аз си знам как ще събирам парите...".

Наско, който посрещна 18-годишният си рожден ден в кoма и майка му е трябвало да заминат за Москва в началото на септември.
Поради липса на средства това не се случило.